xcounter
#

Бельгійці покажуть цікавий Leopard 1A5 з безпілотною баштою, але чи треба для ЗСУ

4619
Модернізований Leopard 1A5 із безпілотною баштою Cockerill 3105, зображення з відкритих джерел
Модернізований Leopard 1A5 із безпілотною баштою Cockerill 3105, зображення з відкритих джерел

Чим взагалі вирізнятиметься така машина, і яке коло її потенційних замовників

В грудні 2023 року бельгійська оборонна компанія John Cockerill на одній із французьких військових баз проведуть презентацію свого варіанту модернізації танка Leopard 1A5. Головна особливість – на цю машину замість "класичної" башти поставлять безпілотну башту Cockerill 3105 із 105-мм гарматою Cockerill HP, автомат заряджання якої вміщає 12-16 пострілів.

Ця безпілотна башта виготовляється з алюмінію та має низький рівень захисту, тому її установка аж ніяк не вирішує проблему поганої захищеності Leopard 1A5. Але натомість установка безпілотної Cockerill 3105 дозволяє убезпечити екіпаж, що вцілому покращує живучість машини, пише польський портал Defence24.

Читайте також: У Москві похизувались серійним виробництвом безпілотних ударних вертольотів "Термит"
Башта Cockerill 3105 на Leopard 1A5, літо 2022 року, фото - EDR Magazine

Зазначається, що перша демонстрація варіанту модернізації Leopard 1A5 від бельгійської John Cockerill відбулась на оборонній виставці Eurosatory літом 2022 року.

Відомо, що цей варіант модернізації дає такі переваги, як покращення ситуаційної обізнаності екіпажу, збільшення амплітуди кутів підйому для гармати та підвищення вогневої міці за рахунок установки новітньої системи управління вогнем.

Але є і мінус – щоб поставити башту Cockerill 3105 на Leopard 1A5, корпус танка треба дещо переробляти. Оскільки висота внутрішніх елементів цієї башти значно вища за висоту корпусу танка, то для Cockerill 3105 треба наростити своєрідне "кільце", при цьому тривалість переробки і її вартість поки що не відомі. Втім, у John Cockerill запевняють, що теоретично можуть обійтись і без такої переробки при інтеграції безпілотної башти на "Леопард".

Але мало того, що поки не відомий показник вартості такої модернізації, нема ясності також і в тому, яким може бути коло потенційних покупців модернізованих Leopard 1A5. Мовляв, Туреччина, Бразилія та Греція як основні наразі користувачі Leopard 1 інтерес до розробки від бельгійської Cockerill 3105 начебто не проявляли. Тому, як припускають автори Defence24, саме для ЗСУ може виявитись цікавим варіант із апгрейдом Leopard 1A5 під бельгійську безпілотну башту.

Однак тут теж виникають свої критичні питання – наприклад, хто буде оплачувати роботи по модернізації, скільки часу знадобиться на переробку, і яку частину із парку переданих Україні Leopard 1A5 вдасться охопити установкою "безпілотної" башти.

Раніше Defense Express пояснював про те, наскільки гарний тепловізор на Leopard 1A5, і чому для цієї машини важлива швидкість ходу задом. Також ми розповідали про те, що німці у 80-х роках мали проект модернізації Leopard 1A6 "їздить і стріляє", який може зараз знадобитись ЗСУ.

Прототип Leopard 1A6, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Ціна на ПТРК Spike добре пояснює чому він бестселер, хоч все одно поки недоступний для ЗСУ