xcounter
#

П’ятий день війни: перемовини з присмаком ракетних обстрілів (хроніка подій оновлюється постійно)

6867
П’ятий день війни: перемовини з присмаком ракетних обстрілів (хроніка подій оновлюється постійно)

У цій гілці Defense Express вестиме хроніку подій 28 лютого. Та даватиме повідомлення лише із офіційних джерел та заяв воєнно-політичного керівництва України

Окупаційна війна РФ проти України триває вже п’ятий день. Кремлівський режим веде війну не лише з Україною, а й з усім світом.

Події першого дня війни можна переглянути тут. Події другого дня – тут. Хроніку нічних боїв за Київ третього дня ми виклали ось тут. Хроніка інших подій третього дня війни ось тут. Про те, що відбувалося у четвертий день війни, ми писали тут.

Читайте також: У нас немає права і можливості чинити інакше, аніж захищати своє

00:27 – ситуація в Києві залишаєтся напруженою, російські окупаційні міста знищують цивільну інфраструктуру та завдають ракетних ударів по цілій території України. Водночас колони російської техніки продовжують хаотичний рух у передмістях столиці, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

23:42 – "Зло, озброєне ракетами, бомбами й артилерією, треба зупинити негайно", – опубілковано вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського.

22:36 - Ракетний удар РФ по Василькову, Білій Церкві та селу Калинівка прийшовся по цивільному населенню. Зруйновано 5-поверхововий гуртожиток та дві 5-поверхових жилих будинків.

22:30 - Норвегія надішле Україні для захисту від російської агресії протитанкові гранатомети M72 LAW. Відповідне рішення про передачу 2 000 одиниць цієї зброї ухвалив уряд Норвегії, передає Reuters.

M72 LAW
Постріл з M72 LAW

22:18 - Від початку відкритого вторгнення Росія випустила 113 оперативно-тактичних ракет наземного і морського базування типу "Іскандер" і "Калібр" по мирним містам і селам України.

22:12 - "За 4 доби втрати російських окупантів вбитими та пораненими склали понад 5,3 тис. осіб", - повідомив Міністр оборони України Олексій Резніков.

22:05 - Оперативна інформація станом на 20.00 28.02.2022 щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

Упродовж дня війська агресора здійснювали перегрупування та накопичення бронетехніки і ракетно-артилерійського озброєння на визначених напрямках, насамперед з метою оточення та захоплення Києва та великих міст України, зокрема, Харкова, Чернігова, Одеси, Херсона і Маріуполя. Значна частка військової техніки прибуває з території Білорусі та через окуповану територію АР Крим.

Окремі підрозділи зі складу найбільш боєздатних з’єднань Збройних Сил Білорусі розпочали переміщення до Державного кордону України на Волинському напрямку. Крім того, територія Білорусі продовжує використовуватись для здійснення бойових вильотів армійської, оперативно-тактичної та спеціальної авіації ЗС РФ для виконання завдань на території нашої країни.

Літаки збройних сил РФ відновили ведення повітряної розвідки об’єктів на території України з повітряного простору РБ.

Противник, втрачаючи наступальний потенціал, втрачає разом з ним і людське обличчя. По всій смузі наступу фіксуються численні випадки порушення російським агресором законів війни та міжнародного гуманітарного права.

Найпоширеніші військові злочини російських окупантів: використання зброї проти цивільного населення, бомбардування, ракетні та артилерійські обстріли житлових кварталів, що призвели до руйнування цивільної інфраструктури. Противник, для прикриття, використовує державну символіку і форму ЗСУ, Національної гвардії та Національної поліції України.

Українські прапори вивішують на колонах російської військової техніки. Такі випадки помічені у населених пунктах Перемога, Нова Басань Київської області, на автодорозі Красностав - Ніжин Чернігівської області.

При висуванні колони танків та бронетранспортерів агресор обстрілював помешкання місцевих жителів в Чернігівській області, від Талалаївки до Ніжина.

Танки зі складу російських окупаційних військ при слідуванні через населений пункт Бородянка, за наказом своїх командирів, почали свідомо руйнувати інфраструктуру та помешкання, також окрема група танків відкрила хаотичний вогонь по багатоповерхівках.

