xcounter
#

Франція "вибула з гри", США та Велика Британія "битимуться" за контракт на субмарини для Австралії

1524
"Зелений континент" від 12 до 18 місяців обиратиме, який тип атомної субмарини буде купувати
"Зелений континент" від 12 до 18 місяців обиратиме, який тип атомної субмарини буде купувати

Австралійський уряд уже встиг заявити, що обиратиме між британським атомоходом проекту Astute та американським Virginia

Скандал сторіччя на збройному ринку світу – коли США та Велика Британія "перехопили" у Франції контракт на будівництво субмарин для ВМС Австралії – досі дає свої "відголоски".

Наприклад, на днях Міноборони Франції у своєму Twitter виклало розлогий допис, яким намагалось переконати австралійців таки повернутись до ідеї купити субмарини саме у Naval Group. Французи намагались робити акцент на тому, що їх дизель-електричні субмарини будуть дешевші, простіші в обслуговуванні та експлуатації, і точно будуть збудовані раніше, аніж атомоходи, писав портал Naval News.

Читайте також: Франція свариться із США за контракт на $50 мільярдів, Австралія перетворюється на головний "плавучий авіаносець" проти Китаю
Рендер проекту субмарини Shortfin Barracuda Block 1A, які Франція мала будувати для Австралії

У відповідь прем’єр-міністр Великої Британії порадив Франції "взяти себе в руки" та змиритись із втратою контракту. Тим більш, як виявилось, про укладення оборонного блоку AUKUS та про передачу контракту на субмарини Австралія, Велика Британія та США домовились буквально на полях саміту G7, що відбувався у червні 2021 року. І так виходить, що президент Франції Макрон із-за своєї імпульсивності прогавив те, що могло у нього відбуватись буквально під носом.

Акцент саме на дизель-електричних субмаринах для Австралії Франція робила чисто по "технологічним" мотивам: Naval Group не встигає виконати план по будівництву семи нових атомних субмарин типу Suffren, розрахований на проміжок до 2027 року

В настільки різких словах Бориса Джонсона був ще один резон. Австралія уже встигла витратити 1,76 мільярда доларів США на програму спільного виробництва субмарин із французькою Naval Group, розповідає портал Defence News.

І якщо австралійський уряд виявився готовим легко і невимушено втратити майже два мільярди доларів, щоб знайти собі нового підрядника – очевидно, французькі лобісти "передали куті меду".

Австралійці виявились навіть готові витратити додаткові кошти на подовження до початку 2040-х років строку служби своїх дизель-електричних субмарин типу Collins. які планувалось списати до початку 2030-х

Втім, попереду – ще від 12 до 18 місяців "підкилимної" боротьби тепер уже між США та Великої Британії за право поставки атомних субмарин для ВМС Австралії.

Саме ось такий проміжок часу уряд "Зеленого континенту" планує визначатись – скільки саме атомних субмарин він готовий придбати, яку суму на це зможе виділити, і найголовніше – який же обирати тип підводного атомного корабля.

Субмарина типу Virginia під час будівництва на стапелі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Австралійці поки що обирають між проектом американської багатоцільової атомної субмарини Virginia та між британською "коллегою" за проектом Astute. І поки що не можна сказати, що у цій історії з атомними субмаринами для Австралії час грає на користь Лондона.

Портал UK Defence Journal написав, що сьогодні ВМС Великої Британії прийматимуть в стрій атомну субмарину HMS Audacious, четвертий підводний корабель проекту Astute. HMS Audacious вийшла на випробування ще у січні 2020 року, і ці випробування тривали понад півтора року.

Фінальним випробуванням для HMS Audacious стали багатоденні торпедні стрільби в районі Багамських островів влітку 2021 року

Загалом ВМС Великої Британії мають отримати сім субмарин типу Astute до 2027 року, але тут потрібно робити поправку, що ще від одного до півтора року займає цикл випробувань.

Наскільки переконливим тут зможе бути Лондон, якщо врахувати, що ВМС США уже мають 19 атомних субмарин типу Virginia – питання лишається відкритим.

Замовлення на атомні субмарини для ВМС Австралії стане для Великої Британії предметом геополітичного престижу
Читайте також: "Вкрали" ідею для нашого "Нептуна": РФ провела в Чорному морі стрільби ПКР по наведенню з БПЛА