xcounter
#

Повномасштабна війна РФ проти України: події першого дня агресії

11585
Повномасштабна війна РФ проти України: події першого дня агресії

У цій гілці Defense Express даватиме повідомлення лише із офіційних джерел та заяв воєнно-політичного керівництва України

Попри здоровий глузд Путін починає широкомасштабну війну проти України. Ракети вразили кілька військових об’єктів у Києві, Харкові та Дніпрі. Кремлівський режим розпочав війну не лише з Україною, а й з усім світом.

21:51 – Міноборони надало оперативну інформацію станом на 20:00 24 лютого щодо російського вторгнення.

Читайте також: Президент України оголосив про введення воєнного стану

Головне: на територію України вже введено 60 батальйонних тактичних груп з 90. Основні зусилля противник зосереджує на Слобожанському, Сіверському, Таврійському напрямках.

Став зрозумілий план ворога: "основною метою операції є блокування Києва, створення сухопутного коридору до півострова Крим та самопроголошеної ПМР".

Інші деталі - у окремій публікації.

21:12 - Очільник компанії Baykar Халук Байрактар висловився на підтримку України зі словами: "я стою разом із шляхетним народом дружньої України".

20:50 – Прес-служба Операції об’єднаних сил озвучила нові дані про ситуацію на фронті станом на 20:00:

"Незважаючи на численні атаки ворога, авіацію, артилерійські та ракетні удари, а також велику кількість броньованої техніки, ворог не зміг просунутися вглиб України на східному напрямку. Українським захисникам вдалося відбити атаки, відстояти та утримати всі ключові населені пункти та об’єкти інфраструктури.

На Луганському напрямку протягом дня найзапекліші бої точилися за Щастя, Станицю Луганську, Лобачеве, Біловодськ, Старобільська. У боях за Щастя було знищено два ворожих танки та захоплено один танк і одну ЗУ-23-2.

В районі окупованої Сентянівки наші артилеристи зупинили вогнем ворожу змішану колону броньованої техніки, градів та автомобільної техніки. На Донецькому напрямку найгарячіше було в районах населених пунктів Новотроїцьке, Новогнатівке, Павлопів та Піщевик. Станом на зараз нових спроб прориву противника не зафіксовано, спостерігається зменшення вогневої активності на деяких напрямках".

20:13 – Заступник міністра оборони Ганна Маляр сповістила:

"В Сумській області підрозділ Тероборони наніс ураження бойовим підрозділам ворога зі стрілецької зброї. Противник відступив! Противник боїться!".

20:11 – прес-центр МВС станом на 19:40 повідомив, що кораблі РФ припинили атаку та відійшли від острова Зміїний.

20:04 - 35 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського повідомила, що приймає поповнення резервістів.

19:50 – "Укрінформ" із посиланням на слова радника голови ОП Михайла Подоляка повідомляє, що війська агресора захопили Чорнобильську зону відчуження. Цей факт підтвердив під час свого брифінгу прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

19:46 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний виступив із зверненням, в якому зокрема сказав:

"Боремося далі! Весь сектор безпеки і оборони дає гідну відсіч. Буде тяжко, але ми встоїмо. Бліцкригу у росіян не вийшло. Вмиються власною кров’ю!За нами правда. З нами Бог. І Перемога буде за нами!".

18:41 – Генеральний штаб ЗСУ повідомив:

"Щастя знаходиться під повним контролем українських військових. В ході боїв ворог зазнав важких втрат у живій силі і техніці та відступив".

В прес-службі Операції об’єднаних сил доповнюють – "Станом на 18.00 з боку збройних сил РФ тривають обстріли вздовж всієї лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях. В районі населеного пункту Піщевик спроба прориву російських окупаційних військ завершилася невдачею. Ворог відступив з втратами. Українські військовослужбовці знищили 4 танки противника".

18:11 – Генеральний штаб ЗСУ повідомив наступне:

Станом на 17:00 24 лютого противник продовжує агресивні дії по всій лінії спільного кордону.

З аеродромів Республіки Беларусь виконує демонстраційні дії вздовж північної ділянки державного кордону.

На Сіверщині противник зупинений по річці Уж в районах Великі Осняки, Рівнопілля, ведеться танковий бій.

Підрозділи першої окремої танкової бригади Збройних Сил України в районі Батурина та на околиці Чернігова зупинили колони бронетехніки ворога.

