xcounter
#

Як Ізраїль в 1980-х хотів зробити свій варіант F-16 під назвою Lavi, і чому не вийшло

5616
Дослідний зразок ізраїльського винищувача Lavi, фото - Yochai Mossi
Дослідний зразок ізраїльського винищувача Lavi, фото - Yochai Mossi

Проект цього літака був цікавий, і дав "ноу-хау" навіть для запуску власного супутника

Коли мова пішла про нарешті передачу F-16 для України, то виявилось зокрема, що ми можемо отримати машини в першу чергу саме європейського виробництва. Бо схоже, що ЗСУ отримають винищувачі, кінцеве збирання яких здійснювалось на заводах Fokker у Нідерландах та SABCA у Бельгії протягом 1980-1990-х років, і котрі заодно пройшли модернізацію до рівня MLU у 2000-х роках.

На цьому тлі виглядає цікавим факт, що наприкінці 1980-х років Ізраїль намагався створити власний літак під назвою Lavi, що мав стати розвитком F-16. І тут нам в нагоді може стати відповідна публікація від порталу The Aviation Geek Club.

Читайте також: Як ЗСУ "ставили на крило" МіГ-29 з консервації, і що це дає для переходу на F-16
Дослідний зразок ізраїльського винищувача Lavi, архівне зображення з відкритих джерел

Як розповідають автори цього порталу, ззовні F-16 та Lavi були наче схожі, але ізраїльський винищувач мав суттєві технологічні відмінності.

Для початку, Lavi відрізнявся аеродинамічною схемою, поєднанням "качки" та "безхвостки", що в теорії мало би давати кращу маневреність в повітряному бою, аніж в "оригінального" F-16. Окрім цього, Lavi відрізнявся й меншими габаритами - довжина фюзеляжу в 14,57 метрів та розмах крил в 8,78 метрів, і дещо менший показник максимальної злітної маси – 19,3 тон. Хоча, що цікаво, площа крила на Lavi була на 38% більша, аніж на F-16, та складала 38,5 квадратних метрів.

Дослідний зразок ізраїльського винищувача Lavi, архівне зображення з відкритих джерел

Внутрішній запас палива на Lavi складав 3300 літрів, що на 16% менше, аніж на оригінальному F-16, але це мало бути компенсовано меншим рівнем лобового опору. Кабіна пілотів на цьому літаку мала бути більш ергономічною, аніж на F-16. При цьому ізраїльські конструктори навмисне пішли шляхом, коли спочатку розроблялась саме двомісна версія винищувача, а уже слідом мала йти одномісна.

Можливо, акцент на двомісній версії Lavi був заданий номенклатурою озброєння, яку мав нести цей літак – ракета "повітря-повітря" малої дальності Rafael Python 3, керовані авіабомби Mk.80, ракети "повітря-поверхня" типів AGM-65 Maverick та IAI Popeye, ПКР IAI Gabriel.

З інших цікавинок – на Lavi мали використовуватись авіаційні гармати DEFA калібру 30-мм французького виробництва та РЛС Elta EL/M-2035, покращена версія радару, що використовувався на Kfir-C2.

Дослідний зразок ізраїльського винищувача Lavi та F-16, ілюстративне зображення від The Aviation Geek Club

Якби ізраїльський уряд вирішив би довести до логічного фіналу проект винищувача Lavi, "на виході" це був би літак, аналогічний за характеристиками до F-16C/D. Але ж після 1990 року Ізраїль вирішив закрити проект Lavi, робота над яким стартувала ще у 1980 році, а перший політ першого прототипу відбувся у 1986 році. Планувалось взагалі п’ять дослідних екземплярів, але в підсумку справа зупинилась на двох. Вся справа була в тому, що на цьому етапі проекту ізраїльські урядовці перелякались через начебто "зависокі" затрати на проект.

Але важливо, що "ноу-хау" з проекту Lavi Ізраїль зміг застосувати в інших важливих проектах. Наприклад – запуску першого супутника у 1988 році, або ж "експортний" проект модифікації МиГ-21, покупцем якого у 1994 році стала та сама Румунія.

Дослідний зразок ізраїльського винищувача Lavi, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Основний ударний вертоліт армії Китаю WZ-10 зробили розробники рашистського Ка-52