xcounter
#

Bayraktar карає рашистів: підраховано, скільки техніки ворога знищено за час війни

Популярний безпілотник вкотре доводить свою ефективність: і розвідкою, і ударами
Bayraktar карає рашистів: підраховано, скільки техніки ворога знищено за час війни
58366

Закінчився перший місяць російсько-української війни. У ній ЗС України успішно застосовували розвідувально-ударні дрони Bayraktar TB2. Про це – у матеріалі Defense Express.

За перший місяць російсько-української війни турецькі дрони Bayraktar TB2, що належать ЗСУ, підтвердили свою високу ефективність та стали дуже популярними в Україні. Настільки, що новонароджених хлопчиків почали називати Байрактарами.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 ЗС України

Але для нас цікавий досвід бойового застосування комплексів Bayraktar TB2. Сайт coryxspioenkop.com у докладному матеріалі постійно уточнює список втрат ЗС Росії у озброєнні на основі даних відкритих фото та відео. Зрозуміло, реальні втрати значно вищі, але цей матеріал показує тенденції та, що для нас важливо, втрати, спричинені діями дронів Bayraktar TB2. Переважно ці дрони знищували свої цілі, та значно рідше ушкоджували їх.

Читайте також: ЗСУ показали на що дійсно здатний Bayraktar TB2: побачити ціль за 50 км та навести артилерію
Російський ЗРК "Бук" за секунди до знищення ракетами з "Байрактару"

Нижче наведено список втрат ЗС Росії у ОВТ, спричинених діями дронів Bayraktar TB2 станом на 24 березня 2022 р.

  • З 206 втрачених допоміжних броньованих машин знищено 1 МТ-ЛБ із ЗУ-23 та 3 машини не впізнаного типу.
  • З 11 втрачених станцій зв'язку знищено 1 не впізнаного типу.
  • З 50 втрачених інженерних машин знищено 1 КамАЗ-5350 з екскаватором.
  • З 41 втраченої гармати та гаубиці знищено 7 152-мм гаубиць "Мста-Б" та 2 пошкоджено.
  • З 33 втрачених РСЗВ знищено 1 220-мм БМ-27 "Ураган".
  • З 40 втрачених СПУ ЗРК знищено 10 (1 СОУ та 1 ПЗУ "Бук-М1-2", 4 СОУ та 1 ПЗУ "Бук-М2", 1 БМ "Тор-М1", 1 "Тор-М2" та 1 "Панцирь-С1")
  • З 35 втрачених гелікоптерів знищено 2 Ка-52 (разом з артилерією) та 7 не впізнаного типу (разом з артилерією).
  • З 2 втрачених поїздів з пальним знищено обидва.
  • З 593 втрачених вантажівок знищено 7 машин Урал-4320, 4 – КамАЗ 6x6, 3 артилерійські тягачі КамАЗ-6350 8х8 (й 2 пошкоджено) та 8 вантажівок не впізнаного типу.

Разом, з 1895 од. втраченого ЗС озброєння (у т.ч. 895 од. знищеного), лише 57 було знищено дронами Bayraktar TB2 (у т.ч. 9 разом із артилерією) плюс 4 пошкоджено. Ці 61 од. ОВТ становить 3% (7% знищених) від втраченого ЗС Росії озброєння та техніки.

Україна матиме більше турецьких безпілотних "пташок", які вже чудово зарекомендували себе у війні з рашистами

А такі види ОВТ, як танки, БМП, БТР, бронемашини MRAP, міномети, самохідні гаубиці, ЗГРК, РЛС, системи РЕБ, літаки та БЛА на аеродромах, катери, взагалі не знищувалися дронами. Та й зі списку втрат у 3-х видах ОВТ було знищено лише по 1 од. Тобто, навіть якщо вважати, що реальні втрати були вдвічі більшими, то їх теж можна вважати відносно малими.

Цілеспрямовано знищувалися лише окремі види та типи ОВТ (гаубиці "Мста-Б" з тягачами, ЗРК, вертольоти, потяги з пальним та вантажівки з предметами постачання). І теж небагато.

Bayraktar TB2 для Військово-Морських Сил України
Bayraktar TB2 зі складу Військово-Морських Сил України

У чому ж причина того, що високоефективні у минулих локальних конфліктах ударні дрони Bayraktar TB2 завдали ЗС Росії таких невеликих втрат?

По-перше, цих дронів у ЗСУ було не так багато (спочатку повідомлялося про два комплекти, у сумі 12 дронів та 6 станцій управління, потім, ймовірно, були ще поставки). Їх берегли для найважливіших справ. А якщо вони й застосовувалися з ударною метою, то для самооборони від ЗРК, або вирішення особливо важливих завдань, наприклад, розгрому авіабази у Чорнобаївці.

Епізод використання Bayraktar TB2, який датований 15 березням - удар по аеродрому під Херсоном - Чернобаївка. Тоді українські артилеристи прицільним вогнем знищили та пошкодили близько півсотні вертольотів. На фото - показники телеметрії, які показують, що Bayraktar TB2 перебував у 48 км від цілі. Але оптична станція дозволила навіть з цієї відстані розрізнити ворожу техніку та визначити її координати

А по-друге, й це найголовніше, такі дрони застосовувалися переважно для розвідки. Використовуючи канадську станцію СМХ-15D Wescam, вони показали себе у цій ролі дуже ефективними, та багато військових успіхів ЗСУ були досягнуті завдяки діям Bayraktar TB2 як повітряних розвідників та коригувальників вогню артилерії.

МО Росії брехливо заявляло, що під час війни з 24 лютого по 17 березня було збито 18 таких дронів. Мовляв, знищено увесь парк "Байрактарів". Але спромоглися знайти підтверджюче фото лише одного розбитого безпілотника. І то - невідомо де і за яких обставин.

Втім, навіть якщо чи не всі наші "Байракатари" цілі і далі наводять жах на рашистів, все одно: Україні потрібні нові поставки таких дронів, і якнайбільше. Тоді наші ЗС зможуть застосовувати їх масово і, переважно, в ударній ролі – як це зробили ЗС Азербайджану під час війни 2020 р у Карабаху. Чим закінчилася ця війна – відомо. Тож Україні теж потрібні дрони Bayraktar TB2. Для перемоги.

Читайте також: Захистити Одесу та Чорне море: якою може бути морська відповідь США та НАТО у протидії рашистам