Противник зробив спробу висадки тактичного десанту вздовж Київського водосховища.

20 вертольотів КА-52 та Мі-8 Російської Федерації висадили десант на аеродромі Гостомель. Ведеться бій.

Національна Гвардія України вступила в бій в районі міста Прип’ять. Противник висадив тактичний десант в Бесарабському та Таврійському операційних районах.

Після невдалої спроби висадки десанту ворожий ракетний крейсер “Москва” почав обстріл острова Зміїний.

Змішана колона техніки до 300 одиниць наблизилась до населеного пункту Конотоп. Механізовані підрозділи Збройних Сил України вступили в бій. Війська противника зупинені в районах населених пунктів Гремяч таКролевець. У донецькому оперативному районі захисниками України відновлене положення по всій лінії зіткнення. Ведуться бої в напрям-ку Маріуполя.

Силами угруповання військ “Південь” організована оборона Мелітополя та ведеться оборонна операція по рубежу населених пунктів Абрикосівка, Рикове, Азов.

17:47 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомляє про нову "партію" полонених військових РФ:

"Російські окупанти, наткнувшись на тотальний спротив українських захисників, здаються в полон.

Під Черніговом здався цілий розвідувальний взвод 74 мотострілкової бригади. Старшина Буйнічев Костянтин Сергійович. 74 мотострілкова бригада, Кемеровська обл. Навчання були в Єльні, вчора дізналися про наступ на Україну, думали, що повертатимуться додому. "Этого никто не думал, что мы едем убивать. Воевать мы не собирались, мы собирали информацию".

17:45 – Військово-Морські Сили України повідомили, що у боях за острів Зміїний беруть участь морпіхи ВМСУ. І додали наступні деталі:

"Ситуація щодо російського вторгнення: РФ намагається захопити острів Зміїний. Територію було обстріляно артилерією крейсеру "Москва" та патрульного корабля "Василий Быков". Після цього здійснено авіаційний наліт російським "Су-24". Наразі на острові не залишилося жодної вцілілої будівлі.

Проте українські морські піхотинці разом з Державною Прикордонною Службою України тримають оборону острову".

UPD від 17:29 – Міноборони України розкриває, що агресор висадив десант на злітно-посадкову смугу (ЗПС) аеродрому в Гостомелі. Нацгвардія була вимушена застосувати артилерію саме для того, щоб уразити та локалізувати противника в межах ЗПС летовища в Гостомелі.

17:26 – станом на 16.31 4-та Бригада швидкого реагування Національної гвардії України повідомила наступні деталі про хід боїв за Гостомель:"Гостомель дав бій противнику, збили три гелікоптери з тридцяти чотирьох. Працювала російська штурмова авіація, винищувачі і гелікоптери.

Ми були змушені нанести артилерійський удар по аеропорту, на якому висадився ворожий десант.

Бригада перегрупувалася. Дані про втрати уточнюються, по результату бою вдалося зберегти максимум живої сили. Усі деталі згодом".

17:16 – Держприкордонслужба повідомила нові деталі про хід боїв за острів Зміїний:

"Агресор застосував бойову авіацію проти прикордонників та бійців ЗСУ на острові Зміїний. Також продовжуються обстріли острова з корабельних озброєнь. Прикордонники та ЗСУ тримають оборону".

16:53 – у прес-центрі МВС повідомили такі деталі боїв за Гостомель:

"Продовжуються важкі бої біля міста Гостомель, біля міста Гостомель. На жаль, зараз ми можемо говорити про те, що злітна смуга фактично не може приймати літаки в Гостомелі".

16: 14 – прес-служба МВС на своїй сторінці у Facebook написала:

Острів Зміїний атакували з російських кораблів. Окупанти вели вогонь по острову зі ствольної корабельної зброї. Прикордонники та ЗСУ тримають оборону! Наразі в районі острова знаходиться два кораблі ЧФ РФ - "Москва" (ракетний крейсер) та "Василий Быков" (патрульний корвет)".

16:06 – АрміяInform повідомляє, що в районі Глухова за допомогою ПТРК Javelin та Bayraktar TB2 було знищено 15 російських танків. У відкритих джерелах інформації ця новина супроводжується таким фото:

15.46 – для історії варто зафіксувати і таке повідомлення від Головнокомандувача ЗСУ Залужного: "Вдячний за підтримку і безцінний досвід своєму попереднику генералу Армії Віктор Муженко".

