xcounter
#

Boeing та Saab поставили "рекорд" по розробці навчального T-7, але він буде в строю лише в 2027 році

3282
T-7A Red Hawk, ілюстративне фото від Boeing
T-7A Red Hawk, ілюстративне фото від Boeing

Проблеми не тільки з аеродинамікою чи бортовою апаратурою літака, ланцюжок поставок комплектуючих не налагоджений також

Портал The Drive пише, що через нестачу навчальних літаків ВПС США тепер мають суттєві проблеми з темпом та обсягом підготовки нових пілотів. Наприклад, за існуючими нормативами підготовка пілотів для транспортної авіації має тривати 18 місяців, льотчиків на винищувачі та бомбардувальники має тривати понад 2 роки, але по факту строки затягуються до 4 років, бо не вистачає навчальних літаків.

Через що штатний розпис за посадами для льотчиків заповнений лише на 70%, хоч на перший погляд і видається, що в строю ВПС достатньо багато пілотів для різних посад.

Читайте також: Через "брянську ППО" рашисти вчора втратили два рідкісні вертольоти РЕБ Ми-8МТПР-1, яких було менше 20

Причина в тому, що американці для льотної підготовки досі вимушені використовувати навчальний T-38, який в строю уже 60 років. Та й наявної кількості "бортів" уже недостатньо – є лише 422 літаки T-38C, значну частину з яких доводиться постійно ремонтувати, а водночас щорічний обсяг підготовки льотчиків складає за планами орієнтовно до 1500 осіб на рік.

І схоже, що такий порядок речей триватиме ще довго, як мінімум до 2027 року, через затримки із введенням у стрій новітнього навчального літака T-7A Red Hawk. За попередніми планами, уже в поточному році ВПС США мали отримати перші 5 серійних літаків цього типу, але тепер ця поставка відкладається мінімум до 2025 року, а досягнення операційної готовності флоту T-7A Red Hawk – до того ж 2027 року.

Boeing/Saab T-7 Red Hawk, фото - Secretary of the Air Force Public Affairs

Коли Boeing та шведська Saab брались за проект T-7A в 2018 році, то мали на меті поставити своєрідний рекорд зі швидкості розробки літака, використовуючи при цьому "технології доповненої реальності" та "цифровий простір", без необхідності відпрацьовувати усі елементи на натурних зразках, буквально кажучи – без необхідності "гнути метал".

Здавалось, що рекорд вдався, бо перший політ T-7A Red Hawk відбувся уже в 2021 році, що навівало відповідний оптимізм для Пентагону і ВПС США. Але в процесі випробувальних польотів "вилізли" як мінімум два крупні недоліки цього літака. Перший – коли льотчики намагаються "підняти кут атаки" (тобто підняти ніс літака на декілька градусів вище), то T-7A починав втрачати стабільність польоту.

Другий суттєвий недолік – крісла для катапультування були спроектовані недосконало, могли приводити до травмування пілотів незалежно від антропометричних параметрів, тому і цю проблему потрібно вирішувати.

Більш того – станом на зараз Boeing ще не налагодила ланцюжок поставок для забезпечення експлуатації T-7A Red Hawk, що також затримує етап операційної готовності флоту таких літаків. Але корпорація визнає свої помилки у цьому проекті, наголошує, що "підкоряється вимогам ВПС США" і що докладає усіх можливих зусиль для виправлення ситуації.

T-7A Red Hawk, ілюстративне фото від U.S. Air Force
Читайте також: Для Storm Shadow в Криму є ціль не тільки "Кримський міст", але й також ракетний "Объект-100" окупантів