xcounter
#

Масштабну заміну БМП Bradley розпочнуть не раніше 2030 року: з п’ятої спроби у США стартує програма OMFV

1255
БМП Bradley
БМП Bradley

Повномасштабне виробництво бойових машин піхоти, що мають замінити Bradley, має розпочатися у другому кварталі 2030 року

У Сполучених Штатах з п’ятої спроби було обрано команди, які візьмуть участь у розробці заміни бойової машини піхоти Bradley для Армії США.

Так, 23 липня було оголошено список з п’яти компаній, які створять цифрові концептуальні проєкти для програми Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV).

Читайте також: Прощавай, БМП: у Словаччині розповіли, якими бронемашинами хочуть оснащувати своє військо

Це BAE Systems, General Dynamics Land Systems, Rheinmetall (в команду якої входять Raytheon Technologies, Textron і L3Harris Technologies), а також Hanwha Defense спільно з Oshkosh Defense та представник "малого бізнесу" Point Blank.

Наразі відомо, що загальна вартість усіх п’яти контрактів становитиме близько 299,4 млн доларів.

BAE Systems
Концепція OMFV від BAE Systems

Зазначається, що після невдалих спроб (вперше Армія США намагалася провести конкурс на заміну Bradley ще декілька років тому, однак тоді отримала лише одну фізичну заявку від General Dynamics Land Systems у жовтні 2019), Армія США вирішила змінити підходи до програми OMFV.

Point Blank
Концепція OMFV від Point Blank

Так, Армія США відмовилася від плану вимагати "фізичний" зразок від компаній з самого початку програми, натомість надала перевагу п’ятиетапній роботі, яка починається з етапу початкового проєктування, згодом переходить в етап детального проєктування, за яким будуть етапи прототипування, тестування та виробництва.

Griffin III від General Dynamics Land Systems
Griffin III від General Dynamics Land Systems

Протягом наступних 15 місяців команди мають надати уряду свої початкові концепції, а після етапу концептуального проєктування Армія США перейде до детального проєктування через ще один повний та відкритий конкурс, який буде проводитися протягом 2023 і 2024 фіскальних років. Очікується, що у другому кварталі 2023 року буде укладено до трьох контрактів.

Етап прототипування розпочнеться у 2025 році, а випробування заплановані на 2026 рік.

Наразі відомо, що служба планує витратити на програму OMFV близько 4,6 млрд доларів з 2022 по 2026 фінансовий рік. Водночас очікується, що повномасштабне виробництво бойових машин піхоти розпочнеться у другому кварталі 2030 фінансового року.

Разом з тим, паралельно з неквапливими темпами програми OMFV, у США також планують прийняти на озброєння новітню версію бойової машини піхоти M2A4 Bradley, однак отримати оновлену техніку Армія США зможе лише у 2022 році через проблеми з акумулятором.

Читайте також: Nexter вперше представила свою колісну БМП Philoctetes