xcounter
#

Україна дає гідну відсіч військам РФ: події другого дня агресії (постійно оновлюється)

13653
Україна дає гідну відсіч військам РФ: події другого дня агресії (постійно оновлюється)

У цій гілці Defense Express даватиме повідомлення лише із офіційних джерел та заяв воєнно-політичного керівництва України

Попри здоровий глузд, 24 лютого Путін розпочав повномасштабну війну проти України. Хід подій першого дня війни можна переглянути за посиланням.

23:15 – група хакерів Anonymous зламала сайт Міноборони Росії і оприлюднила базу даних з телефонами, поштовими адресами та іменами його співробітників, повідомляє АрміяInform.

Читайте також: За добу боїв знищено понад 30 танків та до 130 ББМ окупаційних військ РФ - Залужний

22:51 – радник голови ОП Олексій Арестович повідомив, що РФ намагалась провести морський десант біля Одеси та висадити десант із гелікоптерів у Миколаєві.

22:27 – Нацгвардія сповістила, що викрила у Києві диверсійну групу противника, яка намагалась видати себе за "підрозділ територіальної оборони".

21:09 – прес-служба Сухопутних військ ЗСУ повідомила, що після важких боїв і значних втрат війська агресора зупинилися поблизу Конотопу. І деталізувала:

"У них проблема з пальним та постачанням. Танкісти ходять з каністрами і намагаються купити пальне. Солдати окупаційних військ вимагають їжу у місцевого населення. Зафіксовано випадки мародерства закладів торгівлі зі сторони російських окупантів. На околицях містечка знаходиться близько 40 одиниць спаленої російської техніки".

20:56 – Держприкордонслужба повідомила, що росіяни завдали ракетні удари по постам технічного спостереження на узбережжі Чорного моря в Миколаївській та Одеській областях.

20:48 - Батальйони територіальної оборони Києва отримали NLAW.

20:44 - НАТО продовжуватиме постачати зброю Україні, зокрема системи ППО.

У своій заяві Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що війна в Україні не пошириться на НАТО. Проте Альянс безпрецедентно нарощує військову присутність на сході Європи: тисячі військових, понад 100 літаків та понад 120 кораблів. А більшість сил швидкого реагування НАТО приведено до бойової готовності.

19:41 - "Колона з боєприпасами, які ми передаємо Україні, вже дійшла до наших сусідів. Ми підтримуємо українців, ми солідарні та рішуче виступаємо проти російської агресії", - зазначив у своїй заяві міністр оборони Польщі.

19:32 - Намагаючись взяти в оточення угрупування об’єднаних сил противник швидко втратив ініціативу на півночі від Харкова та був зупинений у своєму просуванні на півдні в Херсонської області.

19:18 - Президент України:

19:02 - Грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ із 1 березня 2022 зросте на 30%.

18:28 - КМДА закликає киян, але це стосується всіх інших міст, перевірити дахи багатоповерхових будинків на наявність міток та маяків російських диверсантів. У випадку наявності - негайно засипати землею, замалювати, знищити будь-яким іншим чином.

Мітки виглядають так (можливий варіант із іншим кольором або просто у вигляді хреста):

Маяк:

18:05 - Сухопутні війська оприлюднили відео зі знищеним та покинутий російською армією зенітний ракетно-гарматний комплекс "Тунгуска". Відео знято під Харковом. Цікаво, що даний зразок російської техніки пройшов модернізацію зі встановленням нової оптико-прицільної станції.

17:59 - РФ атакує цивільні судна у Чорному морі. Під удар потрапили вже два: Namura Queen під прапором Панами та "Міленіум Спіріт" під прапором Молдови.

17:38 - Армія РФ здійснила обстріл касетними боєприпасами злітної смуги Харківського авіаційного заводу. Троє поранених - всі курсанти національної гвардії. Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

16:46 – Генеральний штаб ЗСУ попереджає, що диверсанти ворога переодягаються у цивільний одяг та просочуються так у наші міста, щоб проводити диверсійні дії для дестабілізації обстановки.

Також Генштаб ЗСУ наголошує, що угруповання Збройних Сил України спільно з силами Територіальної оборони тримають оборону міста Києва та раніше визначених рубежів.

