xcounter
#

Які цифри є по ресурсу Ту-95МС, і що це говорить про можливості РФ

24520
Російський Ту-95МС в заводському цеху, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський Ту-95МС в заводському цеху, ілюстративне фото з відкритих джерел

Пошук навіть дотичних даних у цій темі може чіткіше показати потенціал ворога по стратегічній авіації

Коли росіяни проводять чергові масовані удари по Україні з використанням тих же Ту-95МС, то там одразу виникає питання про кількість відстріляних крилатих ракет повітряного базування, ну й відповідно – яку кількість КР ніс той чи інший "борт".

При відомому показнику максимального бойового навантаження Ту-95МС у вісім ракет Х-101 доволі часто один рашистський "стратег" може нести максимум 1-2 ракети цього типу, що виглядає доволі парадоксально та приводить до логічного висновку, що при підготовці тих чи інших ударів військові РФ вимушені враховувати зокрема питання обмеженого ресурсу Ту-95МС. .

Читайте також: РФ розкрила "вузькі місця" виробництва Су-57 під ракети Х-69, якими били по нашій енергетиці
Викатка рашистського Ту-95МС із заводського цеху, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, що на цьому літаку Х-101 підвішуються лише на зовнішні вузли підвіски, що закономірно створює додаткове навантаження на фюзеляжі літаків, що випускались ще 40 років назад.

Але щоб предметніше говорити про проблеми рашистів з ресурсом Ту-95МС, потрібно опиратись на цифри, які можуть ілюструвати картину. Прямих даних, які нам треба, у відкритому доступі нема, тому спробуємо відшукати самостійно хоча би непрямі дані, що можуть пролити світло на потенціал агресора по його стратегічній авіації.

Почати можемо з того, що в публічному доступі є російське видання 2017 року "Турбовинтовые самолеты Ту-95/Ту-114/ у -95/Ту -114/ Ту-142/ Ту-95МС", автори якого прямо підкреслювали, що це вони створили буквально посібник із максимально повними даними по сімейству цих літаків для конструкторів авіатехніки для "ВКС РФ". Тому на жаль вийшла закономірна річ, що при заявленому обсягу посібника аж в 600 сторінок в публічний доступ викладено лише 25% змісту цього видання.

Але у випадку з Ту-95МС там все ж є хоч одна заявлена цифра, від якої можна відштовхуватись у нашій темі, а саме – що двигун на цьому бомбардувальнику типу НК-12МП має заявлений ресурс в 5 тисяч льотних годин. Далі ми наведемо скріншот однієї із сторінок цього видання, зміст якого заодно наштовхує питання, що поки без відповіді – а який там показник напрацювання на відмову бортової апаратури в перерахунку на кількість пусків ракет.

В ідеалі нам потрібно все знайти хоча би орієнтовний показник ресурсу Ту-95МС (кількість льотних годин на рік) у відкритому доступі. І схоже, що такий показник був публічно озвучений лише в одному випадку – коли російська преса аналізувала причини катастрофи з втратою Ту-95МС (бортовий номер "21 червоний") ще в лютому 2013 року під час навчального польоту на аеродромі "Дягилево". Цікаво, що в тому випадку причиною катастрофи називалось раптове загоряння бортового електрообладнання літака.

Тоді мова була про те, що бомбардувальник був буквально після ремонту, проведеного на "АНТК им. Бериева" в Таганрозі, і що той літак мав призначений залишок ресурсу в 2004 льотних години, або ще 10 років служби.

Так як актуальнішого показника поки що все рівно нема, то тут ми вимушені послуговуватись діапазоном ресурсу служби "до 200 льотних годин на рік".

Російський Ту-95МС "21 червоний", який був втрачений у катастрофі в лютому 2013 року, архівне фото з відкритих джерел

Якщо уже продовжувати про ремонт, ну і наприклад – про максимальну кількість стратегічних бомбардувальників, по яким одночасно може вести роботу російський ВПК, то тут можемо згадати наступний максимальний показник. Восени 2018 року тоді ще міністр оборони РФ Шойгу заявляв, що тоді на ремонті стояло вісім літаків типів Ту-95МС і Ту-160, роботи по яким мали завершитись у тому ж році.

Про фактичну реалізацію цього плану у відкритому доступі чітких даних не було. Але тут можемо відштовхуватись від того, що для росіян показник в одночасно вісім стратегічних бомбардувальників на ремонті – це максимум, який вони можуть заявити по потужностям власного ОПК.

Тобто загалом можемо узагальнити, що у відкритому доступі є такі непрямі дані по рашистським Ту-95МС: 5 тисяч льотних годин ресурсу для двигунів НК-12МП; максимум до 200 льотних годин на рік ресурсу служби літака; ну максимум і до восьми літаків на обслуговуванні на заводах.

Якщо ж шукати відповідь на питання, а до якої міри рашисти можуть прагнути до "економії" ресурсу своїх Ту-95МС, то тут можемо відштовхуватись від наступного: ворожі пропагандисти "прогрівають" свою публіку тим, що стратегічні бомбардувальники цього типу можуть прослужити в строю "ВКС РФ" до 2035-2040 років.

Читайте також: Якщо згадати про аномалії з Ту-95МС при пусках Х-101 по Сирії, це дещо дасть для розуміння нинішніх ударів РФ