xcounter
#

Для Storm Shadow в Криму є ціль не тільки "Кримський міст", але й також ракетний "Объект-100" окупантів

9928
 Запуск крилатої ракети П-35 із пускової установки комплексу "Утес" зі складу "Объект-100", 2019 рік, зображення з відкритих джерел
Запуск крилатої ракети П-35 із пускової установки комплексу "Утес" зі складу "Объект-100", 2019 рік, зображення з відкритих джерел

Це по суті підземний "ракетний крейсер" часів "Холодної війни", який навряд чи вистоїть перед сучасним високоточним озброєнням

Після того як Велика Британія офіційно передала Україні Storm Shadow, в наших соцмережах уже почався своєрідний відлік, коли ж такі крилаті ракети нарешті знесуть "Кримський міст" окупантів.

Але якщо говорити про усі об’єкти російських загарбників у тимчасово окупованому Криму, що мають не тільки військове але й символічне значення також, і "просять бавовни" від сучасного високоточного озброєння, то тут можна згадати й про іншу споруду – унікальний 50-річний "Объект-100", по суті підземний береговий ракетний комплекс.

Читайте також: Через "брянську ППО" рашисти вчора втратили два рідкісні вертольоти РЕБ Ми-8МТПР-1, яких було менше 20
Пускова установка комплексу "Утес" зі складу "Объект-100", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Цей комплекс має офіційну назву "Утес", був збудований ще за радянських часів біля Балаклави у 1960-х роках, а перші бойові стрільби провів у 1971 році. Аналогічний комплекс росіяни мали ще на острові Кильдин у Баренцевому морі, але зараз він закинутий. А "Объект-100" біля Балаклави рашисти повернули в стрій у 2016 році після початку тимчасової окупації Криму.

Цей комплекс оснащений надзвуковими крилатими ракетами П-35, вони ж 3М44 "Прогрес", що мають швидкість польоту до 1250 км/год, дальність стрільби – до 250 км із ймовірним відхиленням від цілі порядка 0,5 км – 1,5 км, стартова маса – 4,2 тонни, зокрема БЧ – 1000 кг. Такі ракети створювались в першу чергу для озброєння ракетних крейсерів та підводних човнів, але через свої чисельні недоліки доволі швидко "були списані на берег".

Запуск крилатої ракети П-35 із пускової установки комплексу "Утес" зі складу "Объект-100", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Хоча рашистські пропагандони неоднократно заявляли про плани переозброїти "Утес" на новітні ракети "Оникс" чи навіть "Циркон", по факту про реалізацію таких планів нічого не відомо.

Ракету П-35 також складно назвати "новітньою". Тому, схоже, що саме через це російські окупанти в Криму комплекс "Утес" використовували переважно для навчальних цілей, для тренувань засобів на кораблях Чорноморського флоту РФ. Хоча як бачимо на прикладі "Москви", знищеної лише двома ракетами "Нептун", такий "вишкіл" окупантам точно не пішов на користь.

Пускова установка комплексу "Утес" зі складу "Объект-100", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Пускові установки та інші елементи "Объект-100" споруджені під землею. Радянський Союз передбачав, що це начебто захистить комплекс у випадку ядерного удару, але з появою сучасного високоточного озброєння така концепція як мінімум морально застаріла.

Цілком можливо, що Сили оборони України матимуть й практичну нагоду довести застарілість концепції рашистського "Объект-100" і знищити його. Особливо якщо пригадати те, що Storm Shadow створювалась спеціально для знищення укріплених об’єктів ворога. А у 2021 році Королівські ВПС Великої Британії успішно використали такі КР для "утилізації" об’єктів ІДІЛу в Іраку, розміщених взагалі в печерах.

Запуск крилатої ракети П-35 із пускової установки комплексу "Утес" зі складу "Объект-100", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Навряд чи Storm Shadow буде під МіГ-29, є теж цікавий варіант - ADM-160B MALD