xcounter
#

Захистить у бою: нову керамо-полімерну композитну броню від ДП "СЗТФ "Прогрес" готують до державних випробувань

Композитною бронею буде оснащуватись вітчизняна бронетехніка різних типів
Композитною бронею буде оснащуватись вітчизняна бронетехніка різних типів
5094

Нова керамо-полімерна композитна броня української розробки завершила цикл заводських випробувань, документація на новий виріб отримала літеру "О". Найближчим часом розпочнуться державні випробування.

“Ми переконані у тому, що наша броня усішно пройде ці випробування – з огляду на ті результати, що були отримані у ході заводських, які проводились навіть жорсткіше, ніж методика, за якою будуть проходити державні випробування.

Увесь спектр форм керамічних бронеелементів, які проходили перевірку у складі конструкцій. Проте після випробувань було обрано лише три оптимальних форми для керамічних бронеелементів для формування основного "тіла" композитної бронеплити.

Очікуємо, що після держвипробувань композитна броня буде прийнята на озброєння української армії. Нею буде оснащуватись наша вітчизняна бронетехніка, а також вона буде постачатись на експорт – як складова для посилення бронезахисту наших бойових машин різних типів та виробників”.

Читайте також: "Бумеранг" з РФ проти БТР-4: порівняння із усіма наслідками

Про це агенції Defense Express повідомили представники Державного підприємства "Спеціалізована зовнішньоторгівельна фірма "Прогрес"під час Міжнародної спеціалізованої виставки "Зброя та Безпека – 2021", що з 15 по 18 червня ц.р. пройшла в Києві.

Дискретна керамо-полімерна композитна броня призначена для посилення захисту легкоброньованої техніки до 4 рівня по STANAG 4569 включно.

Саме фахівці ДП "СЗТФ "Прогрес" разом з київськими науковцями у 2018 році вирішили реалізувати досить цікавий проєкт – створення навісної керамоброні, призначеної для додаткового захисту легкоброньованої техніки (ЛБТ) від ураження бронебійними набоями калібрів 7,62 мм, 12,7 мм та 14,5 мм.

БТР-4
БТР-4 стане першим зразком бронетехніки, пристосованим для додаткового бронювання керамічним захистом

Нині – через три роки зусиль - можна стверджувати, що в Україні розробили нові технології і на іхній основі забезпечили серійне виготовлення конкурентних виробів, яких раніше у державі просто не існувало.

БТР-4
Бронепанелі є додатковою навісною бронею на готову конструкцію з броньованої сталі.

Дискретна керамо-полімерна композитна броня призначена для посилення захисту легкоброньованої техніки до 4 рівня по STANAG 4569 включно. Бронепанелі не є самостійним засобом захисту ББМ, а служать додатковою навісною бронею на готову конструкцію з броньованої сталі.

Модульна система бронезахисту дозволяє в залежності від конкретної бойової задачі та рівня загрози проводити як повне, так і часткове бронювання бойової машини без внесення будь-яких структурних змін в існуючу конструкцію.

Загалом розроблено та випробовано три типи бронепанелей.

- Для захисту від бронебійних куль Б32 калібру 7,62х54 мм. Питома вага < 40 кг/м.кв, товщина 15-20 мм;

- Для захисту від бронебійних куль Б32 калібру 12,7х108 мм. Питома вага < 80 кг/м.кв, товщина 25-35 мм;

- Для захисту від бронебійних куль Б32 калібру 14,5х114 мм. Питома* вага < 120 кг/м.кв, товщина 35-45 мм. (*Питома вага залежить від товщини та твердості матеріалу підкладки (основної броні ББМ), вказане значенння відповідає підкладці товщиною 6 мм зі сталі твердістю 400-500 НВ).

Керамічна броня
Керамічні бронеелементи на основі оксиду алюмінію - різних форм для різних товщин бронепанелей, які готуються до державних випробувань.

Композитна броня має вдічі меншу вагу у порівнянні зі стандартною сталевою бронею при однаковому рівні захисту. Вона має високу живучість. При одиночному влучанні боєприпасу поперечний розмір пошкодженої ділянки бронепанелі не перевищує трьох калібрів боєприпасу, а зона крайового ефекту не перевищує двох калібрів.

Укладка елементів дискретного керамічного шару - до заливки додаткових шарів у полімерній матриці

Керамо-полімерна композитна броня ремонтопридатна у польових умовах. Панелі кріпляться на бонки на корпусі машини болтами у чотирьох місцях і при пошкодженні замінюються. Універсальна система кріплення дозволяє легко і швидко проводити монтаж та демонтаж бронепанелей силами екіпажу.

керамічна броня
Керамічні бронеелементи на основі оксиду алюмінію виготовляються за власною технологією

Для виробництва бронепанелей використовуються керамічні бронеелементи на основі оксиду алюмінію, які також виготовляються за власною технологією.

Бронепанелі мають макрошарувате компонування і складаються з дискретного керамічного шару, який розміщується у високоміцній полімерній матриці, та текстильно-полімерного затримуючого зовнішнього шару.

Керамічна броня Пргресс
Зовнішня частина текстильно-полімерного затримуючого шару після влучень куль у бронепанель. На задній частині броні - лише незначне "вспучування" від бронебійних куль.

Це зовнішнє покриття затримує уламки керамічних елементів у разі влучення у них куль. Це необхідно, аби унеможливити ризик поранення піхотинців, яку можуть знаходитись поруч з бронетранспортером. Додатково бронепанелі можуть оснащуватись підкладкою з надвисокомолекулярного поліетилену.

Дослідні зразки бронепанелей пройшли натурні балістичні випробування на полігоні за програмою-методикою, розробленою ДП "ХКБМ ім. О.О. Морозова"

Читайте також: Новые БТР-4 и корпуса: не трещины, а "дефекты". Так ли?