xcounter
#

Скільки ПТРК Javelin США передали Україні: нові дані

Пуск ракети комплексу Javelin, фото з відкритих джерел
Пуск ракети комплексу Javelin, фото з відкритих джерел
17512

З 2018 року Збройні Сили України в рамках військової допомоги від США отримали 77 пускових установок протитанкового ракетного комплексу FGM-148 Javelin та 540 керованих ракет до нього різних версій

Сполучені Штати відправили Україні 30 протитанкових керованих ракетних комплексів Javelin у жовтні 2021 року в рамках військової допомоги для стримування російської агресії, підтвердив Пентагон 11 грудня. У поставку також входило 180 ракет Javelin, повідомив Пентагон на запит Радіо Свобода.

"Джавеліни були доставлені Україні 23 жовтня. Сполучені Штати виділили понад 450 мільйонів доларів США на допомогу Україні у галузі безпеці у 2021 році, і це є частиною нашого поточного зобов’язання підтримувати здатність України захищати свій суверенітет та територіальну цілісність", повідомив речник Пентагону Антон Т. Семельрот (Semelroth).

Читайте також: Стало відомо, на якій саме ділянці фронту Збройні Сили України розмістили комплекси Javelin

Сполучені Штати у вересні заявили, що надсилають Javelins Україні в рамках додаткового пакету військової допомоги на 60 мільйонів доларів. Однак на той момент не розголошувалсь кількість систем і ракет.

Сполучені Штати і раніше передавали Україні протитанкові системи Javelin, щоб допомогти їй захиститися від можливої російської агресії. За даними з інших джерел відомо, що у 2018 році Україна отримала в рамках військової допомоги від США 37 пускових установок та 210 ракет Javelin з запасів американської армії, а у 2020 року – 10 пускових установок та 150 ракет нового виробництва.

Розрахунок ПТРК FGM-148 Javelin в зоні проведення ООС, стоп-кадр з репортажу ABC
Розрахунок ПТРК FGM-148 Javelin в зоні проведення ООС
Читайте також: ​Javelin FGM-148E для України: у чому особливість цієї модернізації протитанкового ракетного комплексу