xcounter
#

Бойовий дрон вперше ліквідував військового без команди оператора – звіт ООН

3626
Бойовий дрон вперше ліквідував військового без команди оператора – звіт ООН

Військовий бойовий дрон зміг вперше ліквідувати військового без втручання оператора

Про це йдеться у звіті ООН, як повідомляє видання New Scientist. Так, у березні 2020 року турецький квадрокоптер KARGU-2 автономно атакував військового під час конфлікту між урядовими силами Лівії та Лівійською національною армією Халіфа Хафтара.

KARGU-2 дрон
Дрон-камікадзе KARGU-2

Зазначається, що безпілотник-камікадзе KARGU-2 знищив одного з солдатів ЛНА у той момент, коли він намагався відступити. При цьому дрон, який ліквідував військового, працював у "високоефективному" автономному режимі, без втручання оператора.

Читайте також: Битва дронів: Десантно-штурмові війська оцінили Ironclad, Ласка 2.0 та РСВК-М "Мисливець" (відео)

"Летальні автономні системи зброї були запрограмовані для атаки цілей без необхідності передачі даних між оператором і боєприпасам", – йдеться у звіті групи експертів Ради Безпеки ООН по Лівії.

Це, ймовірно, перший випадок, коли БПЛА атакував людину без відповідної вказівки від оператора, зазначає консультант з нацбезпеки Зак Келленборн, який спеціалізується на безпілотних системах та дронах.

БПЛА
Сьогодні дронами на полі бою нікого не здивуєш і в майбутньому вони будуть виконувати все більше задач на полі бою

Водночас, за словами фахівця, ця подія змушує задуматися про майбутнє автономних дронів, а саме про те, наскільки вразлива система розпізнавання об’єктів у цих платформах та як часто вона буде приймати неправильні рішення.

Читайте також: Туреччина випробовує безпілотний бойовий катер, він може бути цікавим ВМС України