xcounter
#

Bloomberg каже, що Нідерланди готові передати Україні F-16: скільки всього є літаків та які терміни

7796
Всі фото: U.S. Air Force
Всі фото: U.S. Air Force

Нідерланди спільно з Данією очолять коаліцію з постачання винищувачів Україні

Видання Bloomberg із посиланням на два власні джерела повідомляють, що Нідерланди після проведення навчання українських пілотів на винищувачі F-16 ймовірно передадуть певну кількість своїх літаків ПС ЗСУ – сьогодні низка союзників України активно працює над створенням так званої "коаліції винищувачів", і наразі – після того, як низка країн оголосили про готовність проведення навчання пілотів – актуальним залишається питання, хто ж саме буде "донором" літаків для Повітряних Сил.

F-16 Нідерланди Україна
F-16 повітряних сил Нідерландів

Причому Нідерланди (спільно з Данією) очолюють цю коаліцію, і тепер уряд цієї країни вже обговорює зі своїми союзниками питання організації розгортання західних винищувачів в Україні.

Читайте також: Скільки саме навчальних F-16 має "авіаційна коаліція" для України, бо це важливо для підготовки пілотів ЗСУ

Станом на сьогодні в активі повітряних сил Нідерландів є 42 винищувачі F-16 (раніше Defense Express детально розповідав про модифікацію літаків, яку може отримати Україна), з яких 24 експлуатується військом і вони відповідно не можуть бути передані аж до середини 2024 року – ймовірно, до того часу, поки їм на заміну не прилетять винищувачі п’ятого покоління F-35.

Водночас з іншими 18 літаками, які залишилися, ситуація наступна – ще в червні 2021 року повідомлялося, що Нідерланди планують продати 12 своїх винищувачів F-16 приватній компанії Draken International з опціоном ще на 28 літаків.

Водночас раніше цього місяця стало відомо, що Нідерланди скасували цю угоду, і вже тоді передача нідерландських винищувачів F-16 розглядалася як доволі реалістичний сценарій.

"Хоча кінцеве рішення про розгортання ще не прийнято, Україна може отримати деякі з літаків, які були виставлені на продаж, або деякі з 24 літаків, що сьогодні перебувають в експлуатації, в наступному році залежно від графіка навчання", - кажуть у виданні.

Читайте також: З 18 місяців до декількох: у США різко змінили оцінку строків підготовки українських пілотів на F-16