xcounter
#

Чому Швейцарія настільки вперто не дає Pz 87 та іншу зброю для України, і в чому тут реальна причина

11314
Швейцарський Pz 87, ліцензійна копія Leopard 2A4, зображення наводить Bloomberg
Швейцарський Pz 87, ліцензійна копія Leopard 2A4, зображення наводить Bloomberg

Той самий випадок, коли країна є експортером високотехнологічних елементів до озброєння, але не приділяє цьому належної політичної уваги

У понеділок 6 березня верхня палата парламенту Швейцарії після тривалих дебатів відхилила клопотання від фракції лібералів, яке б дозволило реекспорт в Україну озброєння швейцарського виробництва.

Як формальний привід швейцарці вкотре використали аргумент, що так вони перестануть бути "нейтральною країною" та "посередником". І заодно проігнорувати, що їх непоступливість уже дратує Німеччину, Іспанію та інші країни Західної Європи, що хотіли поставити для ЗСУ техніку та озброєння із швейцарськими комплектуючими, але отримали на це категоричну відмову.

Читайте також: Україна могла б отримати батальйон бронемашин Piranha III, але вони поїхали до Молдови
Бронемашини Piranha III, які в січні 2023 року в підсумку отримала Молдова зокрема через те, що Швейцарія заборонила передачу цих машин для ЗСУ, фото з відкритих джерел

Тут лишається тільки сподіватись, що в підсумку все ж вдасться знайти вихід, який дозволить наприклад реалізувати варіант із викупом для ЗСУ колишніх "італійських" Leopard 1A5, що формально належать швейцарській RUAG. Або ж із передачею швейцарських Pz 87 (ліцензійна копія Leopard 2A4) зі зберігання для "третіх країн", аби прискорити передачу іншої бронетехніки для ЗСУ.

Але тут мимоволі виникає питання – а чому ж тоді Швейцарія настільки вперто відхиляє будь-які прохання про реекспорт зброї в Україну? Особливо після того, як через вперту відмову дати для ЗСУ снаряди до "зенітних танків" Gepard почала просто втрачати гроші через те, що Rheinmetall вирішив більше не працювати зі швейцарцями, а виробляти боєприпаси незалежно від них.

Процес зарядки 35-мм снарядів САУ Gepard із складу ЗСУ, жовтень 2022 року, фото - Bild

Відповідь можемо знайти ось у цій публікації видання Bloomberg. Схоже, тут справа лежить все ж в економічній площині – в 2022 році поставки зброї та військового обладнання зайняли лише 0,25% від всього експорту Швейцарії. Хоча "на папері" швейцарський оборонний експорт минулоріч виріс на 22% або до 1 мільярда доларів (0,95 мільярда швейцарських франків).

Якщо опиратись на статистику, котру наводить видання, то виходить, що Швейцарія заробляє переважно на поставках елементів до озброєння. Наприклад, "на папері" найбільшим покупцем швейцарської оборонної продукції в 2022 році виявився взагалі Катар з показником в 213 мільйонів доларів, котрий купив "системи ППО та інше озброєння". Але при цьому частка в понад 50% поставок припала саме на країни Європи, які власне й купують швейцарські комплектуючі для виробництва власної зброї, як та сама Німеччина наприклад.

Формально "швейцарські" Leopard 1A5 на зберіганні в Італії, зображення з відкритих джерел

Оборонний експорт Швейцарії – це настільки специфічний сектор, що навіть швейцарські політики не зовсім розуміють, де у них в цьому може бути зовнішньополітична вигода.

Через що й демонструють гідну подиву впертість у питаннях, що стосуються можливого викупу та реекспорту зброї для України, яка треба "ще на вчора", тому йможе продаватись з відповідними умовами по ціннику.

Читайте також: Якщо будувати армію за "швейцарським зразком", то потім може бути проблема повернути в стрій хоч 100 танків