xcounter
#
Поки що авіаносний флот РФ існує лише в уяві кремлівських чиновників та у вигляді графічних рендерів

Якими є перспективи будівництва у РФ нових авіаносців

Поки що авіаносний флот РФ існує лише в уяві кремлівських чиновників та у вигляді графічних рендерів
2680

Одним з ключових напрямків військово-морських озброєнь, де РФ програє Заходу в цілому та США зокрема, є будівництво авіаносців. Зазначений тип кораблів є необхідним для реалізації російської експансіоністської політики що має забезпечуватись можливостями з проекції сили у віддалених акваторіях Світового океану

Наприкінці січня ц.р. російські ЗМІ оприлюднили інформацію стосовно того, що "Невское проектно-конструкторское бюро" (НПКБ) з Санкт-Петербургу, що спеціалізується на проектуванні авіаносців, презентовано новий проект універсального морського корабля (УМК) "Варан". Проект було представлено в брошурі, виданій з нагоди 90-річчя НПКБ (ювілей відзначався 18 січня ц.р.).

Концептуально "Варан" відрізняється від світових аналогів, у т.ч. меншими розмірами. Для порівняння, розроблений у 2015 році ЦНИИ ім. А.Крилова проект суперавіаносця 23000E "Шторм" мав довжину 330 м і ширину 40 м. В той же час, проект "Варан" при водотоннажності близько 45000 тонн має довжину 250 м, ширину 65 м, занурення 9 м і швидкість повного ходу понад 26 вузлів. Інформація щодо типу силової установки корабля відсутня.

Читайте також: Кремль мріє про плавучі фортеці: атомний крейсер "Адмирал Нахимов" у 2021 році виведуть на випробування
Варан, Defense Express
Проектне зображення російського УМК «Варан» / Зображення: НПКБ

Передбачається, що авіагрупа корабля складатиметься з 24-х багатоцільових літаків, 6 вертольотів та понад 20 БПЛА. На польотній палубі передбачено дві стартові позиції для літаків класичної аеродинамічної схеми. Втім, незрозуміло, як останні злітатимуть з палуби корабля - злітний трамплін на малюнку відсутній, а катапульти і досвіду роботи з нею в РФ бракує.

Варан, Defense Express
Концептуально проект російського УМК "Варан" відрізняється від світових аналогів, у т.ч. меншими розмірами / Зображення: НПКБ

У брошурі НПКБ також було представлено інший авіаносний проект –універсальний десантний корабель (УДК) водотоннажністю близько 30000 тон. Його довжина становить 220 м, ширина 42 м, занурення 7 м і швидкість повного ходу 24 вузли. На політній палубі передбачено 7 позицій для старту і посадки вертольотів, тобто, більше, ніж на французьких аналогах типу «Містраль». Інформація щодо планів будівництва УДК наразі відсутня.

Варан, Defense Express
Проект універсального десантного корабля від НПКБ / Зображення: НПКБ

Що ж стосується УМК"Варан", він, за експертними оцінками іукраїнських і російських експертів, є черговим російським проектом, що підтримує ілюзію щодо можливості будівництва для потреб ВМФ РФ нових авіаносців. Профільні експерти, що знайомі зі станом виробництва військових кораблів в РФ стверджують, що існує висока ймовірність того, що далі демонстраційних макетів справа з УМК не просунеться – за аналогією з долею попередніх російських проектів кораблів цього класу, що існували лише на папері.

Варан, Defense Express
Незрозуміло, як літаки палубної авіації злітатимуть з УМК "Варан" - злітний трамплін на малюнку відсутній, а катапульти і досвіду роботи з нею в РФ бракує / Зображення: НПКБ

За оцінками експертів, наразі відставання РФ у сфері виробництва військових кораблів океанського класу сягнуло системного рівня. Воно зумовлене цілою низкою факторів – передусім браком коштів і досвіду, відсутністю нових технологій, нових літаків палубного базування, катапульт, кадрів і, насамкінець, занепадом економіки і невідповідністю морських амбіцій Кремля існуючим реаліям.

В Росії також відсутні виробничі потужності для будівництва авіаносців. Єдиний суднобудівний завод, що за часів СРСР спеціалізувався на будівництві кораблів цього класу – це Чорноморський суднобудівний завод (м.Миколаїв), який наразі для РФ втрачений.

Варан, Defense Express
УМК "Варан" є черговим російським проектом, що підтримує ілюзію щодо можливості будівництва для потреб ВМФ РФ нових авіаносців / Зображення: НПКБ

Тож можна побитися об заклад, що проект УМК "Варан" так і залишиться красивим, хоча і суперечливим, проектом, що ніколи не буде втілений в життя. Він був од початку мертвонароджений в утробі імперії, що вже померла. Тож, скоріше, просто фантом, ніж щось, що відноситься до реалій...

Нагадаємо, що раніше Defense Express вже писав про доволі невтішні для Кремля перспективи будівництва універсальних десантних кораблів на заводі "Залив" в окупованому Криму.

Ми також писали про те, як модернізували російську військову авіацію і чого бракує ВКС РФ.

Читайте також: Платформа для сліпого "Циркона": РФ хоче повернути в стрій атомний крейсер "Адмирал Нахімов"