xcounter
#

GEM-T та MSE до Patriot коштують по 5-6 млн доларів, а скільки треба ще за чотири батареї ЗРК

1462
Фото — Bundeswehr
Фото — Bundeswehr

Німеччина погодила закупівлю різного озброєння та військової техніки на близько 6 млрд євро

Бюджетний комітет Німеччини у середу, 3 липня, погодив закупівлю озброєння та військової техніки для німецького війська на суму близько 6 млрд євро (близько 6,5 млрд доларів) — йдеться про основні бойові танки, боєприпаси, а також системи протиповітряної оборони.

Кошти на закупівлю будуть виділені зі спеціального фонду на оборону у 100 млрд євро, який був створений канцлером Німеччини Олафом Шольцом ще у 2022 році, що отримало символічну назву Zeitenwende, бо стало таким собі "поворотним моментом" у питанні того, як німці сприймають питання озброєння свого війська, а також й експорту ОВТ.

Читайте також: Німецьке Zeitenwende в дії - від суворих правил і обмежень до злету експорту зброї
ЗРК Patriot
Фото — Bundeswehr

Згідно з даними Reuters, більша частина суми піде на закупівлю танків Leopard 2A8 у KNDS — на одразу 105 машин виділили 2,93 млрд євро. Ще 1,35 млрд євро — на чотири батареї зенітних ракетних комплексів Patriot (скільки пускових в одній батареї невідомо). І ще до 1,3 млрд євро — на закупівлю до двохсот тисяч артилерійських боєприпасів у компаній Diehl та Nammo.

Інфографіка від KNDS
Інфографіка від KNDS

Якщо говорити про Leopard 2, то тут варто згадати, що Німеччина ще у 2023 році оголосила про плани закупівлі цих танків за неймовірним цінником у понад 32 млн доларів за одну машину. Тоді йшлося про першу партію у 18 одиниць і опціон ще на 105 танків.

Щодо Patriot, то ще у квітні цього року стало відомо, що Німеччина розглядає закупівлю чотирьох додаткових ЗРК Patriot — після того, як у березні країна замовила у RTX (Raytheon) чотири ЗРК у версії PAC-3MSE на суму орієнтовно 1,11 млрд євро.

Тут варто згадати, що якщо за часів "Холодної війни" Німеччина мала у своєму активі 40 батарей ЗРК Patriot, то станом на початок 2023 року їхня кількість скоротилася до 9, а з урахуванням батарей, що передали/передадуть Україні у рамках оборонної допомоги — менш як 10.

Якщо ж говорити про ціни на ракети до ЗРК Patriot, то MSE для знищення балістичних цілей обійдеться в орієнтовно 5,17 млн доларів, і це для американського війська. А ціна тієї ж GEM-T вже у 2023 році сягала орієнтовно 6 млн доларів за одиницю, і це для Румунії у рамках європейських закупівель COMLOG, а для Саудівської Аравії та Нідерландів ще у 2022 році вона сягала 10-12 млн доларів.

Читайте також: Оголошено потужний пакет допомоги з танками, БМП, ЗРК IRIS-T та HIMARS від Німеччини