xcounter
#

Бойові роботи з Німеччини, Ізраїлю та Естонії зійшлися на випробуваннях, але про реальне поле бою говорити зарано

2810
Безпілотні наземні платформи. Фото: British Army
Безпілотні наземні платформи. Фото: British Army

Хоч наземні роботизовані системи представлені не так масштабно, як безпілотники, але все ж таки епізодично вони з’являються на полі бою

Ще наприкінці березня цього року Армія Великої Британії відзвітувала про проведення перших в країні випробувань безпілотних наземних систем – вони проходили протягом двох тижнів і основна задача була перевірити ефективність цих машин у бойових умовах.

У випробувань брали участь "важкі" дистанційно керовані системи (масою понад п’ять тонн) від трьох компаній – ізраїльської Elbit з платформою Robust, естонська компанія Milrem Robotics зі своєю Type X, а також німецька компанія Rheinmetall з системою Wiesel. І якщо про естонську Type X насправді вже була низка матеріалів, то ізраїльській та німецькій платформі варто приділити більше уваги.

Читайте також: Рашисти все ще говорять про "роботизацію" БМП-3, хоча втратили мінімум 240 таких машин

Так, ізраїльський Robust або ж ROBotic aUtonomous Sense and strike представляє собою колісну платформу 6×6, що створена на основі роботизованої BLR-2. Вперше була представлена у 2022 році на Eurosatory.

Всередині машина має доволі багато вільного місця, як в пілотованих бронетранспортерів, яке може використовуватися для перевезення інших безпілотних систем – зокрема, машину демонстрували з "рукою"-маніпулятором, яка вміє запускати міні-БПЛА, а за потреби підготувати його для наступного польоту: замінити батареї або ж корисне навантаження.

Машина озброєна безпілотною баштою з 30-мм гарматою, що була розроблена для бронетранспортера Eitan, системою активного захисту Iron Fist, системами управління вогнем тощо, а також ПТРК Spike від Rafael.

robust безпілотна платформа
Безпілотна платформа Robust. Фото British Army

Щодо німецької Wiesel від Rheinmetall, то вона також відома як Autonomous Combat Warrior Wiesel. Ця платформа оснащена "ультрасучасним автономним комплектом", завдяки якому машина може зокрема діяти автономно, без втручання оператора, але за потреби також може керуватися дистанційно з пульта.

Ця роботизована платформа може бути адаптована для виконання низки завдань на полі бою – зокрема доставки боєприпасів та інших необхідних речей, розвідки та вогневої підтримки. Раніше також повідомлялося, що машина може бути озброєна ПТРК Javelin. Безпілотна платформа створена на базі одноіменної німецької легкої бойової машини для повітряно-десантних військ Wiesel.

Autonomous Combat Warrior Wiesel
Autonomous Combat Warrior Wiesel, фото British Army

Британці тестували ці три машини у рамках низки показників, передусім швидкості, прохідності та роботи систем зв’язку. У результаті один з британських полковників відзначив, що в плані безпілотних наземних платформ у війську "ми знаходимося на першому етапі тривалого шляху" і відзначає, що "було захоплююче протестувати ці платформи, подивитися, на що вони здатні і чого потенційно можна досягти на полі бою за допомогою безекіпажних машин у найближчі 10, 20 або 30 років".

Загалом щодо наземних безпілотних платформ у війні в Україні, то тут варто відзначити, що на відміну від безпілотних літальних апаратів, які продемонстрували свою ефективність та незамінність, наземні роботи використовуються на полі бою не так активно – хоча, наприклад, можна згадати нещодавній випадок із "роботом-камікадзе", який успішно запустив "Азов" під Бахмутом.

Також варто згадати й про те, що наші військові вже знайомі з однією з розробок від тієї ж естонської компанії Milrem Robotics – роботизованою платформою THeMIS, що у рамках проекту "Журавель" закупили нардеп Петро Порошенко та волонтери з "Госпітальєрів".

Водночас згодом стало відомо, що оборонне відомство Німеччини планує профінансувати постачання Україні одразу 14 наземних роботизованих систем THeMIS – тоді повідомлялося про підписання контракту між естонською Milrem Robotics та німецькою Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Читайте також: Схоже, Німеччина планує передати Україні БТР Fuchs, але "анонс" про це зробив поки лише Rheinmetall