xcounter
#

ДНДІ завершила державні випробування комплексу з ракетами "Бар’єр-В" для Мі-8МСБ-В

15454
Мі-8МСБ-В оснащено прицільною станцією ПМ-ЛКТ
Мі-8МСБ-В оснащено прицільною станцією ПМ-ЛКТ

Випробування, які проводились впродовж останніх чотирьох років, можуть нарешті дати "зелене світло" для початку процесу озброєння гелікоптерів ЗСУ високоточними ракетами українського виробництва

Державні спільні випробування дослідного зразка комплексу "524Р" у складі гелікоптеру Мі-8МСБ-В, що проводились на чернігівському полігоні випробувальною бригадою Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки завершені.

Як повідомила прес-служба ДНДІ ВС ОВТ, було виконано пуски понад 30 керованих ракет РК-2В виробництва ДККБ "Луч" з відстані понад 6,5 км.

Читайте також: Forbes: проти російських танків український ПТРК "Cтугна-П" не менш небезпечний, ніж Jevelin, але значно дешевший

"Результатом випробувань стало отримання вичерпних експериментальних даних, які після обробки нададуть відповідь щодо досягнення мети випробувань, у тому числі відповідності основних бойових, технічних та експлуатаційних характеристик дообладнаного гелікоптера вимогам тактико-технічних та експлуатаційних характеристик замовника", - зазначили у прес-службі.

Нагадаємо, випробування вітчизняного ракетного комплексу для багатоцільових гелікоптерів 524Р (складається з прицільної станції ПМ-ЛКТ розробленої ПрАТ "Рамзай", бортової апаратури та ракет "Бар’єр-В" від КБ "Луч" у складі модернізованого Мі-8МСБ-В виробництва АТ "Мотор Січ") почалися ще у 2017 році.

При цьому, створення цього зразка здійснюється за власні кошти підприємств-розробників: ДККБ "Луч", "Мотор Січ" та "Рамзай". Крім цього, в процесі випробувань виявилось, що багатоцільові гелікоптери, для успішного використання такого комплексу, потребують дещо більш складної системи, ніж ударні машини типу Мі-24.

ТПК з ракетою Р-2ВТ (адаптована під використання на Мі-8МСБ-В ДККБ "Луч" ракета РК-2В з інерціальною системою)

Варто додати, що поки тривали ці випробування, вітчизняні розробники теж не стояли на місці. Зокрема, "Рамзай" створило оптико-прицільний комплекс ПРнК-17, який має втричі більшу точність за ПМ-ЛКТ при використанні некерованих ракет й здатен використовувати ракети "повітря-повітря" Р-73 ближнього радіуса дії.

Підвісна оптико-електронна прицільна станція ПРнК-17

ДП "ДККБ "Луч" розробляє більш потужну ракету РК-10 з дальністю до 12 км (проти 7 км у ракет РК-2В і РК-2ОФ комплексу "Бар’єр-В").

"Мотор Січ" же почало випробовування покращеного Мі-8МСБ-В зі "скляною кабіною" й працює над створенням нових фюзеляжів цієї машини з широким використанням композитних матеріалів та покращеними характеристиками.

Читайте також: Почалися ходові випробування серійної пускової установки комплексу РК-360МЦ "Нептун" (відео)