xcounter
#

День третій: Україна перемагає агресора та диктуватиме свої умови

10013
День третій: Україна перемагає агресора та диктуватиме свої умови

У цій гілці Defense Express продовжить вести хроніку подій 26 лютого. І звісно - даватиме повідомлення лише із офіційних джерел та заяв воєнно-політичного керівництва України

Попри здоровий глузд, Путін починає широкомасштабну війну проти України. Кремлівський режим розпочав війну не лише з Україною, а й з усім світом.

Події першого дня війни можна переглянути тут. Події другого дня – тут. Хроніку нічних боїв за Київ ми виклали ось тут.

Читайте також: НАТО продовжуватиме постачати зброю Україні, зокрема системи ППО

00:57 – окупаційні війська РФ нанесли удар крилатими чи балістичними ракетами по Василькову, розпочалася пожежа, повідомляє радник міністра МВС Антон Геращенко.

Update: ракета влучила у нафтобазу, зараз там сильна пожежа.

00:31 – ЄС спільно з США планують відключити від SWIFT низку російських банків, а також заморозити частину активів російського Центробанка.

00:24 – Сполучені Штати готові надіслати експертів з розслідування воєнних злочинів та військових аналітиків, повідомляє генпрокурор України Ірина Венедіктова.

23:43 – до резервістів Сил Територіальної оборони ЗСУ записалося вже 37 тисяч осіб, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

23:24 – Ірина Геращенко повідомляє, що найближчим часом ворог може нанести потужний удар по Києву, киян просять пройти до бомбосховищ.

23:05 – "попри перевагу в озброєнні та чисельності, Україна за 24 години завдала більше втрат, ніж Росія мала за вісім років боїв у Сирії", зазначають у The Economist.

22:51 – Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив оперативну інформацію станом на 20:00 26 лютого щодо російського вторгнення.

22:47 – біля 18:00 російські окупаційні війська обстріляли селище Сартана, снаряди попали в центр, є жертви серед мирних жителів: 4 загинуло та 9 поранено, повідомляє Маріупольська міська рада.

22:36 – радник міністра МВС Антон Геращенко повідомляє, що в Дарницькому районі міста Київ під час спроби прориву через блокпост співробітники поліції та ЗСУ знищили ДРГ окупаційних військ РФ.

22:10 – на Харківщині жінка за допомогою коктейля Молотова спалила бронетранспортер російських окупаційних військ, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

22:02 – біля села Бобрівка Харківського району українські воїни збили з ПЗРК Stinger ворожий гелікоптер, повідомляє Харківська обласна прокуратура.

21:33 – мер Києва Віталій Кличко записав звернення до мешканців міста: "Ворог у місто не прорвався, але в Києві орудують диверсійні групи. Військові, правоохоронці і терборона виявляють і знешкоджують диверсантів. Сьогодні були зіткнення і перестрілки. Продовжуються в окремих районах і зараз".

21:15 – Офіс Президента України публікує брифінг Прем’єр міністра Дениса Шмигаля. "На всіх ділянках фронту українська армія тримає оборону, ворог отримав справжнє пекло... Ворог не досяг своїх планів, тому почав обстріли мирного населення та цивільної інфраструктури".

21:04 – конгресмени США від обох партій Джеральд Конноли та Майк Тернер, звернулися до президента Байдена з проханням закрити небо над Україною для російської авіації та ракет, повідомляє Голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

20:49 – кораблі окупаційних військ РФ атакували та захопили пошуково-рятувальне судно "Сапфір". Про це повідомляє видання "Порти України" з посиланням на КП "Морська пошуково-рятувальна служба".

Пошуково-рятувальне судно
Пошуково-рятувальне судно "Сапфір"

20:44 – протягом доби силами ПС ЗСУ було знищено три Су-30СМ, 11 гелікоптерів, два Су-25, два Іл-76МД, колону техніки та ешелон з пальним, повідомляють у службі.

20:26 – опубліковано вечірній брифінг радника глави Офісу Президента Олексія Арестовича – у противника оперативна пауза, пов’язана з величезними втратами, які вони понесли, намагаючись атакувати позиції українських військових. Суми та Чернігів тримаються, Суми повністю перебувають під контролем українських військ. Харків демонструє блискучі результати бойової роботи, в зоні ООС українські військові тримають позиції, противник намагається атакувати.

20:22 – Німеччина надасть Україні 1000 протитанкових засобів та 500 ракет Stinger. Про це повідомив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

20:18 – голова Луганської ОДА повідомив, що українські військові розбили російську колону під Сєвєродонецьком та змусили ворога відступити. Під рубіжним воїни відбили захід до міста ворожої ДРГ.

19:44 – ОК "Північ" показало, як ефективно наша артилерія та ракетні війська ефективно нищать окупанта на Чернігівщині:

19:29 – прес-служба Командування Сухопутних військ дала таке повідомлення:

"На Чернігівщині місцеві мешканці повідомляють, що окупанти на підїздах до міста спеціально зливають пальне з бензобаків аби не йти на фактично гарантоване знищення Збройними Силами України. Зневіра окупантів зростає погодинно".