Крім того, зафіксовані випадки, коли противник вивішує білий прапор на своїй техніці нібито для того, щоб здатись. Проте, після наближення до українських позицій, окупанти починають відкривати вогонь на ураження.

За наявною інформацією, командири російських тактичних груп отримали наказ про знищення вишок мобільного зв’язку по ходу просування вглиб території України.

Все це свідчить про те, що російські окупанти панічно бояться, адже ніякого обіцяного пропагандистами хліба-солі вони не отримали. Отримали тільки ненависть і зневагу мирного населення та гідну відсіч українського війська.

20:32 - Ще одне відео з Bayraktar TB2. На цей раз - зі знищенням ешелону з паливом.

19:43 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив, що для введення в оману противник почав використовувати білі прапори та символіку України:

19:06 – прес-служба Оперативного командування "Північ" повідомила, що їх воїни захопили щедрий трофей – чотири КАМАЗи з боєкомплектом:

19:01 - подаємо нове відеосвідчення ефективної бойової роботи Bayraktar TB2 Збройних Сил України по цілям сил агресора:

18:41 - Міноборони України повідомляє, що Кабмін починає друк військових облігацій, вони ж ОВДП. Гроші позичатимуть на потреби ЗСУ та функціонування держави в умовах воєнного стану:

18:25 – стало відомо, що сьогодні завершився перший раунд перемовин між Україною та РФ. Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк повідомив, що сьогодні перемовники обговорювали питання припинення вогню.

Делегації повертаються в свої столиці, аби напрацювати практичні та конкретні пропозиції до нового раунду перемови.

17:37 – Сухопутні війська ЗСУ оголосили, що захопили нову партію трофейної техніки під час боїв під Черніговом:

17:30 - Ще один удар Bayraktar TB2 по ЗРК "Бук" біля с. Іванків Київської області. Прицільний удар по ракетам - не більше хивилини і все що навколо перетворюється на попіл.

16:49 – СБУ оголосила, що викрила сайт, через який ворог отримував координати для бомбардування України. Сайт був замаскований під портал топографічних карт:

16:26 - Удар окупанта "Градами" по цивільному населенню Харкова - це військовий злочин. До лікарень надійшла 31 особа з пораненнями різного ступеня тяжкості. Одна жінка померла.

"Це геноцид Українського народу. Гинуть десятки мирних жителів. Це відбувається вдень, коли люди вийшли до аптек, за продуктами, за питною водою. Це злочин. Росія використовує тяжку артилерійську зброю", - Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА.

16:21 - Сухупутні війська звернулись до киян - якщо бачите покинуту ворогом бронетехніку - не збирайте та не палить її. Вона ще знадобиться для знищення ворога, тому кидайте максимально детальні фото та геолокацію в приватні повідомлення нашим Командування Сил спеціальних операцій ЗС України.

16:12 - Україна платитиме військовослужбовцям по 100 тисяч гривень на місяць "бойових". Базова надбавка для всіх силових підрозділів - 30 000 грн на місяць. Відповідне рішення прийнято сьогодні Кабінетом міністрів України на виконання Указів Президента.

15:50 - Переговори між Україною та РФ ще не завершилися. Ключове, що обговорювалось: негайне припинення вогню та відведення військ із території України. Подробиці очікуються згодом.

15:47 – 1 окрема танкова Сіверська бригада продемонструвала результати бойової роботи під час боїв під Черніговом на своїй сторінці у Facebook:

15:12 - "Інтернаціональний легіон" вже на стадії формування. Вже є декілька тисяч заяв від іноземців, які бажають долучитися до опору російським окупантам.

14:50 - Мер Києва Віталій Кличко повідомив про стан у столиці. Найголовніше: Київ продовжує тримати оборону. У місті українське військо продовжує виявляти і знешкоджувати диверсантів. Бійці, зокрема з тероборони, знешкодили і взяли в полон кілька диверсійних груп. Також у столиці зводяться укріплення.

Також Кличко попередив, що мародерів, за законами воєнного часу, будуть знешкоджувати без попередження.