16:40 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний доповнив картину втрат збройних сил країни-агресора, яку навело Міноборони України. Зокрема Залужний зазначив, що наша ППО збила 20 крилатих ракет ворога. Втрати армії РФ в автомобільній техніці – 100 одиниць

16:37 – Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що шість збитих літаків РФ за останні 30 годин - це результат високої бойової майстерності одного українського льотчика-винищувача.

16:05 – ДСНС повідомила, що крилата ракета РФ влучила в зерносховище, розташоване у. с.Радчиці Коростенського району. Наліт відбувся о 13:15.

15:59 – Міноборони України дало оновлені дані по втратам агресора:

  • танків - до 80
  • бойових броньованих машин різних типів - 516
  • літаків - 10
  • гелікоптерів - 7
  • особого складу - 2800 убитими.

15.20 – Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Швеція надає нашій країні військово-технічну та гуманітарну допомогу, пише АрміяInform.

15:10 – Генеральний штаб ЗСУ дав нове повідомлення про ситуацію на фронті. Головне – РФ і далі продовжує наступ на Київ, та вводить у бій другий ешелон військ, щоб утримати наступ. Наша ППО за сьогодні збила декілька балістичних ракет та мінімум два літаки РФ. Інші деталі – можна прочитати ось за цим посиланням.

15:07 – прес-служба Операції об’єднаних сил ЗСУ повідомляє, що сьогодні опівдні наші військові відбили атаку агресора та перейшли в контрнаступ в районі Біловодська на Луганщині.

Відзначається, що зазнавши значних втрат, російські підрозділи рятуються втечею з поля бою у напрямку кордону РФ.

15:06 – АрміяInform з посиланням на прес-службу МВС повідомляє, що у Київ військова техніка ЗСУ для оборони столиці.

14.33 – Командування Сухопутних військ ЗСУ сповіщає, що агресор втратив убитими понад 1 тисячу військових.

"Такої кількості втрат військовослужбовців за такий час бойових дій Росія не зазнавала за увесь час свого існування ще в жодному збройному конфлікті, який розпочинала", - відзначається у повідомленні.

13:54 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив, що ВМФ РФ в територіальних водах України атакував цивільне судно Молдови.

13:27 - "Вторгнення Росії в Україну - це не просто вторгнення, це початок війни проти Європи", зі звернення Президента України Володимира Зеленського.

12:35 - З'явилось відео, як МіГ-29 Повітряних Сил України знищує ворожий Су-35.

12:14 - Оперативне командування "Північ" повідомляє, що ЗСУ на Чернігівщині знищили близько двох такнових рот армії РФ. А також 10-15 одиниць бронетехніки, яка рухалася з боку Ріпок на Чернігів.

12:01 - У зв’язку з наближенням активних військових дій мешканців Оболонського району просять не виходити на вулицю.

"Виходити на вулицю зараз дуже небезпечно у зв’язку із наближенням ворога. Єдиним винятком може бути необхідність переміщення в укриття у разі ввімкнення сигналу "Повітряна тривога", – подідомили у Департаменті муніципальної безпеки КМДА.

11:57 - Кіберполіція створила спеціальний бот для повідомлень про виявлені мітки, які окупанти лишають на дорогах. Можна сфотографувати точки та вони потраплять до єдиної бази на Google Maps. Адреса бота у Telegram: @ukraine_avanger_bot

11:35 - близько 08:30 поблизу села Вознесенське, Золотоніського району наші військові збили ворожий літак. Пілот встиг катапультуватися під час його падіння.

Поліція Черкаської області просить місцевих звернути особливу увагу на підозрілих людей, особливо в тактичній або військовій формі з елементами червоного кольору на одязі, можливо з видимими травмами. Чоловік може перебувати в межах Золотоніського району та намагатися зупиняти попутні транспортні засоби для того, щоб дістатися іншого міста.

11:17 - На північно-західних предмістях Києва утворено надійний заслон з механізованих та десантних частин. Бої зараз ідуть в районах населених пунктів Гостомель, Ворзель і Буча, де проти вогога активно застосовуються Javelin. Про це повідомив радник глави Офісу президента України Олексій Арестович.

Вже знищено декілька вертольотів противника і щонайменше одна колона бойової техніки.

