xcounter
#

Литовські антидронові рушниці, закуплені через NSPA, рік не можуть "дійти" до ЗСУ

3579
Литовський комплекс протидії безпілотним літальним апаратам ЕDМ4S-UА від компанії NT Service
Литовський комплекс протидії безпілотним літальним апаратам ЕDМ4S-UА від компанії NT Service

Міністерство оборони України через Агенцію НАТО з підтримки та постачання замовило партію антидронових рушниць ЕDМ4S-UА ще минулого року

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що перша партія замовлених в Литві антидронових рушниць до кінця цього року має бути поставлена в Україну.

"Протягом цього місяця ми отримаємо перших 10 антидронових рушниць виробництва Литви, які допоможуть нам боротися з російськими БПЛА", - повідомив він в ефірі ток-шоу "Право на владу" 9 грудня 2021 року.

Читайте також: Рєзніков хоче створити при Міноборони Агентство закупок для ЗСУ
ЕDМ4S-UА
Литовський комплекс протидії безпілотним літальним апаратам ЕDМ4S-UА від компанії NT Service

За його словами, це озброєння було замовлено через головну логістичну організацію Альянсу - Агенцію НАТО з підтримки та постачання (NSPA).

Хоч Міністр оборони й не назвав модель рушниці, скоріш за все мова йде про комплекси протидії безпілотним літальним апаратам ЕDМ4S-UА виробництва литовської компанії NT Service.

ЕDМ4S-UА
Антидронова рушниця ЕDМ4S-UА від NT Service успішно пройшла випробування в ЗСУ та підтвердила потрібні українським військовим ТТХ

Відомо, що саме ці литовські вироби, після їх випробувань та апробації безпосередньо в зоні бойових дій у 2019 році, були прийняті на озброєння ЗСУ (у 2020 році) та замовлена військовими.

ЕDМ4S-UА
Литовський комплекс ЗСУ використовує на передовій з 2018 року

Водночас наприкінці минулого року колишній Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак повідомив, що попри укладений контракт та проведення оплати, литовські антидронові рушниці у 2020 році поставлені не будуть і, ймовірно, будуть отримані "через декілька місяців".

ЕDМ4S-UА
Рушниця ЕDМ4S-UА прийнята на озброєння ЗСУ у 2020 році

"Оскільки така закупівля відбулася вперше, то довелося подолати безліч бюрократичних питань – це оформлення відповідних дозволів, документів, усього іншого. Я впевнений, що наступного року все буде набагато швидше", - зазначив він.

ЕDМ4S-UА
Боєць ЗСУ з антидроновою рушницею виробництва литовської компанії NT Service на Донбасі / Фото: ТСН

Дещо пізніше (у січні 2021 року), Міністерство оборони повідомило, що замовило 37 антидронових рушниць ЕDМ4S-UА через NSPA, однак про їх постачання ЗСУ надалі офіційно не повідомлялося.

ЕDМ4S-UА
Доброволець Юрій Грек та Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний з ручними системами радіоелектронної боротьби литовської компанії NT Service

Можна припустити, що перші 10 рушниць з Литви, надходження яких анонсував Олексій Резніков, належать саме до цього замовлення. Тобто вони, з невідомих причин вже щонайменше рік не можуть бути поставлені українським військовим, попри давно проведену оплату.

ЕDМ4S-UА
Президент Литви Ґітанас Наусєда передає антидроновий комплекс ЕDМ4S-UА колишньому Головнокомандувачу ЗСУ Руслану Хомчаку у березні 2021 року

При цьому, відомо, що комплекси ЕDМ4S-UА використовуються бійцями ЗСУ на передовій. Однак тут мова йде про рушниці, які ще з 2018 року закуповувались волонтерами або надавались як військова допомога (як, наприклад, комплекс переданий Президентом Литви Ґітанасом Наусєдою у березні цього року).

Читайте також: Стало відомо, на якій саме ділянці фронту Збройні Сили України розмістили комплекси Javelin