15:44 – народний депутат, член комітету ВР з нацбезпеки Мар’яна Безугла написала – "Сумський напрямок: Джавеліни знищили 15 ворожих танків".

15.29 – прес-служба Операції об’єднаних сил ЗСУ дала таке повідомлення:

"Станом на 15.00 продовжуються бої по всій лінії зіткнення. Прориву не допущено.

Зараз в районі населеного пункту Піщевик йдуть запеклі бої. Російські окупаційні війська намагалися прорвати оборону, застосувавши 16 танків. Військовослужбовці Об’єднаних сил використали ПТРК NLAW. Знищено три танки ворога".

15.26 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив – "З території Республіки Білорусь випущено 4 балістичні ракети в південно-західному напрямку".

15.13 – як пише АрміяInform, прес-служба Генерального штабу ЗСУ дала наступне оновлення:

"У Чорноморській операційній зоні Збройні Сили України використовують безпілотні літальні апарати “Байрактар”.

На напрямку Рудня (Білорусь) – Виступовичі (Україна) противник намагався перетнути державний кордон силами двох танків, бронетранспортерів та автомобільної техніки. Внаслідок бою ворог зазнав втрат: знищено 5 бронетранспортерів та автомобіль.

Зупинено наступ танків противника в районі Путивль".

15.04 – о 14.55 прес-служба Операції об’єднаних сил дала наступне повідомлення::

"Російські танки, БМП і піхота атакують позиції українських військ на підступах до Старобільська. Триває бій, ситуація напружена.

Окупанти намагаються взяти під контроль місто, але українські воїни дають гідну відсіч загарбникам.

По ворогу працюють українські протитанкові підрозділи. В ході боїв уже знищено два російські танки та 1 БТР".

14.55 – Державна прикордонна служба сповіщає:

"Прикордонники з ЗСУ та Нацгвардією вступили в бій з російськими окупантами на околиці Сум. Українські військові тримають оборону. За наявною інформацією РФ здійснює наступ з боку н.п. Конотоп".

15.12 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомляє – "Напружена ситуація на Північному та Південному напрямках. Ведуться бої за Гостомельський аеродром, а також міста Генічеськ, Скадовськ, Чаплинка".

14:21прес-служба ДСНС повідомила у Твіттері:

"між с. Жуківці та Трипілля Обухівського району впав військовий літак ЗСУ (типу Ан-26), з послідуючим загоранням. На борту перебувало 14 осіб. Кількість загиблих уточнюється. Від ДСНС України залучено 37 осіб та 8 одиниць техніки".

14.05 – Прес-служба МВС України повідомляє, що у Київській області біля Межигір’я збито один російський ударний гелікоптер К-52 та три гелікоптери поблизу Гостомеля.

13.49 – Державна служба з надзвичайних ситуацій сповістила:

"24 лютого близько 05:20 на військовому аеродромі смт Озерне Житомирського району сталася серія вибухів. До місця події направлено відділення рятувальників 11 та 2 державних пожежно-рятувальних частин.

По прибуттю встановлено, що горить літак Су-27 та паливнозапрвний автомобіль.Пожежу локалізовано о 06:13 та ліквідовано о 06:48".

13.39 – прес-служба Генерального штабу ЗСУ повідомила:

"Станом на 13:00

збройними силами держави-агресора РФ нанесено понад 30 ударів крилатими ракетами "Калібр", РСЗВ, авіацією та артилерією по об'єктах цивільної та військової інфраструктури України. Противник продовжує наступ за підтримки армійської авіації з перетином Українського кордону на напрямках Армянськ – Херсон, Чаплинка – Каховка та використовує ДРГ у Бесарабському операційному районі та у Чорноморській операційній зоні"

12.40. – 831 бригада тактичної авіації Повітряних Сил України сповістила про спробу повітряного удару агресора, ймовірно, по місцю базуванню літаків бригади.

12.10 – Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко з посиланням на інформацію Генштабу заявив, що РФ завдала удар двома крилатими ракетами по Броварам.

11:53 – у відкритому доступі з’явилось відео, яке свідчить – 204 бригада тактичної авіації зуміла вчасно вивести свої літаки МіГ-29 з-під можливого удару ворога.

11.42 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив, що "у Чернігівській області противник був зупинений". Також – що на даний момент знищено не менше 6 літаків, 2-х вертольотів та десятки одиниць броньованої техніки ворога.

