xcounter
#

Які ще країни можуть передати ЗСУ пускові M270 та HIMARS окрім США та Великобританії

M270
M270
29032

Окрім США у світі ще є понад десятка країн, які мають на озброєнні сумарно 374 одиниць M270

США виявились не однією країною, яка буде постачати ракетні комплекси MLRS типу HIMARS та M270, які здатні вести вогонь на відстань до 70 км високоточними ракетами. Також про передачу систем M270 офіційно повідомив міністр оборони Великобританії Бен Воллес.

Теоретично, до можливих країн, у яких вже почалась розмова про передачу M270 можливо віднести Німеччину. Місцева преса вже повідомляє про таке рішення, але практика доводить що німецький уряд завжди знаходить величезні "але", які блокують швидку передачу озброєння.

Читайте також: ЗСУ "натякнули", що вже використовують отримані від США "афганські" Мі-17

Але існують країни, які можуть передати такі системи, навіть не сильно акцентуючи на цьому увагу. Defense Express вирішив дослідити, які саме держави ще мають необхідні Збройним Силам України системи.

Також зазначимо, що у США, на озброєнні якої знаходиться 415 одиниць M142 HIMARS та 225 одиниць M270A1 MLRS, офіційно оголосили про передачу поки лише чотирьох систем, які необхідні для навчання. Зазначивши, що передача будь-якої зброї це безперервний процес і кількість будь-якого озброєння може бути збільшена.

Щодо Великобританії, то кількість M270, з якою готовий поділитися Лондон, з 35 одиниць, поки невідомий. Як і теоретична можливість Німеччини розпорядитися 41 одиницею M270 MLRS.

m270 великобританія
M270 армії Великобританії

Але є ще країни, які можуть передати ці системи у межах координованої допомоги цивілізованого світу. Зокрема у Франції є 13 одиниць, а у Греції - 36 одиниць M270 MLRS. У теорії передача від цих країн більш ймовірна ніж, наприклад, від Фінляндії, в якій 22 системи можуть різко знадобитися у будь-який момент для оборони від РФ.

Також, навряд є сенс чекати збройової допомоги від Туреччини, бо сама турецька армія зараз веде бойові дії у Сирії, а 12 одиниць M270 цілком їм можуть бути потрібними.

Більше операторів M270 у країнах НАТО немає. Але через те, що коаліція союзників України не обмежується лише країнами НАТО, цілком можливо і посилення від інших держав світу. Хоча такий сценарій, знову ж таки, більше теоретичний через цілий ряд факторів.

m270 фінляндія
Зокрема Японія та Корея, які мають на озброєнні, відповідно, 60 та 58 одиниць M270 поки надають Україні лише нелетальну допомогу. Також слід згадати, що Сінгапур хоч і має на озброєнні 18 M142 HIMARS, але поки приєднався лише до санкцій проти РФ.

Також, скоріш за все можливо, не очікувати допомогу від цілого ряду країн Близького Сходу: Єгипту (26), Йорданії (12), ОАЕ (32), Бахрейн (9), а також, звісно, Ізраїлю (18), який намагається, якщо говорити дипломатичною мовою, "дистанціюватися від конфлікту".

Таким чином, вірогідніше отримати додаткові M270 від Греції. Принаймні такий варіант здається кращим за постачання застарілих БМП-1, про який намагається домовитись Німеччина.

Читайте також: У РФ почали розконсервовувати танки, які поросли бур'янами: скільки часу займе відновлення