xcounter
#

Власні 3D-технології в Україні: від створення обладнання до виготовлення кінцевого продукту (фото)

2771
Приклад різних титанових деталей, виготовлених на 3D-принтері від "АЛТ України"
Приклад різних титанових деталей, виготовлених на 3D-принтері від "АЛТ України"

Деякі з нових проектів в цій області можна було побачити на десятому фестивалі інноваційних проєктів Sikorsky Challenge, який проходив у Києві 12-14 серпня 2021 року

На майданчику Sikorsky Challenge-2021 цьогоріч у фіналі було представлено 130 розробок (обраних з 320 надісланих проектів). Серед стартапів були показані й проекти, пов’язані з надсучасними методами виробництва різноманітних деталей за допомогою 3D-друку.

Так, компанія "Укрінфотех" презентувала власні напрацювання та зразки розроблені й виготовлені за допомогою титанового 3D-друку, який дозволяє створювати надскладні деталі різноманітного призначення, зокрема, для виготовлення виробів у військовій, авіаційній чи космічній сфері.

Читайте також: Інститут Патона вперше в Україні створив 3D-принтер для виготовлення комплектуючих до турбін та авіадвигунів (фото)
3D-друк
Експозиція титанових деталей від компанії "Укрінфотех" на Sikorsky Challenge-2021 / Фото: "Апостроф TV"

"Одним з нових проектів, це інтегрувати систему 3D-друку для друку корпусних елементів наносупутників. Певні конструкційні елементи ми також використовуємо і в авіапромисловості. Наприклад це авіаційний кронштейн", - розповів співзасновник компанії "Укрінфотех" Богдан Довгий, демонструючи деталь знімальній групі "Security talks з Валентином Бадраком".

кронтштейн
Титановий авіаційний кронштейн виготовлений методом 3D-друку в руках співзасновника компанії "Укрінфотех" Богдана Довгого / Фото: "Апостроф TV"

"Коефіцієнт використання матеріалу при фрезеруванні даного виробу складає 5%, а за допомогою 3D-друку, де використовується майже весь матеріал, коефіцієнт використання біля 98%", - додав він.

3D-деталі
На українських 3D-принтерах від "АЛТ України" можуть бути виготовлені різноманітні деталі з різних матеріалів

Окрім цього, в компанії виготовляють сопла ракетних двигунів з інтегрованою системою охолодження та форсунки, котрі використовуються на електростанціях і які забезпечують оптимальне змішування палива і повітря.

камера ракетного двигуна
(а) Розроблена камера ракетного двигуна (б) Схема збірки камери (в) Розріз камери двигуна після проходження вогневих випробувань. 1 – камера згорання; 2, 4 – з’єднувальні півкільця; 3 – форсунки головка з камерою розкладання; 5 – розподільна решітка; 6 – кришка

Що цікаво, такий метод виготовлення здатен не тільки скоротити кількість обладнання, обслуговуючого персоналу, кількість операцій при виробництві та кількість складових вузлів, а й чи не на порядок зменшити час виготовлення деталі та ціну такого виробу.

3D-друк
Титанова нижня щелепа виготовлена за допомогою 3D-друку / Фото: "Апостроф TV"

Іншим напрямом виробництва "Укрінфотех" є створення різноманітних протезів та імплантів, які можуть бути використані як при цивільних операціях, так і для лікування важкопоранених військових.

Варто відзначити, що якщо "Укрінфотех" займається розробкою та власне виготовленням кінцевого продукту, то саму техніку (3D принтери) виготовляють їхні партнери – українська компанія "Адитивні лазерні технології України" (також відома як "АЛТ України" або ALT print).

3D-принтер
ТТХ промислового 3D-принтера для друку металевих виробів Alfa-280 від "АЛТ України"

Так, вони виготовляють промислові 3D-принтери для друку металевих виробів Alfa-280, або дещо більш компактні 3D-принтери нового покоління для друку високоякісних деталей із найрізноманітніших металевих сплавів Alfa-150D. Окрім власне принтерів, вітчизняна компанія виробляє й необхідне додаткове обладнання до них.

3D-принтер
ТТХ 3D-принтера для друку металевих виробів Alfa-150D від "АЛТ України"

З огляду на те, що Україна має власні великі родовища титанових руд (найбільші в Європі, займають 8 місце у світі) та виробництво концентрату й напівфабрикатів, сировина для титанового 3D-друку не має бути проблемою ні за об'ємами, ні за ціною. А отже, поєднання всіх цих складових (видобуток та перероблювання титану, виробництво власного обладнання для 3D-друку та виготовлення кінцевого продукту) в Україні цілком можливе й здатне вивести нашу країну на новий рівень виробництва високотехнологічної продукції.

Читайте також: КБ "Південне" показало як створює новітні деталі для ракетно-космічної техніки з композиційних матеріалів (відео)