18:52 – "Укрзалізниця" на своєму телеграм-каналі дала офіційне підтвердження того, що усі прикордонні залізничні переходи між Україною та РФ були підірвані, аби завадити агресору перекидати війська всередині нашої країни залізницею.

Крім того, в УЗ заявили, що остаточно розірвали усі цього моменту наявні контакти з російськими залізничниками.

17:46 – Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський дав наступне повідомлення – "Операція по обороні Києва проходить відповідно до прийнятих рішень", пише АрміяInform.

17:42 – Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомляє, що наші ракетники збили над Чорним морем ворожий винищувач Су-30СМ.

17.37 – Бердянська міська рада на своїй сторінці у Facebook заявляє, що ворог захопив територію колишнього аеропорту Бердянськ.

16:55 – Держприкордонслужба повідомила про обстріл нашого прикордонного наряду в районі села Познань, що на Рівненщині. На шляху прямування наших прикордонників вибухнув, йимовірно, мінометний снаряд.

Раніше саме на цьому відтинку держкордону бійці ДПСУ фіксували факти пусків ракет "Искандер" зі сторони Білорусі. "Можливо таким чином Білорусь хоче обмежити кількість свідків її злочинної діяльності", - припускає Держприкордонслужба.

16:43 – Національна гвардія України сповістила, що в ході боїв за Чернігів зуміла захопити в полон начальника штабу російської в/ч 41659 – 35 окремої мотострілецької бригади із складу 41-ої армії Центрального військового округу РФ. АрміяInform доповнює – також в полон потрапив командир танкового батальйону цієї ж 35 мотострілецької бригади армії РФ.

16:17 – ОК "Північ" повідомляє, що воїни Збройних Сил України захопили під Черніговом кілька російських танків.

В ОК "Північ" також наголошують, що місцеве населення допомагає бити загарбника. Люди роблять "коктейлі Молотова", перешкоджають та зливають пальне із паливозаправників армії РФ, руйнують залізничні мости.

16:01 - Почалась технічна підготовка до відключення РФ від SWIFT. Це найпотужніший удар по російській економіці.

15:57 - В акваторії Чорного моря корабель Чорноморського флоту РФ "дружнім вогнем" знищив свій військовий літак.

15:45 - Туреччина закриває вхід у Чорне море для військових кораблів РФ.

15:37 - Ворого знову безрезультатно намагався прорватися у Чернигів.

15:11 - Бачите російські війська та техніку? Помітили ворожі ДРГ? Повідомте про це негайно! Все просто: Для цього створено спеціальний ОФІЦІЙНИЙ чат-бот у Telegram - @stop_russian_war_bot

14:37 - В Одеській області біля пункту пропуску "Кучурган" схопили двох російських диверсантів.

14:34 - Оперативне командування "Північ" повідомляє, що в районі Городні на Чернігівщині ЗСУ ракетним ударом знищена колона противника. Результат: 20 одиниць техніки, великі втрати особового складу, багато поранених.

14:11 - Заява Міністра оборони України

Станом на сьогоднішній ранок кількість знищених російських окупантів перевищила 3000 осіб. Понад 200 інтервентів потрапили у полон. Кількість полонених збільшується. Вони не очікували такої відсічі і здаються самі.

Знищено сотні одиниць бронетехніки, зокрема - понад сто російських танків. Учора стінгерами було збито 7 гелікоптерів.

Ворог намагається змінити тактику. Російські війська обстрілюють житлові квартали, лікарні, навчальні заклади.

За дві доби російські нелюди вбили майже двісті мирних громадян, з них - трьох дітей. Ще 33 дитини поранені.

Важливо для протидії ворогу

Оскільки швидкий наступ великими колонами захлинувся, почали активніше застосовувати ДРГ і десант. Наша армія і тероборона ефективно їх знешкоджують. Але силам оборони потрібна допомога, щоб діяти на випередження.

У Києві, Харкові, інших містах діють коригувальники, які можуть навести вогонь на ваші домівки чи прокласти дорогу російським військам. Вони є очима ворога.

Якщо ви бачите підозрілих осіб, які встановлюють маяки, наносять мітки, чи не можуть чітко пояснити мету свого перебування у певному місці, затримуйте їх самостійно або інформуйте тероборону. Затримані можуть стати джерелом корисної інформації.

Особливе прохання для мешканців українських сіл і невеликих містечок, а також усіх, хто матиме відповідну нагоду. Якщо повз вас пройшла колона російської бронетехніки, за нею через деякий час бути йти колона з паливом. Затримайте або спаліть її. Російські танки просто зупиняться, наші війська їх захоплять і використають проти ворога.

13:39 – даємо оновлені дані від Генерального штабу ЗСУ про оперативний стан на 11:00 26 лютого.

Головне – Збройні Сили України активно використовують тактичну авіацію та безпілотники Bayraktar TB2, аби стримати наступ противника. Під ударами нашої авіації агресор отримує важкі втрати та збавляє наступальний темп своїх частин. Інші деталі – за цим посиланням.

