xcounter
#

Топ-100 оборонних компаній світу: РФ втрачає позиції, Україна стабільна, США домінує на ринку у 531 млрд доларів

Лідером на ринку озброєння залишається США
Лідером на ринку озброєння залишається США
4212

Аналітики з SIPRI оновили рейтинг 100 оборонних компаній

Стокгольмський інститут дослідження проблем миру - SIPRI, опублікував щорічний рейтинг топ-100 оборонних компаній світу за продажем озброєння.

Слід зазначити, що рейтинг від SIPRI традиційно відстає на один рік і новий рейтинг демонструє ситуацію на 2020 рік. Така затримка пов’язана із необхідністю отримання великого обсягу інформації й різних періодів завершення фінансових років у різних країнах світу. Зазначимо, що у рейтингу включено, як експорт, так і постачання продукції для національних потреб.

Дивіться також: Халук Байрактар: виробництво Bayraktar TB2 в Україні, важкий Akıncı для ЗСУ та проривний дрон MIUS
Зброя армії США
Попри все, світ нарощує темпи озброєння

Загалом 2020 рік показав чергове зростання ринку продажу озброєння, який становив 531 млрд доларів. Це на 1,3% більше за показники 2019 року та на 17% вище за 2015 рік. Водночас зростання продажу озброєння відбулось на фоні зниження у 2020 році світової економіки на 3,1%, а зброярі у всьому світі зустрілись із логістичними проблемами та постачальниками комплектуючих.

Абсолютним домінатом на ринку озброєння залишається США, які продали озброєння на 258 млрд доларів, що складає 54% від усього об’єму. І вся верхівка з п’яти найуспішніших компаній рейтингу саме американські вже з 2018 року.

Перше місце у рейтингу належить Lockheed Martin, який озброює НАТО F-35

Зокрема Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman та General Dynamics разом продали озброєння на 183 млрд доларів. Цікаво, що вся верхівка переліку - це компанії ракетно-аерокосмічної галузі, яка залишається найбільш дохідною серед усіх у сфері ОПК.

На другому місці топ-100 розмістились китайські компанії з результатом 66 750 млрд доларів, що на 2,91 млрд більше ніж у 2019 році.

norinco vt-4
Китайська Norinco - сьома у рейтингу, найбільш відома завдяки бронетехніці та стрілецькому озброєнню

Трійку лідерів замикає Великобританія - 38,5 млрд доларів, яка також продемонструвала зростання на 2,76 млрд. А валову частину з цього заробив британський гігант BAE Systems, який самостійно продав озброєння на 24 млрд доларів.

Queen Elizabeth
Флагман ВМС Великої Британії, HMS Queen Elizabeth, результат роботи BAE Systems

Але, якщо об’єднати результати компаній з Євросоюзу, то колективна Європа змогла обійти Лондон - 58,4 млрд. Хоча у порівнянні з 2019 роком, об’єми європейських компаній трохи впали - на 0,63 млрд доларів.

А найбільш стрімке падіння продемонстрували компанії з Російської Федерації, які просіли з 30,52 у 2019 до 26,36 млрд доларів. Це падіння продовжується вже декількох років після піку у 2017 році, коли РФ зміг зайняти рекордні для себе 5% оборонного ринку світу.

С-400
Російський виробник систем ППО "Алмаз-Антей" - єдина російська компанія з топ-20, "впала" з 9,4 млрд у 2019 до 6 млрд у 2020

Стосовно України, то результат всіх державних оборонних компаній, підпорядкованих "Укроборонпрому", складає 1,32 млрд доларів у 2020 році проти 1,31 млрд доларів у 2019.

У загальному рейтингу це, як і за попередній період - 77 позиція, між японською Fujitsu з пріоритетом у розробці цифрових оборонних технологій та німецькою Hensoldt зі спеціалізацію у радарах, оптоелектроніці та авіоніці.

Корсар
Продукція ДККБ "Луч" - одна з головних у "експортній корзині" українського озброєння

З інших цікавих аспектів рейтингу SIPRI - зростання на ринку озброєння позицій компаній з Ізраїлю та Японії, які охопили 2% та 1,9% від загального світового об’єму.

Загалом рейтинг зі 100 оборонних компаній світу виглядає наступним чином:

Оригінал рейтингу з усіма помітками щодо калькуляції можливо завантажити на сайті SIPRI.

Читайте також: Чи замінять очільника ДП "Антонов": критичні провали та скандали, які влаштовують "Укроборонпром"