xcounter
#

ДАХК "Артем" випробувала об’ємно-детонуючі бойові частини для ракет РС-80 (фото)

3606
Нові об’ємно-детонуючі бойові частини для ракет РС-80 "Оскол" на випробуваннях
Нові об’ємно-детонуючі бойові частини для ракет РС-80 "Оскол" на випробуваннях

Таким чином, підприємство продовжує розширення лінійки бойових частин для своїх некерованих авіаційних ракет за проектом "Оскол"

Спеціалісти ДАХК "Артем" (входить до складу ДК "Укроборонпром") у тісній співпраці з фахівцями ДержНДІХП провела успішні випробування дослідних зразків об’ємно-детонуючої бойової частини з ударним ядром.

Тести пройшли лише через тиждень, після проведення успішних випробувань осколково-фугасної бойової частини, відзначили у прес-службі підприємства.

Читайте також: "Артем" розробив двигун для реактивного снаряда до "Спеки" (фото)

За даними розробників, Конструкторського бюро спеціальної та авіаційної техніки ДАХК "Артем", випробувана бойова частина споряджена термобаричною сумішшю з негативним кисневим балансом, яка при згоранні утворює специфічні уражаючі фактори (термічний - температура у зоні підриву радіусом не менше 4-5 м перевищує 1500 ̊С, та різкий перепад тиску – більше ніж 2 бар). При цьому ударна хвиля є основним уражаючим фактором.

НАР РС-80
Термобарична дія нових БЧ від ДАХК "Артем"

Ударна хвиля, при спрацюванні термобаричної бойової частини:

  • рухається не прямолінійно, що забезпечує ефективне ураження людей та об’єктів, захищених мішками з піском та бронежилетами;
  • посилюється при відображенні від стін та інших поверхонь, при цьому дуже складно забезпечити захист від ударної хвилі і термічного впливу, які поширюються за різні перешкоди;
  • висока ефективність при ураженні цілей в закритому просторі.
НАР РС-80
Випробування дії "ударного ядра" нової БЧ проти броні

Додається, що нова БЧ також оснащується так званим "ударним ядром", завдяки чому така НАР може пробивати до 40 мм гомогенної броні або стіни будівель й вже у внутрішній частині ураженої легкої бронетехніки чи приміщень діє термобарична частина.

НАР РС-80
"Ударне ядро" нової бойової частини може пробити до 200 мм залізобетонну

"Отримані результати відкривають широкі можливості для застосування даної бойової частини перспективних некерованих та керованих (баражуючі боєприпаси, ударні БПЛА) засобах ураження", - відзначили у прес-службі ДАХК "Артем".

НАР РС-80
Півметрові стіни з цегли також не завадять роботі нової бойової частини з "ударним ядром"

Нагадаємо, провипробування бойових частин уламково-фугасного типу для 80-мм НАР РС-80 за темою "Оскол" фахівці ДАХК "Артем" провели в середині листопада цього року.

НАР РС-80
ТТХ РС-80 "Оскол" виробництва ДАХК "Артем"

До цього, некеровані авіаційні ракети РС-80 мали лише версію з БЧ кумулятивно-уламкового типу, яка була прийнята на озброєння ЗСУ у 2019 році й серійно виготовляється та постачається у війська.

Читайте також: Україна модернізує вертольоти Мі-8 оптико-прицільними станціями та ракетами Туреччини