12:49 – прес-служба ОК "Північ" повідомила, що пообіді в районі Городні на Чернігівщині ЗСУ виконали ракетний удар по колоні противника. Знищено близько 20 одиниць техніки ворога, великі втрати особового складу, багато поранених.

12:44 – АрміяInform пише, що сьогодні зранку РФ намагалась провести нову атаку аеродрому в Старокостянтинові. Чотири ракети, випущені в бік аеродрому, наші військові збили в повітрі.

12:32 - Оперативне командування Північ повідомило, що ЗСУ нанесли авіаудар по позиціям армії РФ поблизу Конотопу. Знищено до 30 одиниць броне- та автотехніки, жива сила - вточнюється. Ті, хто вижив покидають позиції та розбігаються в невідомому напрямку.

В населенному пункті Велика Дорога Ніжинського району авіаударом знищено майже 15 одиниць броне- та автотехніки. В стані розбитого підрозділу хаос.

На менському напрямку знищена понтонна переправа через річку та нанесено удари по противнику. 20 одиниць техніки було спалено. У ворога велика кількість загиблих та поранених. Командування підрозділів армії РФ їх не намагається навіть евакуювати.

12:22 - Сухопутні війська ЗСУ закликають протидіяти російським окупантам:

12:17 - Ключові міста навколо Києва контролюють Збройні Сили України попри те, що ворог застосував все що в нього було. Міжнародна коаліція діє - Україна отримає додаткове західне озброєння.

Президент України виступив з черговим зверненням:

12:09 - Україна звернулась до Міжнародного комітету Червоного хреста з проханням допомогти з вивезенням трупів російських військових.

11:49 - Ворог фабрикує дзвінки від близьких, як останній шахрай. Як перевірити - задавайте питання на яке знаєте лише ви двоє відповідь, наприклад: назва дитячого садочку в який ходив, номер школи в якій навчався, День народження матері тощо.

11.34 – Генштаб ЗСУ дав нове повідомлення про успіхи наших Повітряних Сил.

Відзначається зокрема, що важливу роль у знищенні противника під час нічних боїв у Василькові відіграв гарнізон аеродрому. За ніч знищено чимало одиниць бойової авіації, БпЛА, крилатих ракет, живої сили противника.

Під час боїв за Гостомель наша тактична авіація показала майстерність у виконанні ракетно-бомбових ударів та у груповому застосуванні літаків типу Су-24М, Су-24МР та Су-25.

В числі знищених російських літаків - мінімум два винищувачі Су-30СМ. Їх збили пілоти наших Су-27.

10:40 – Національна гвардія України повідомляє, що взяла під охорону всі мости у Києві. Очікується, що на Лівому березі столиці можуть висадитись нові диверсійні групи противника. Силовики попереджають, що будуть відкривати вогонь на ураження по цілям, які намагатимуться перетнути мости в напрямку правого берега.

10:28 – АрміяInform з посиланням на інформацію голови Запорізької ОДА Олександра Старуха пише, що у Метіполі тривають зіткнення, у місто зайшла важка техніка РФ.

09:30 – Національна гвардія попереджає, що в Гостомелі знову з’явились російські диверсанти, які заволоділи уніформою НГУ кольору "олива". Нацгвардійці просять співвітчизників розглядати усіх людей у формі кольору "олива" як потенційного противника, якого потрібно максимально дезорієнтувати.

09:11 – прес-служба Сухопутних військ ЗСУ попередила – диверсанти ворога використовують фейкові документи, видані начебто в ГУР МОУ. Закликаємо наших читачів – якщо побачите людей, які пред’являють ось такі папірці, вживайте усіх можливих засобів, аби знешкодити диверсанта. Або повідомляйте про виявлене нашим силовикам:

07:56 – Радник голови ОП Михайло Подоляк виступив з брифінгом. Головні тези – армія агресора за минулі дні війни так і не зуміла добитись хоч якихось оперативних успіхів. Будь яка війна завершується перемовинами. І на таких перемовинах умови диктуватиме саме Україна.

07:16- Генеральний штаб ЗСУ дав оновлені цифри по втратам агресора станом на 6 ранку 26 лютого. Орієнтовні дані:

  • Літаки -14
  • Гелікоптери - 8
  • Танки - 102
  • Бойові броньовані машини - 536
  • Гармат - 15
  • ЗРК БУК - 1
  • Автомобільна техніка - 17
  • Особовий склад - більше 3000 (дані уточнюються).

Інші деталі оперативної обстановки – за посиланням.

06:46 – Держприкордонслужба повідомила, що ворог почав активно застосовувати дрони для розвідки узбережжя Дунаю та Чорного моря. Розвідка ведеться на висоті 1 км. Проти повітряних порушників при наближенні відкривається вогонь.

06:18 – Держприкордонслужба сповістила, що РФ намагалась атакувати за допомогою дрона флагман Морської охорони "Григорій Куроп’ятников". Атака успішно відбита, БПЛА противника збитий.

Читайте також: Польща розпочала передачу зброї Україні