xcounter
#

Британці пропонують друкувати деталі до танків та іншої зброї на полі бою: кажуть, що технологія зацікавить й ЗСУ

6397
Британці пропонують друкувати деталі до танків та іншої зброї на полі бою: кажуть, що технологія зацікавить й ЗСУ

Адитивні технології в "оборонці" вже не новинка, і все більше компаній у світі звертають увагу на цей перспективний напрямок

Британська компанія Babcock активно працює над впровадженням 3D-технологій в оборонній сфері і працює над створенням концепції "передових підрозділів", які могли б організовувати виробництво деталей для озброєння та військової техніки безпосередньо на полі бою за допомогою 3D-принтерів. Про це розповідає видання Daily Mail.

Так, наприклад, минулого місяця ця компанія вперше поставила міноборони Великої Британії надруковані на 3D-принтері деталі, зокрема для бойової інженерної машини Trojan на базі танка Challenger 2.

Читайте також: Saab експериментує із 3D-деталями до JAS39 Gripen: літак зроблять більш універсальним
Trojan інженерна машина
Інженерна машина Trojan. Фото: British Army

Щодо того, які саме деталі компанія може "надрукувати" сьогодні,

то виконавчий директор одного з підрозділів Том Ньюман заявляє таке – відтворити можна "майже все, що ви можете тримати в руках чи підійняти". Наразі компанія вже може відтворювати на принтерах компоненти вагою до 20 кг, які мають "дійсно складні форми", при цьому такі деталі будуть високоякісними.

Babcock International
Фото: Babcock International

За словами Ньюмана, така технологія може стати в пригоді, наприклад, для організації підтримки різних типів бронетехніки, зокрема і танків – наразі в компанії співпрацюють з клієнтами, щоб зрозуміти, як саме організувати використання розробки на полі бою. Він також впевнений, що така технологія може знадобитися й українським військовим у війні проти російського окупаційного війська.

Разом з тим, тут можна також згадати, що британці працюють над впровадженням адитивних технологій в оборонці не тільки "на землі", але й в повітрі – у рамках програми зі створення БПЛА, які б могли знадобитися ЗСУ у війні проти російської армії, британська оборонна компанія QinetiQ створила свій ударний дрон, який був надрукований на 3D-принтері.

Водночас в контексті використання 3D-друку для ремонту в польових умовах можна згадати й те, що шведська Saab експериментує із 3D-деталями до JAS39 Gripen – тоді Saab вдалося надрукувати один з елементів зовнішньої обшивки для модифікації Gripen D, і літак з цією деталлю здійснив успішний 30-хвилинний політ.

Читайте також: Власні 3D-технології в Україні: від створення обладнання до виготовлення кінцевого продукту (фото)