xcounter
#

Інститут Патона вперше в Україні створив 3D-принтер для виготовлення комплектуючих до турбін та авіадвигунів (фото)

4465
Макети лопаток газотурбінних двигунів, виготовлені за 3D-технологією / Фото: НАН України
Макети лопаток газотурбінних двигунів, виготовлені за 3D-технологією / Фото: НАН України

Створене обладнання, першою чергою, орієнтоване на впровадження на підприємствах турбінобудування та авіакосмічної промисловості України, таких як "Мотор Січ", "Івченко-Прогрес", ЛРЗ "Мотор", "Зоря"-"Машпроект" та КБ "Південне"

Про розробку Інститутом електрозварювання ім. Є.О. Патона устаткування для пошарового виготовлення металевих виробів заданої форми і структури методом електронно-променевого 3D-друку із застосуванням порошкових металевих матеріалів сферичної та довільної форми вітчизняного виробництва повідомила прес-служба НАН України.

В прес-релізі відзначається, що нове обладнання призначене для використання на українських авіабудівних і турбінобудівних підприємствах й оптимізовано для використання порошків сплавів на основі титану ВТ1-0, ВТ-6, ВТ-20 та інших, сплавів кобальт-хром ASTM F75, жароміцних сплавів із нікелю інконель 718.

Читайте також: Композитні лопаті для Мі-24 та "скляні кабіни" для гелікоптерів: над чим наразі працює "Мотор Січ"
Макети лопаток газотурбінних двигунів, виготовлені за 3D-технологією
Макети лопаток газотурбінних двигунів, виготовлені за 3D-технологією / Фото: НАН України

Такі порошки виготовляються на підприємствах України, що дозволяє суттєво зменшити собівартість виробів, виготовлених методом 3D-друку, і забезпечити конкурентоздатність розробленого електронно-променевого обладнання та вітчизняних адитивних технологій на світовому ринку.

Експериментальний зразок, створений науковцями Інституту Патона, складається з малогабаритної вакуумної камери, механізмів переміщення платформи по вертикалі, механізмів подачі й розподілу металевого порошку, а також електронно-променевої гармати з максимальною потужністю електронного пучка 60 кВт і високовольтного джерела живлення.

Пілотна електронно-променева установка для 3D-друку від Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України
Пілотна електронно-променева установка для 3D-друку від Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України / Фото: НАН України

Керування роботою вітчизняної установки і технологічним процесом 3D-друку повністю автоматизоване та здійснюється промисловим комп’ютером. При цьому, продуктивність обладнання 3D-друку металевих виробів сягає 80 см3 за годину.

Читайте також: Захистить у бою: нову керамо-полімерну композитну броню від ДП "СЗТФ "Прогрес" готують до державних випробувань