xcounter
#

Є цікава ідея зробити великий FPV-дрон-камікадзе під 120-мм боєприпас, яка має свої переваги

20218
Великий FPV-дрон-камікадзе під 120-мм боєприпас від сербської PR-DC, стоп-кадр з відео
Великий FPV-дрон-камікадзе під 120-мм боєприпас від сербської PR-DC, стоп-кадр з відео

Якщо дрони доповнюють артилерію на полі бою, цю тенденцію можна розвивати й далі

У відкритому доступі з’явились відеокадри із випробувань цікавої розробки в сегменті безпілотників від сербської оборонної компанії PR-DC. Ця компанія показала свій великий FPV-дрон-камікадзе під назвою MANTIS, в якості бойової частини заявлено 120-мм боєприпас.

Зазначається, що цей серський безпілотник MANTIS має польотну масу 40 кілограмів, дальність застосування – до 15 кілометрів. Боєприпас по суті повністю вписаний в сам корпус дрона, назовні стирчить хіба що підривач. Як можемо судити за кадрами, дрон MANTIS хоча і доволі крупніший, аніж інші представники цього виду безпілотників, але і також цілком компактний, щоб його могла на собі перенести одна людина, він же оператор. Також можемо побачити і те, що пульт управління цим безпілотником також доволі компактний.

Читайте також: У Пентагоні резюмували: історія причіпної артилерії завершується, але є цікавий напрям

Якщо так придивитись, то ідея такого великого FPV-дрона-камікадзе під стандартний артилерійський боєприпас в поточних умовах бойових дій може виявитись особливо актуальною для наших захисників. Бо це по суті гарний варіант для подальшого розвитку дронів як "літаючої артилерії" на полі бою.

Якщо говорити саме про сербську розробку MANTIS, то тут ми можемо зауважити, що заявлена дальність польоту в 15 кілометрів може наприклад дозволяти ефективно відбивати піхотні штурми ворога.

А раз тут мова про використання 120-мм боєприпасу, тобто схоже, що артилерійської міни, то застосування такого великого FPV-дрона-камікадзе може давати значно кращий рівень ефективності ураження, аніж наприклад використання класичного міномету на полі бою.

Великий FPV-дрон-камікадзе під 120-мм боєприпас від сербської PR-DC, стоп-кадр з відео

Звісно, ми тут обговорюємо іноземну розробку, яка тільки пройшла першу презентацію, і якій ще належить пройти певну "обкатку" під час випробувань, та виходом наприклад на експортні ринки. Але це аж ніяк не заперечує теоретичну можливість того, що наші інженери можуть взяти на озброєння ідею великого безпілотника під 120-мм боєприпас, довести її до необхідної кондиції можливо навіть швидше, чим сербські розробники, та почати насичувати війська такою зброєю в темпі, який дозволятимуть поточні реалії.

В пошуках нових засобів технологічної відсічі ворогу варто розглядати усі можливі варіанти нових розробок, зокрема в сфері безпілотників. Тим більш, що якщо брати приклад саме Сербії, то там вистачає цікавих імпровізованих розробок.

Наприклад, в одній із публікацій Defense Express розповідав про те, що серби розробляють навіть свої крилаті, та про їх ракето-бомби Kosava.

Великий FPV-дрон-камікадзе під 120-мм боєприпас від сербської PR-DC, стоп-кадр з відео
Читайте також: РФ по суті визнала, що ЗСУ можуть пригнічувати систему наведення П-800 "Оникс"