xcounter
#

Німеччина та Греція не змогли домовитись за місяць про поставку БМП-1 для України

4816
БМП-1 армії Греції, озброєна ЗУ-23-2, ілюстративне фото з відкритих джерел
БМП-1 армії Греції, озброєна ЗУ-23-2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Греція хоче отримати сучасні німецькі БМП взамін півтора сотні радянських бронемашин

Канцлер Німеччини Олаф Шольц сьогодні під час брифінгу в Брюсселі заявив, що Берлін та Афіни ведуть перемовини про поставку радянської бронетехніки для України, за схемою "кільцевого обміну".

В даному випадку, схема має виглядати так – Греція передає Україні свої радянські БМП, натомість отримає від німців сучасні бойові машини піхоти. Але деталі такого обміну мають між собою узгодити міністри оборони обох країн, розповідає "Європейська правда" в своїй публікації.

Читайте також: Німеччина нарешті дозволила поставити Україні БМП-1
БМП-1 армії Греції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Насправді, цю новину слід читати так – "Німеччина та Греція за місяць не змогли домовитись про поставку БМП-1 для України". У відкритих джерелах можемо побачити, що переговори по цій темі Берлін та Афіни почали ще на початку травня 2022 року.

Свої БМП-1 Греція на початку 1990-х отримала після розпродажу бронетехніки колишньої НДР. Тому, формально, для передачі Україні грецьких БМП-1 дозвіл Берліну потрібен.

БМП-1 армії Греції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але схоже, тут корінь проблеми полягає в самій Німеччині, яка публічно пообіцяла дати Україні важку зброю, але не розрахувала ресурси для виконання цієї обіцянки.

За даними довідника The Military Balance за 2021 рік, збройні сили Греції мали в своєму розпорядженні одразу 167 БМП-1, частина з яких переозброєні на ЗУ-23-2.

БМП-1 армії Греції, озброєна ЗУ-23-2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Яку частину цього парку зможе "перекрити" Німеччина – питання відкрите. За даними того ж довідника, бундесвер на кінець минулого року мав 376 БМП Marder різних модифікацій та 334 новітніх БМП Puma, і також – 257 новітніх колісних бронемашин Boxer, частина з яких може бути класифікована як "колісні БМП".

Читайте також: США домовляються із Кіпром про БМП-3, Т-80 та ЗРК "Бук" для України– ЗМІ