xcounter
#

Іран завершує створення свого першого дрононосця Shahid Bagheri, який переробили з контейнеровоза за 2 роки (фото)

4516
Shahid Bagheri
Shahid Bagheri

Shahid Bagheri одразу створювався під дрони, а з огляду на темп робіт вже скоро може поповнити іранський флот

Іран дуже скоро може поповнитись новим і дуже специфічним кораблем - авіаносцем для дронів, який створюють з весни 2022 року.

Мова йде про Shahid Bagheri, який з огляду на нове фото, що розповсюдив неофіційний акаунт Iranian‌ Naval Force у мережі X, вже отримав покриття льотної палуби.

Читайте також: У РФ хочуть "воскресити" Як-52Б проти дронів, в якому не вирішено головне питання - як влучати у ціль

Shahid Bagheri
Shahid Bagheri

Роботи над цим велись ще на початку літа, про що свідчить опублікована 8 червня фотографія з цим процесом. Зазначимо, що корабель, орієнтовно, літом 2023 року, був спущений на воду.

Shahid Bagheri

Зазначимо, що така швидкість робіт пов'язана із тим, що цей корабель переобладнується з цивільного контейнеровоза Perarin (або Sarvin), які обидва мають 240 палубу. Водночас іранські корабели вирішили залишити оригінальну конструкцію надбудови, але розмістили льотну палубу під кутом.

Таким чином загальна довжина злітно-посадкової смуги складає 170 та шириною метрів, а за надбудовою розміщено додатковий вертолітний майданчик.

Shahid Bagheri

Але роботи звісно не обмежувались лише верхньою палубою. Бо під нею має бути розміщені ангари для БПЛА, сховища для озброєння, палива, приміщення для роботи та відпочинку екіпажу, тощо. Тобто мова йде про доволі масштабні роботи зі створення дійсно бойового корабля.

Shahid Bagheri
Shahid Bagheri у 2022 році

Тим більше, що Shahid Bagheri стане першим представником нового класу, який можливо повинен нести окрему назву - "дрононосець" (drone carrier). Хоча нагородження таким званням саме іранського корабля спірне, зрештою Туреччина вже має легкий авіаносець Anadolu під дрони Kızılelma та Bayraktar TB3. Але справа в тому, що він побудований на основі іспанського проєкту Juan Carlos I та був розрахований на розміщення 12 винищувачів F-35B.

Водночас Shahid Bagheri будується саме під БПЛА з самого початку. Але які саме дрони він буде нести залишається під питанням. Хоча можливо очікувати, що для нього будуть адаптовані ударно-розвідувальні БПЛА типу Mohajer-6 та Shahed 129, а також створені спеціалізовані дрони.

Читайте також: Стратегічний таємний "Гудок": що це за центр радіотехнічної розвідки під Москвою атакувала Україна