xcounter
#

Китай "таємно" працює над 203-мм артилерійською системою: що відомо про проект нової зброї

11101
Російська САУ 2С7М "Малка", фото ілюстративне
Російська САУ 2С7М "Малка", фото ілюстративне

Китайці повертаються до планів мати на озброєнні 203-мм артилерійські системи, над якими працювали ще у 80-х роках

Китай хоче мати потужнішу та далекобійнішу артилерію, ніж наявні на озброєнні так званої Народно-визвольної армії Китаю (НОАК), і незабаром має розпочати "таємні" випробування" з новою 203-мм артилерійською установкою – як розповідає видання Defense One, в офіційній китайські Інформаційній мережі з закупівель озброєння та спорядження було опубліковано повідомлення про дослідницький контакт на випробувальні стрільби 203-мм боєприпасами зі Силами стратегічної підтримки НОАК, який згодом було видалено (але збереглася архівна сторінка).

w-90 сау Китай
Китайська 203-мм САУ W-90, фото: GlobalSecurity.org

Це не вперше, коли китайські військові ведуть роботи зі створення такої системи – ще наприкінці 80-х років минулого сторіччя китайська оборонна компанія Norinco запросила до роботи канадського інженера Джеральда Булла, що спеціалізувався на далекобійній артилерії.

Читайте також: Китай зробив САУ під копію російського "Краснополя", і уже продає її на експорт

Результатом співпраці стала 155-мм артилерійська система PLL-01, але на цьому сторони не зупинилися і продовжили співпрацю вже у напрямку 203-мм артилерійської системи W-90 – втім, проект, судячи з усього, залишився на стадії прототипу. Причин насправді могло бути декілька – від безпосередньо технічних труднощів і до вбивства самого Булла в 1990 році.

Тепер же Китай хоче повернутися до планів створення 203-мм артилерійських систем – поки що подробиць мало, але в опублікованому контракті відзначається, що під час випробувань мають бути протестовані снаряди вагою 85 кг та швидкістю близько 920 м/сек.

І тут у виданні не виключають, що оскільки російська модернізована 203-мм САУ "Малка" може стріляти снарядами вагою 110 кг зі швидкістю 960 м/сек, то не виключено, що "враховуючи історію оборонного співробітництва Китаю з РФ", в китайській розробці невдовзі будуть аналогічні (а то й вищі) показники.

Також, ймовірно, майбутня 203-мм САУ повинна мати "опцію" знищення стратегічних підземних чи укріплених цілей – судячи з усього, з урахуванням особливостей тайванської оборони.

Загалом те що НОАК проводить дослідження у цьому напрямку аж ніяк не говорить про те, що така машина зрештою з’явиться на озброєнні китайського війська – бо все ж таки низка недоліків, зокрема низька швидкострільність, труднощі з логістикою та низькі показники маневреності, які спіткали інші 203-мм САУ, можуть "залишитися" і з китайською розробкою.

Читайте також: Якщо порівняти ціну CAESAR та ізраїльської САУ ATMOS, то наскільки дешевша китайська SH-15