xcounter
#

Наскільки гарний тепловізор на Leopard 1A5, і чому важлива швидкість ходу задом

8953
Танкісти ЗСУ опановують Leopard 1A5, травень 2023 року, фото - Anders Lomholt
Танкісти ЗСУ опановують Leopard 1A5, травень 2023 року, фото - Anders Lomholt

Ці німецькі машини мають неочевидні, але важливі "бонуси", про які варто написати окремо

Німеччина оголосила про передачу нової партії військової допомоги для України, в якій є зокрема ще +10 танків Leopard 1A5, і уже відомо, що Берлін поставив нам уже 30 таких машин.

Крім того, є повідомлення, що уряд Німеччини замовив у німецького концерну Rheinmetall поставку для України ще +25 танків Leopard 1A5 та двох навчальних машин такого ж типу.

Читайте також: Leopard 1A5, Bandvagn 206, вантажівки, БК та інше: що в новому пакеті оборонної допомоги від Німеччини

Це означає, що Leopard 1A5 в оглядній перспективі стане відносно масовим танком для Сил оборони України. Характеристики таких танків можуть викликати справедливі суперечки, і цьому був присвячений цікавий допис OSINT-аналітика під ніком Trost, який вартий окремої уваги.

Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform

Автор в своєму тексті вцілому наголошує на двох перевагах Leopard 1A5 – бортова аппаратура та мобільність, і заодно ділиться міркуваннями, як можна вирішити головну проблему цього танка – захищеність.

Якщо говорити про бортову апаратуру на Leopard 1A5, то там варто в першу чергу наголосити на тому, що на цьому танку використовується система управління управління EMES-18, по суті – модифікована версія EMES-15, що використовується на Leopard 2А4, Leopard 2А6 та шведських Strv 122.

Ну а в свою чергу, подібність по системам управління вогнем означає наявність на Leopard 1A5 настільки ж досконалого тепловізійного прицілу, як і на Leopard 2. В той час на поточних рашистських танках тепловізорних прицілів майже нема.

Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform

Якщо ж порівнювати далі Leopard 1A5 та радянські танки, то наприклад німецька машина має доволі високу швидкість руху заднім ходом – 25 км/год, і на відміну від того ж Т-72 може навіть обертатись навколо своєї осі. Що в свою чергу означає кращий рівень мобільності "Леопарда", порівняно з радянськими машинами.

Низький рівень бронезахисту Leopard 1A5 безумовно є проблемою. Але вирішити її можливо, установкою або блоків "Контакт-1" або ж імпровізованих решіток для захисту від ворожих FPV-дронів.

Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform
Читайте також: У ЄС зробили неочікувані заяви про 1 млн снарядів для України, але чи не занадто оптимізму в цьому питанні