xcounter
#

Якщо порівняти JAS 39 Gripen та Су-27, то який винищувач буде кращим і за яких умов

12167
 JAS 39 Gripen Королівських ВПС Таїланду, ілюстративне фото від Saab
JAS 39 Gripen Королівських ВПС Таїланду, ілюстративне фото від Saab

Наочно таке порівняння проводили лише китайці в 2015 році, але буде актуальне й для ЗСУ в 2023 році

Швеція офіційно відмовляється давати Україні винищувачі JAS 39 Gripen, але дозвіл на підготовку наших льотчиків на ці літаки все ж дала. Шведські ЗМІ припускають, що це може стати першим кроком на шляху того, що через якийсь час ЗСУ таки отримають Gripen, тим більш, що в нашої країни є відповідний намір, а у Швеції – воля підтримувати нашу державу у війні проти РФ.

Важливим тут є те, що JAS 39 Gripen на практиці показав свою перевагу над літаками радянського зразка. Навіть якщо це відбулось в 2015 році під час навчань в Азії за дуже специфічних умов.

Читайте також: Як Ізраїль в 1980-х хотів зробити свій варіант F-16 під назвою Lavi, і чому не вийшло
Китайські Су-27СК, ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритому доступі можемо прочитати, що в тому ж 2015 році Китай і Таїланд проводили навчання Falcon Strike, де із тайської сторони учасниками були JAS-39C та JAS-39D зі складу 701-ої ескадрильї ВПС Таїланду, а з китайської – Су-27СК. Ці навчання тривали 4 дні, та показали наступний результат.

Під навчальних боїв "поза межами візуальної видимості" (BVR – Beyond Visual Range) пілоти тайських JAS 39 Gripen показали 41 "ефективне враження противника", пілоти китайських Су-27СК – лише дев’ять. Під час навчальних боїв на дистанції понад 30 км таїландські "Гріпени" мали 88% "ефективних влучань", китайські Су-27 – лише 14%. А під час імітаційних сутичок на дистанції понад 50 км JAS 39 Gripen ВПС Таїланду показали 10 перемог, в той час як китайці на Су-27 – жодної.

JAS 39 Gripen Королівських ВПС Таїланду, ілюстративне фото від Saab

Як виявилось, наявні в розпорядженні НВАК ракети російського виробництва "повітря-повітря" РВВ-АЕ, вони ж Р-77, показали ефективну дальність застосування лише на 50 км, в той час як AIM-120 AMRAAM має ефективну дальність мінімум на 80 км.

Важливою була різниця і в характеристиках бортових РЛС: на китайських Су-27 використовується Н001 "Меч" (РЛПК-27) з дальністю виявлення цілей до 120 км, в той час як на JAS 39 Gripen - Ericsson PS-05/A з дальністю виявлення цілей до 160 км.

Свою роль також зіграв показник "ефективної площі розсіювання", який для JAS 39 Gripen склав всього 1,5 квадратних метри, в той час як для Су-27 – аж 15 квадратних метрів (а F-16 – всього 1,2 квадратні метри).

Китайські J-11, ліцензійна копія Су-27СК, ілюстративне фото з відкритих джерел

Єдиний формат боїв, де китайці на Су-27 змогли показати перевагу над тайськими "Гріпенами" - сутички буквально на дистанції візуальної видимості в стилі dog fight, і там змодельований результат виглядав як 25 "знищених" JAS 39 Gripen проти одного Су-27.

Але тут навіть самі китайці визнавали, що їм вдалось показати такий результат лише в тому, що ВПС Таїланду для таких сутичок використовували старі ракети "повітря-повітря" малої дальності AIM-9L замість IRIS-T. При цьому який тип ракет використовувався із китайського боку для цих навчань, представники НВАК скромно замовчали.

Тим не менш, описаного вище цілком достатньо, щоб показати як мінімум один приклад, де JAS 39 Gripen наочно переважає машини радянського зразка. І це буде корисним в контексті переходу ЗСУ на сучасні літаки західного зразка.

Зліт JAS 39 Gripen з автостради у польових умовах, ілюстративне фото від Tim Jansson
Читайте також: Як ЗСУ "ставили на крило" МіГ-29 з консервації, і що це дає для переходу на F-16