14:32 - "Боже мій, знали б ви, як ми їх з ранку під Києвом метелимо. За підтвердженими оцінками, до 14:00 було знищено та пошкоджено понад 200 одиниць різної техніки на напрямках траси Ірпінь-Житомир", - розповів на брифінгу радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

13:57 - З'явилось відео із захопленим "аналогов нет" зенітним ракетно-гарматним комплексом "Панцирь" армії РФ.

13:41 - Результат дій місцевого населення на Чернігівщині - простий завал і цілий "КамАЗ" з паливом у кущах.

13:26 - Окупант вдарив по Харкову з "Градів".

До місця трагедії вже їдуть швидкі. Це був удар НЕ по військовму об'єкту, а обстріл цивільного населення.

12:51 - Під вогонь українських 220-мм РСЗВ "Ураган" потрапила колона противника поблизу населеного пункту Хороше Озеро, що на Чернігівщині.

12:22 – "Київ продовжує тримати оборону", – мер Києва Віталій Кличко записав відеозвернення з поточною ситуацією в столиці України.

12:14 – Генштаб публікує оперативну інформацію станом на 11:00 28 лютого щодо російського вторгнення

"Противник продовжує наступальну операцію проти України за підтримки оперативно-тактичної та армійської авіації із застосуванням високоточної зброї дальньої дії.

За попередню добу російські окупанти нанесли 6 ракетних ударів (до 30 ракет) та 4 авіаційні удари переважно з повітряного простору Республіки Білорусь.

Від початку відкритої агресії противник застосував близько 180 крилатих та оперативно-тактичних ракет “Іскандер”.

Повітряно-космічні сили ЗС РФ перебувають на чергуванні у повітряному просторі Республіки Білорусь. Для перевезення особового складу та вантажів використовується аеродромна мережа Республіки Білорусь. Існує висока ймовірність застосування збройних сил РБ.

На Поліссі противник поніс відчутні втрати та намагається їх поповнити за рахунок повітряно-десантних військ ЗС РФ.

На Сіверському напрямку він завершив перегрупування та намагається продовжити наступ на напрямку ЧЕРНІГІВ – КИЇВ. Три БТГр в районах ХОМУТОВКА, ГЛУХІВ, БАТУРИН зупинені.

Мотострілецький підрозділ 14 Армійського корпусу Північного флоту на рубежі СУМИ – ОХТИРКА – ПОЛТАВА поніс значні втрати та втратив наступальний потенціал.

На Слобожанському напрямку противник зупинений.

У Донецькому операційному районі противник силами 1 та 2 АК за артилерійської підтримки ЗС РФ намагається вести наступальні дії. Мета загарбника щодо виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей не досягнута.

На Таврійському напрямку противник після перегрупування намагається організувати наступ на МИКОЛАЇВ та не полишає спроб висадки морського десанту в районі МАРІУПОЛЯ. Збройні Сили України ведуть оборону рубежів.

Незважаючи на значні втрати та зниження темпів наступу на окремих напрямках, ворог не відмовляється від своєї основної мети – отримання контролю над КИЄВОМ. Силами оборони столиці вжито заходів із протидії ворогу.

Угруповання різнорідних сил ВМС продовжує ведення бойових дій в південно-західній частині акваторії Чорного моря. Здійснює оборону пунктів базування та портів ОДЕСА, ПІВДЕННИЙ, ОЧАКІВ, ЧОРНОМОРСЬК з морського напрямку.

Угруповання Повітряних Сил ЗС України здійснює прикриття з повітря частин та підрозділів оперативних угруповань військ по всій території України".

11:54 – столиця України повністю контролюється українськими військами, усі повідомлення про ймовірне оточення міста російською окупаційною армією – фейк, повідомляє Укрінформ з посиланням на голову ОПУ Михайла Подоляка.

11:51 – "На сьогодні жодної з цілей орківського плану не було досягнуто", – секретар РНБО Олексій Данілов.

11:38 – у місті Городня місцеві на центральній вулиці заблокували рух військової техніки російських окупантів у бік Чернігова – техніка була вимушена розвернутися і поїхати у бік Сеньківки, звідки вона і приїхала, повідомляє нардеп Олексій Гончаренко.

11:32 – силами ЗСУ, Нацгвардії та полку "Азов" було знищено літак російських окупантів, який вчора, 27 лютого, чотири рази обстріляв селище Сартану та Лівобережний район Маріуполя, повідомляє Маріупільська міська рада з посиланням на мера міста Вадима Бойченко.

