xcounter
#

Хто уклав найдорожчі збройні угоди у 2021 році: рахунок йде на мільярди доларів

6543
Світ готується до епохи "війни всіх проти всіх", затрати на озброєння досягають нових висот
Світ готується до епохи "війни всіх проти всіх", затрати на озброєння досягають нових висот

Defense Express розповідає, які країни в минулому році виявились готові викласти буквально мільярди доларів, щоб підняти потенціал своїх збройних сил

Топ-1: Фінляндія замовила 64 винищувачі F-35 за 10 мільярдів євро

Про свій намір купити F-35A Block 4 для заміни F/A-18 Hornet уряд Фінляндії оголосив 10 грудня 2021 року, перші літаки мають бути поставлені в 2026 році.

Замовлення в 10 мільярдів євро розподіляється так: поставка літаків – 4,8 мільярдів євро, технічне обслуговування – 2,9 мільярди євро, поставка озброєння та агрегатів – 3,3 мільярди євро.

Читайте також: Що не змогла зробити російська "оборонка": аналіз переозброєння РФ за підсумками 2021 року
Винищувач F-35 під час демонстраційних польотів у Фінляндії в 2019 році, фото з відкритих джерел

Контракт на поставку винищувачів F-35A Block 4 для фінських ВПС також передбачає, що Фінляндія в кооперації з Lockheed Martin стане учасником програми по виробництву цього літака.

Кремлівські пропагандисти встигли оголосити, що контракт на F-35 для Фінляндії – це "антиросійський крок": шість десятків винищувачів 5 покоління можуть "винести в одну хвіртку" авіацію Західного військового округу РФ, і заодно – увесь російський Балтфлот.

Винищувач F-35 під час демонстраційних польотів у Фінляндії в 2019 році, фото з відкритих джерел

Топ-2: Польща замовила 250 танків М1A2 AbramsSEPv3 за 6 мільярдів доларів

Контракт на поставку "Абрамсів" Міноборони Польщі підписало 14 липня 2021 року. Цікаво, що 6 мільярдів доларів на купівлю цих танків Польща планує взяти за рахунок "позабюджетних надходжень".

Ще важливий нюанс – хоча Державний департамент США не оголошував офіційний дозвіл на поставку М1A2 Abrams SEPv3 для армії Польщі, самі польські військові готуються уже приймати в 2022 році перші 28 танків цього типу.

Американський M1A2 Abrams та польський PT-91, ілюстративне фото з відкритих джерел

Польща планує, що усі 250 М1A2 Abrams SEPv3 отримає до 2026 року, ці танки будуть використані для переозброєння новоствореної 18-ої механізованої дивізії, що прикриває кордон з РФ.

В строю польського війська при цьому все рівно лишатимуться танки типів Т-72, РТ-91 та Leopard 2, ці машини будуть розподілені між іншими трьома механізованими дивізіями армії Польщі.

Американські M1A2 Abrams та польський Leopard 2PL, ілюстративне фото з відкритих джерел

Топ-3: Греція замовила у Франції три фрегати вартістю порядка 4 мільярди євро

Про поставку трьох перспективних фрегатів за проектом FDI Афіни та Париж домовились 28 вересня 2021 року, перемовини про поставку цих кораблів стартували ще у січні 2021 року. Неофіційно, вартість – порядка 4 мільярди євро: будівництво корпусів – 2,5 мільярди євро, поставка озброєння та іншого оснащення для кораблів – ще 1,5 мільярди євро. Греція замовила такі дорогі кораблі для "стратегічного стримування" Туреччини.

Рендер фрегата за проектом FDI, який постачатиметься для флотів Греції та Франції

Відомо, що зараз французька Naval Group веде будівництво одразу п’яти фрегатів проекту FDI у двох серіях, і ці кораблі мають стати до строю французьких ВМС протягом 2023-2025 років.За деякими даними, "в пакеті" до фрегатів проекту FDI Франції пропонувала Греції замовити поставку трьох корветів проекту Gowind-2500. Але схоже, в останній момент влада Греції брати такий "бонус" передумала.

Фрегати проекту FDI призначені як і для самостійних дій, так і для дій в складі з'єднань різнорідних кораблів
Читайте також: Топ-100 оборонних компаній світу: РФ втрачає позиції, Україна стабільна, США домінує на ринку у 531 млрд доларів