11:21 - Вступ до Територіальної оборони максимально спрощено - необхідно мати лише паспорт та ідендтифікаційний код.

10:31 - Оперативна інформація станом на 10:00 25.02.2022 щодо російського вторгнення від Міноборони України.

Російські окупанти продовжують наступальну операцію проти України на обраних напрямках із застосуванням високоточної зброї дальньої дії та оперативно-тактичної авіації.

Управління та наведення авіації здійснюється літаками типу А-50 з території Мінської області у повітряному просторі Білорусі і ТОТ АР Крим. З метою залякування населення України ворог все частіше вибирає для ураження об’єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки.

Також відомо, що на білоруському аеродромі ГОМЕЛЬ здійснили посадку російські Іл-76 з десантниками на борту.

Через ушкодження злітної смуги аеродрому ГОСТОМЕЛЬ, противник вирішив висуватись своїм ходом з території Білорусі в напрямку ГОМЕЛЬ-ЧЕРНІГІВ-КИЇВ.

На Сіверщині підрозділи 1 отбр по річці БІЛОУС зупинили противника.

Зараз ворог, отримавши гідну відсіч оборонців Чернігова, намагається обійти місто та здійснити наступ на столицю. З цією ж метою, наступу на КИІВ, не рахуючись з втратами, ворог рветься на напрямку КОЗЕЛЕЦЬ-БРОВАРИ та напрямку КОНОТОП-НІЖИН-КИЇВ. Втрачено місто КОНОТОП.

На півдні противник продовжує здійснювати свої загарбницькі плани вийшов на рубіж ХЕРСОН, НОВА КАХОВКА, КАХОВКА з метою утримання дамби Північнокримського каналу для забезпечення водою тимчасово окупованого півострова Крим. Веде бій за українське місто МЕЛІТОПОЛЬ.

На Донецькому напрямку без змін: противник успіху не має, мети виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей на досяг. Не припиняє обстріли підрозділів об’єднаних сил.

На Слобожанщині в районах ХАРКОВА та ВАЛУЙКІВ підрозділи зі складу сил оборони продовжують ведення оборонних боїв, зупинили противника та закріпились по визначеному рубежу.

Угруповання Повітряних Сил здійснює відбиття повітряних ударів противника. Продовжує ведення систематичних бойових дій. Веде постійну повітряну розвідк

10:24 - на підсутпах до Херсону розбита ворожа група окупантів. Сухопутні війська, поширили допис із відео, на якому видно знищену бронетехніку та російських "200-тих".

09:59 - у північному районі Києва - Оболоні, помічена диверсійно-розвідувальна група армії РФ.

09:49 - власників квадрокоптерів та дронів у Києві закликають допомогти український армії. 112 окрема бригада ТрО інформує:

09:36 - переодягнених у форму військових ЗСУ росіян, які рухались по Києву - знешкоджено, повідомляє заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

9:09 – даємо повідомлення від прес-служби Повітряних Сил України про підсумки повітряних боїв 24 лютого:

Агресор намагався бити по бойовим пунктам управління, радіолокаційним підрозділам Повітряних Сил, зенітним ракетним військам та військовим аеродромам. Авіація ПС ЗСУ вчасно вийшла з-під удару. У повітряному бою із українськими Су-27, противник втратив два винищувачі Су-30 СМ. За минулу добу наша ППО знищила мінімум 15 літальних апаратів противника, десятки ракет "Калибр" та "Искандер".

Для ударів по противнику в районі Гостомеля були задіяні бомбардувальники Су-24М, розвідники Су24МР та штурмовики Су-25.

08:52 – переодягнені у форму військових ЗСУ, російські військові на захоплених бронеавтомобілях на швидкості рухаються до центру Києва зі сторони Оболоні, за ними слідує колона російських вантажівок, повідомляє заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

08:15 – у КМДА повідомляють про повітряну тривогу, просять негайно прямувати до найближчого укриття.

08:08 – українські військові втримали оборону та відбили прорив російських військ на чернігівському напрямку, повідомляє Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

08:01 – пресслужба Калинівської громади о 06:40 повідомила, що ворог випустив одну ракету по військовій частині 2269 К, що дислокується за Калинівкою. Є троє поранених, їм надають медичну допомогу.

07:35 – Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що окупаційні війська РФ планують прорватися танковими колонами з боку Іванкова та Чернігова до Києва.