11:05 – вчора, 27 лютого, бійці з Тероборони міста Ірпінь зупинили колону російських окупантів, що планували атакувати столицю. Відомо, що Тероборони отримали багато трофейної бронетехніки.

10:50 – "Я впевнений, що кожен із нас переможе", – ОПУ публікує звернення Президента України Володимира Зеленського.

10:38 – МЗС України звітує про оперативну обстановку на дипломатичному фронті станом на 10:00 28 лютого.

10:35 – українська делегація прибула в район українсько-білоруського кордону для участі в переговорах з представниками РФ, повідомляє Офіс Президента України.

10:29 – Маріуполь та Волноваха станом на 9 ранку залишаються найгарячішими точками Донеччини, за ці міста точаться бої – наразі там працюють над наданням зеленого коридору для завозу гуманітарної допомоги, медикаментів, продуктів, води, а також для евакуації, повідомляє голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

09:53 – очільник ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв розповів, скільки техніки та боєприпасів отримала українська армія від концерну за 100 годин війни.

09:43 – ГУР МО спільно з ЗСУ та добровольцями зупинив прорив російської БТГ. Бій відбувся 27 лютого, БТГ окупантів проривалася з північно-західного напрямку. У результаті було знищено близько 50 окупантів, захоплено важливу документацію та знищено ворожу техніку, повідомляє Центр стратегічної комунікації та інформаційної безпеки.

09:35 – Маріупольська міська рада повідомляє, що сьогодні вранці авіація російських окупантів обстріляла грецьке селище Сартана. "Армія Росії цілеспрямовано вбиває мирне населення України".

09:26 – вночі 28 лютого, починаючи з 02:00 внаслідок ворожих обстрілів у м. Чернігів сталося влучання боєприпасів у фундамент п’ятиповерхового житлового будинку, в будівлю магазину та в будівлю дитячого садка, повідомляє ДСНС України. Жертв та постраждалих немає.

09:23 – у МВС нагадують, як поводитися на блокпостах під час воєнного стану.

08:50 – Зранку очікуються перемовини з державою-агресором. Нагадаємо, у неділю, 27 лютого, делегація країни-агресора прибула до Гомеля (Білорусь) для "переговорів". Зеленський заявив, що Україні підходить будь-яке місто в країні, з території якої не летять у наш бік ракети. Домовилися про те, що делегації зустрінуться на кордоні з Білоруссю, в районі річки Прип’ять. Перемовини мали розпочатися близько 17 години, потім їх відклали, бо наша делегація змінила маршрут. Очікується, що вони відбудуться ближче до ранку 28 лютого.

08:43 – стали відомі сумарні втрати ворога з 24 по 28 лютого

08:35 – Генштаб ЗСУ публікує оперативну обстановку станом на 06:00 28 лютого.

"Російські окупанти знизили темпи наступу, але все ще продовжують спроби розвинути успіх на окремих напрямках в наступальній операції проти України.

Під час повітряно-наступальної операції противник продовжив нанесення вогневого ураження військовим та цивільним аеродромам, пунктам управління військами (силами), об’єктам системи ППО, важливим критичним об’єктам інфраструктури, населеним пунктам та підрозділам в районах оборони.

В порушення норм Міжнародного гуманітарного права окупанти підступно нанесли ракетний удар по житлових будинках в містах Житомир та Чернігів.

Разом з тим, усі спроби російських загарбників щодо досягнення мети військової операції зазнали невдачі.

Вдається успішно відбивати атаки батальйонно-тактичних груп ще на підступах, заставляючи ворога відмовлятися від наступу.

Станом на сьогодні, артилерійським вогнем тільки однієї з українських бригад знищено понад 5 колон ворожої техніки та живої сили противника.

Противник деморалізований та несе великі втрати. Відзначено часті випадки дезертирства та непокори. Ворог зрозумів, що пропаганда і реальність відрізняються. Окупанти нас бояться. Захисники України продовжують утримувати стійку оборону".

Читайте також: Агресор прикривається мирними жителями для нових атак – Генштаб ЗСУ