xcounter
#

Javelin крокує польським військом, на черзі — інтеграція у башту ZSSW-30 як другий варіант для Rosomak

2235
Пуск Spike з Rosomak, скріншот з відео Huta Stalowa Wola
Пуск Spike з Rosomak, скріншот з відео Huta Stalowa Wola

Польща у наступному році планує замовити понад дві сотні бронемашин Rosomak у двох варіантах

Польська група озброєнь PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) повідомила, що наступного року планує отримати два різних контракти на постачання бронемашин Rosomak з вітчизняними бойовими модулями ZSSW-30 у двох різних конфігураціях.

Так, йдеться про замовлення 58 машин, які будуть оснащені протитанковими ракетними комплексами Spike, і ще 174 машин — з протитанковими ракетними комплексами Javelin, що означає появу нової конфігурації бойового модуля ZSSW-30, розповідає польське видання Defence24.

Читайте також: 44-а ОМБр нищить рашистів з польського самохідного 120-мм міномета

Власне з першим варіантом все зрозуміло, бо ПТРК Spike-LR, який може нищити цілі на відстані у 4 км від самого початку був інтегрований до бойового модуля ZSSW-30, і також є опція оснащення Spike-LR2 з дальністю до 5,5 км, модернізованою системою наведення та підвищеним рівнем бронепробиття. Тим паче, що польська компанія Mesko здійснює ліцензійне виробництво цих ракет, і в цьому році замовило вже третю партію цього озброєння.

Водночас ПТРК Javelin Польща поки замовила для власних Сил територіальної оборони безпосередньо у США, водночас у вересні стало відомо, що польська PGZ та американські компанії Raytheon та Lockheed Martin домовилися про локалізацію виробництва ПТРК Javelin у Польщі на потужностях тієї ж Mesko та за участі підприємств Polish Armaments Group.

Javelin
Javelin у Війську Польському, фото — Wojsko Polskie

Відзначається, що інтеграція протитанкового ракетного комплексу Javelin на башту ZSSW-30 ймовірно вимагатиме проведення додаткових дослідно-конструкторських робіт.

Але схоже, що жодних труднощів у цьому напрямку виникнути не має, бо башта має відкриту архітектуру. "Машини з баштами ZSSW-30 ( Rosomak, Borsuk, а в майбутньому і важка БМП) стануть першими в історії Війська Польського машинами, призначеними для механізованих і моторизованих частин, що інтегровані з сучасними протитанковими ракетами, які відповідають вимогам стандартів НАТО", — відзначають у польському виданні.

Важка БМП CBWP Польща
Концептуальне зображення польської важкої БМП CBWP

До речі, щодо важкої БМП, то тут варто відзначити, що цей проєкт зараз "забуксував" буквально на пустому місці, бо замовник, польска Агенція з озброєння, не надала своє бачення того, як має виглядати CBWP.

Читайте також: У Польщі сперечаються щодо САУ, бо є Krab, і закуповують сотні K9PL