11.38 – Генеральний штаб ЗСУ дав на своїй Фейсбук-сторінці оперативну інформацію станом на 10.30.

"Угруповання Збройних Сил України стійко тримають оборону держави. У Чернігівській області вдалося зупинити противника. Важкі бої ведуться на Харківському напрямку та в районі проведення операції Об’єднаних сил, де противник поніс втрати в живій силі та техніці.

Силами наших військ повернено під повний контроль міст МАРІУПОЛЬ та ЩАСТЯ. Знищено не менше 6 літаків, 2-х вертольотів та десятки одиниць броньованої техніки ворога.

Складна ситуація на Херсонському напрямку, проте сили оборони України дають відсіч агресору".

10:45 – Державна прикордонна служба України повідомляє – "До острова Зміїний підійшло дві нерозпізнані цілі. Окупанти з погрозами вимагають від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися. Агресор використав міжнародний канал зв’язку з безпеки судноплавства. Прикордонники зайняли оборону разом зі Збройними Силами України".

10:41 - За оперативною інформацією Генерального штабу ЗС України, на об'їзній дорозі міста Харків спалено 4 танки російських окупантів.

10:24 – Укрінформ з посиланням на Державну прикордонну службу повідомляє – в результаті атаки РФ загинуло три наші прикордонники , є поранені. В районі Скадовська росіяни обстріляли із бойових вертольотів прикордонну комендатуру швидкого реагування. В районі населених пунктів Копані та Іваново Херсонської області військовослужбовці ведуть бій з противником.

10:16 – Сухопутні війська ЗСУ повідомляють – "В районі Краматорська знищено 6-й літак РФ . Слідкуйте за оновленнями".

10:13 – АрміяInform повідомляє, що Голова Національної поліції України Ігор Клименко віддав керівникам Головних управлінь Нацполіції в областях наказ видати зброю ветеранам органів внутрішніх справ.

"Ветеранам органів внутрішніх справ, які готові захищати Україну, видаватимуть зброю. Процедура буде максимально спрощена через агресію Російської Федерації, оскільки Верховна Рада України підтримала рішення про введення воєнного стану на території держави. Видача зброї ветеранам має на меті підсилити діяльність правоохоронних органів України у забезпеченні правопорядку на території населених пунктів України", - деталізує АрміяInform.

До цього Голова Національної поліції України підняв особовий склад органів та підрозділів відомства по бойовій тривозі. Поліцейські охороняють правопорядок, а також просять громадян зберігати спокій та довіряти лише офіційній інформації.

09:43 – Прес-служба Сухопутних військ ЗСУ дала оновлення по ситуації на фронті біля міста Щастя – "Місто Щастя під контролем. Знищено 50 російських окупантів. 45 тисяч мішків для трупів їм буде мало. Тримаємо стрій".

09:27 – "Укрінформ" з посиланням на радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенко повідомляє, що о 08.36 під повітряний удар потрапила військова частина 0173 у місті Подільськ Одеської області, з нашої сторони – 6 загиблих та 7 поранених. Також Геращенко заявляє, що завдав удару по складам 17-ої танкової бригади у місті Кривий Ріг.

08:46 - Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний повідомив, що о 5.00 збройні сили Російської Федерації розпочали інтенсивні обстріли наших підрозділів на сході, нанесли ракетно-бомбові удари по аеродромах в Борисполі, Озерному, Кульбакіному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об’єктах Збройних Сил України. Водночас, агресор розпочав артилерійські обстріли території та населених пунктів України вздовж державного кордону та на межі з ТОТ АР Крим.

На даний момент в районі проведення ООС збито 5 літаків ВКС РФ та 2 вертольоти, підбито 2 танки, знищено кілька вантажівок ЗС РФ. Втрат серед захисників України на даний час немає.

Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України віддав наказ наносити максимальних втрат загарбникам.

08:19 – Прес-служба Сухопутних військ ЗСУ сповістила, що в районі Щастя знищено два танка та декілька вантажівок РФ.

"Вторгнення почалося. Щойно були ракетні удари по військових командних пунктах, аеродромах, військових складах у Києві, Харкові, Дніпрі. Ідуть артилерійські обстріли кордону", - повідомив о 4 ранку радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

ІНФОРМАЦІЯ ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Читайте також: "Довжелезні черги по всій країні": Залужний подякував резервістам, які масово йдуть у територіальні центри комплектування