xcounter
#

Британія поставить Україні ракети Brimstone та намагається встановити їх на "технічки": чому це не сама погана ідея

Brimstone, в першу чергу, це авіаційна ракета
Brimstone, в першу чергу, це авіаційна ракета
34042

Brimstone - просувається як "протикорабельна ракета", але насправді в неї є ще одне вкрай цікаве призначення

Відомо, що Велика Британія має намір посилити Збройні Сили України протикорабельними ракетами. Усі можливі варіанти цієї зброї, які Лондон може поставити зі своїх запасів, або від своїх оборонних компаній вже були проаналізовані Defense Express.

Водночас як виявилось ще у самій Великобританії точно не знають що саме будуть передавати. І чи буде це одна система, або декілька. Принаймні інакше складно трактувати слова прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який на питання які саме це будуть протикорабельні ракети відповів наступне:

Читайте також: У ПС ЗСУ розповіли, як ЗРК "Бук-М1" справляється з ворогом та яка система якнайкраще зможе його замінити

"Одна із систем, яку ми розглядаємо… полягає в тому, щоб подивитися, чи зможемо встановити кілька Brimstones на задню частину "технічних засобів" [ред. - оригінал: technicals (vehicles)], щоб подивитися, чи це буде працювати", - цитує слова Джонсона Reuters.

Технічка

В першу чергу необхідно розібратися з терміном technicals (vehicles). Під цим терміоном на заході називають не спеціалізований технічний транспорт, а легковий автотранспорт з озброєнням. Часто не призначений для нього взагалі, коли на пікап встановлюють великокаліберний кулемет.

Але саме таку ідею зараз обговорюють у Лондоні. Бо головна проблема у постачанні зброї до України від країн Заходу в тому, що в нас несумісні системи озброєння. І через це військовим і зброярам приходиться імпровізувати. І схоже на все так і вийде з поставкою Brimstones.

Загалом Brimstone - це модернізований європейським консорціумом MBDA американський AGM-114 Hellfire, в якому була встановлена нова радіолокаційна головка самонаведення, здатна захоплювати об'єкти на поверхні землі. Також у новій версії Brimstone встановлена традиційна для країн-НАТО напівактивна ГСН, яка дозволяє знищувати підсвічені цілевказівником цілі.

Brimstone
Brimstone з тандемною бойовою частиною має вагу 49 кг, довжину - 1,8 м, діаметр - 188 мм

З самого моменту своєї появи Brimstone розглядався як ракета "повітря-земля" для літаків та вертольотів. Але енергетика ракети, яка у новій версії дозволяє вести вогонь з літака цією ракетою на 60 км, дозволила почати експерименти зі встановленням цієї ракети на наземні та морські платформи. І при пуску з землі дальність польоту Brimstone зменшується, орієнтовно, до 10-12 км.

У MBDA намагались просувати Brimstone у якості протикорабельної ракети, а першим реальним проектом могло стати озброєння нею британських кредитних катерів для України. Але така дальність, та ще й поєднана із відверто слабкою для таких цілей бойовою частиною, бо не варто забувати, що вага Brimstone 49 кг, робить доцільність такої системи дещо спірною.

Але якщо вже мова пішла про встановлення цих ракет на наземне шасі, то цілком логічно звернутися до проектів, які вже опрацьовує MBDA. А саме - винищувачів танків нового покоління, який здатний знищувати цілі без прямої зони видимости діючи за принципом "вистрілів - забув".

Зокрема у 2019 році MBDA разом із польською PGZ продемонстрували проект такої машини на виставці MSPO. Який, щоправда, не викликав нічого окрім підвищеної уваги.

MBDA PGZ Brimstone
Проект MBDA та PGZ

Друга спроба восени 2021 року разом з американським General Dynamics та створенням винищувача танків на базі БМП Ajax. Цей проект отримав назву Overwatch і схоже просувається більш успішно.

Обидві машини поєднує одне - ракета Brimstone, яка забезпечує знищення цілей противника не в прямій видимості, все що необхідно для цього - отримати данні про район та тип цілі. Далі здійснюється пуск однією чи одразу всіх Brimstone, які летять у визначений район, виконують пошук, захоплюють та знищують цілі. Саме така залпова стрільба і була основною особливістю Brimstone, коли всі ракети у залпі гарантовано уражають різні цілі завдяки спеціальним алгоритмам дії у "рою".

Але якщо розглядати Brimstone з точки зору протитанкової ракети з можливістю стрільби у непрямій зоні видимості на відстань до 12 км, її можливості стають, як мінімум цікавими. Справа - встановити декілька пускових Brimstone, на рухому платформу в яку має поміститися і комплект апаратури для закладення у ракету польотного завдання. І можливо завдяки такому варіанту в MBDA нарешті зможуть реалізувати свій проект "наземного" Brimstone.

Читайте також: Норвезькі морські ЗРК Mistral для України: що це за зброя, чому це не ПЗРК і де їх можливо використати