xcounter
#

Литва на тлі агресивних дій РФ закуповує протитанкові комплекси FGM-148F Javelin

1150
Стрільби протитанкістів армії Литви з комплексів FGM-148F Javelin під час навчань / Фото ілюстративне
Стрільби протитанкістів армії Литви з комплексів FGM-148F Javelin під час навчань / Фото ілюстративне

Держдепартамент США дав "добро" на продаж Литві одразу понад 300 ракет до комплексу Javelin

Державний департамент США 21 грудня 2021 року схвалив поставку Литві за програмою "Іноземні військові продажі" (Foreign Military Sales, FMS), партії протитанкових ракетних комплексів третього покоління Javelin.

Як повідомило видання Deutsche Welle з посиланням на Пентагон, мова йде про поставку комплексів та ракет на 125 мільйонів доларів.

Читайте також: ЗСУ вперше показали, як стріляють "Джевелінами" на Сході України (відео)
ПТРК Javelin

Угода передбачає поставку 341 ракети FGM-148F, 30 пускових установок, запасних частин, а також здійснення технічної підтримки цього озброєння.

Продаж цих комплексів, на думку Пентагону, "допоможе Литві на довгостроковій основі зміцнити оборонний потенціал для захисту суверенітету та територіальної цілісності з метою задоволення потреб у галузі національної оборони".

ПТРК Javelin
Протитанкові ракети Javelin для армії Литви, передані у 2020 році / Фото: U.S. Embassy Vilnius

Агентство з оборонної співпраці та безпеки міністерства оборони США у вівторок, 21 грудня 2021 року, повідомило Конгрес про плановані постачання.

Однак попри схвалення угоди з боку Держдепартаменту в повідомленні не йдеться про підписання контракту або завершення переговорів із литовською стороною.

ПТРК Javelin
Солдати армії Естонії на перших бойових стрільбах з ПТРК Javelin в Куусалу, Естонія, 22 січня 2016 року / Фото: Голос Америки

Варто відзначити, що Литва є першою європейською країною, яка отримала комплекс FGM-148F Javelin (ще у 2001 році) й вже має (за відкритими джерелами) щонайменше 40 пускових установок.

Згодом 80 американських ПТРК придбала ще одна прибалтійська країна – Естонія.

ПТРК FGM-148 Javelin
Бойові стрільби протитанкового розрахунку ЗСУ із ПТРК FGM-148 Javelin на одному із полігонів в Донецькій області 2021 рік / Фото: Телеканал "Дім"

Варто також додати, що Збройні сили України також отримували від США ці протитанкові комплекси. Відомо, що за деякими даними у розпорядженні ЗСУ наразі є до 100 пускових установок та до 500 ракет комплексів FGM-148 Javelin.

Читайте також: Скільки ПТРК Javelin США передали Україні: нові дані