xcounter
#

Рєзніков хоче створити при Міноборони Агентство закупок для ЗСУ

1795
Щоб якісно покращити українське військо, потрібно якісно покращити оборонні закупівлі
Щоб якісно покращити українське військо, потрібно якісно покращити оборонні закупівлі

Лише 20% оборонного бюджету України йде на закупівлю нового озброєння. Глава МОУ хоче підвищити цей показник зокрема через "мобілізацію внутрішніх резервів"

Міністр оборони Олексій Рєзніков хоче при Міноборони аналог Агентства НАТО з питань підтримки та закупівель (NSPA), яке візьме на себе усі питання по виконанню оборонних закупівель. Про це сам Рєзніков заявив в інтерв’ю виданню АрміяInform.

"Ми плануємо створити в Міноборони, який складатиметься з двох частин. Перша займатиметься озброєннями і військовою технікою, друга — іншими забезпеченням і логістикою. Наше завдання — якісно забезпечувати армію в межах тих можливостей, які наразі є. А також викорінити корупцію", - сказав Рєзніков.

Читайте також: Скільки бойових літаків має Україна: новий довідник World Air Forces 2022
Міністр оборони України Олексій Рєзніков під час виступу в парламенті, фото ілюстративне

Очільник оборонного відомства наголосив, що створення українського аналогу NSPA необхідне для імплементації нового законодавства про оборонні закупівлі. І також – щоб "віднайти внутрішні резерви" для збільшення видатків на закупівлю нової техніки та озброєнь для війська.

Рєзніков деталізував – включно з державними гарантіями, у 2021 році Міноборони України отримало рекордні майже 40 мільярдів гривень на купівлю нових озброєнь. Але реальна щорічна потреба – на рівні 200-250 мільярдів гривень, враховуючи усі наявні програми розвитку Збройних Сил та оборонно-промислового комплексу України.

Зокрема, лише на оновлення "ракетного щита" України за 10 років потрібно витратити 200 мільярдів гривень, фото ілюстративне

Зараз в оборонному бюджеті України мінімум 70% затрат іде на поточні закупівлі – забезпечення військовослужбовців, купівля палива та інших ресурсів, купівля послуг по ремонту техніки та озброєння. На розвиток лишається максимум 20% затрат в оборонному бюджеті.

Виправляти таку ситуацію в бік збільшення затрат на розвиток ЗСУ, як вважає Рєзніков, потрібно одночасно двома шляхам – кількісним нарощенням бюджетних затрат на сектор національної безпеки та оборони, і одночасно - покращуючи ефективність використання уже наявних грошей.

В України є лише 10-15 років, щоб оновити бойову авіацію Повітряних Сил України, фото ілюстративне
Саме із таких мотивів Рєзніков хоче створювати при Міноборони свою агенцію по оборонним закупівлям. Але в який строк має бути створений український аналог "натівської" NSPA – Рєзніков поки що не говорить.
Читайте також: Стало відомо, на якій саме ділянці фронту Збройні Сили України розмістили комплекси Javelin