xcounter
#

Індія не може купити в РФ комплектуючі до Су-30, хоча сама збиралась модернізувати ці літаки для себе та Уганди

3211
Індійський Су-30МКІ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Індійський Су-30МКІ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Обидві сторони все пояснюють санкціями, але можливо вся справа у бажанні індусів "вибити" росіян з їх частки на світовому ринку зброї

Західні ЗМІ пишуть про те, що поставки російської зброї до Індії загальмувались через санкції США, які зокрема ускладнюють проведення платежів. Через що, за даними Bloomberg, "у повітрі зависли" поставка двох дивізіонів ЗРК С-400 та іншого озброєння орієнтовно на 2 мільярди доларів, та замовлення на різного роду комплектуючі загальною вартістю до 10 мільярдів доларів, зокрема на винищувачі Су-30МКІ. Літаки цього типу для індійських ВПС є найбільш чисельними, в кількості 263 "бортів".

І на перший погляд все впирається начебто лише у фінансові питання. Через санкції США проводити прямі платежі за зброю саме в доларах росіянам Індія не може. Делі пропонував Кремлю варіант із оплатою в євро чи дірхамах, або ж оплату "бартером", але обидва ці варіанти РФ відхилила. Хоча схоже, корінь цієї справи є значно складнішим.

Читайте також: Новий Rafale на експорт коштує вже майже $200 мільйонів за літак, і треба платити наперед
Індійський Су-30МКІ, фото ілюстративне, джерело - twitter-профіль @Amitraaz

Почнімо з того, що у березні 2022 року Індія та Уганда домовились, що індійська оборонна компанія Hindustan Aeronautics Limited (HAL) візьме на себе технічне обслуговування та підтримку літаків Су-30МК, придбаних в Росії понад 10-річчя тому. Водночас, у жовтні минулого року Індія оголосила про плани самостійно модернізувати всі свої Су-30МКІ. Але там був такий технологічний нюанс: для оновлення цих літаків Індія планувала задіяти власну інфраструктуру і технологічні розробки, але при цьому деякі елементи бортового обладнання, нові двигуни та РЛС до Су-30МКІ планувала купувати саме в РФ.

Здавалось би, що тут в Кремля нема резону не підтримати поставками Індію як свого давнього партнера по зброї. Тим більш, що тут мова одночасно і про декілька мільярдів доларів, і про можливість "підтримувати на плаву" роботу російського ВПК завдяки експортним замовленням.

Індійські Су-30МКІ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але очевидно, тут справа в тому, що Індія взяла курс на розрив воєнно-технічної співпраці з РФ як мінімум за декількома напрямками, на що в Кремлі вирішили "відповісти дзеркально".

З однієї сторони, Індія веде спільний з РФ проект по виробництву автоматів АК-103. З іншої сторони, Індія вирішила таки відмовитись від російського легкого танка "Спрут-СДМ" на користь власної розробки, уже планує списувати російські Ил-76 та замінити їх американськими C-130. І більш того – уже просуває свій Tejas на світовому ринку як такий собі замінник російського МиГ-29 чи МиГ-35, котрий уже зацікавив Аргентину та Єгипет, раніше більш прихильних до Кремля.

Очевидно, на такому тлі в Кремлі могли вирішити самостійно "загальмувати" поставку до Індії комплектуючих до Су-30МКІ та іншої техніки, комплексів С-400, і заодно покарати самих себе на декілька мільярдів доларів.

Індійські Су-30МКІ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти хочуть воювати іграшковими танчиками проти Leopard 2 та Abrams: коли отримав партію КВ-1 з Китаю