07:25 – в ООС повідомляють оперативну інформацію станом на 07:00 ранку 25 лютого. Ситуація в Донецькому районі залишається контрольованою. Російські війська продовжують обстрілювати позиції Об'єднаних сил, міста та об'єкти цивільної інфраструктури.

В районі Щастя, Станиці Луганської, Лобачевого та Біловодська вночі ворожі диверсійно-розвідувальні групи неодноразово намагалися зайти у тил наших військ, але були вчасно виявлені та знищені.

Українські захисники нанесли артилерійські удари по вогневих позиціях та скупченнях російської техніки. Інформація про втрати противника уточнюється.

Об’єднані сили впевнено утримують власні позиції та дають гідну відсіч загарбникам.

07:23 – з’явилося звернення Президента України Володимира Зеленського на другий ранок війни.

07:10 – у КМДА повідомляють про повітряну тривогу, просять негайно прямувати до найближчого укриття.

07:03 – Генеральний штаб ЗСУ повідомляє оперативну інформацію станом на 06:00 25 лютого.

Так, зазначається, що противник наніс повітряний удар по підрозділах в районі міста Кропивницький. Відмічена значна активність ворожих вертольотів в районах вище Вилкового та з Тирасполя.

Десантно-штурмові війська ЗСУ ведуть бойові дії в районах населених пунктів Димер та Іванків, куди просунулась велика кількість броньованої техніки противника, та зупинили переважаючі сили ворога на рубежі річки Тетерів. Міст через річку зруйновано.

Ще одна тактична група зі складу сил оборони утримує аеродром Гостомель, до якого вчора рвались російські повітряні десанти.

Повітряні Сили Збройних Сил України захищають небо над Києвом. Так, після 04:00 українська система протиповітряної оборони не дала долетіти двом смертельним подарункам до столиці.

06:36 – ворог завдав ракетного удару по Рівненському аеропорту, серйозних ушкоджень не нанесено, повідомляє міський голова Олександр Третяк.

06:30 – колона російських танків прорвалася біля Іванківа і прямує на Київ з боку Вишгорода, повідомляє Укрінформ з посиланням на Офіс Президента України. Водночас у Генштабі ЗСУ Укрінформу повідомили, що колону танків зупинили, підірвавши міст.

06:24 – у рівненській поліції просять звернути увагу на предмети, як на фото нижче – це маячки для наведення. Якщо бачите такі маяки, виводьте їх з ладу або повідомляйте у Нацполіцію України про їх місцезнаходження.

05:38 – на Харківщині цієї ночі велися активні бої, ворог продовжує наступ в Дергачах та Печенігах, але українські військові дають активну відсіч агресору, повідомляє АрміяInform з посиланням на голову Харківської ОДА Олега Сінєгубова. Підрозділи ТрО Харківщини доукомплектовуються та поступово займають свої позиції.

05:08 – під час обстрілу ворогом мирних районів Києва українська ППО не дала долетіти двом ракетам до столиці, повідомляють у Сухопутних військах ЗСУ.

5:03 – Держприкордонслужба України повідомляє, що 0 4.25 ворог, попередньо, завдав ракетного удару по прикордонному підрозділу "Приморський пасад у Запорізькій області, є загиблі та поранені.

04:57 – заступниця Міністра оборони України повідомила, що за добу боїв окупаційні війська РФ втратили 800 осіб особового складу, дані уточнюються

04:42 – Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомляє, що за оперативною інформацією під Києвом українською ППО був збитий літальний апарат, який впав у Дарницькому районі.

04:33 – російські окупаційні війська завдали ракетного удару по Києву, повідомляє АрміяInform. Дані про руйнування та постраждалих уточнюються.

02:48 – Головнокомандувач ЗСУ опублікував відео з допитом двох полонених з 11-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади окупаційних військ РФ.

02:25 – тривають бойові дії в південно-західній частині Чорного моря, повідомляє Генеральний штаб України. Військово-Морські Сили ЗСУ захищають бази та порти Одеси, Південного, Очакова та Чорного моря.

01:25 – Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що вночі окупаційні війська РФ будуть підтягувати війська з паливом та боєприпасами і просить передавати інформацію про пересування ворожої техніки українським військовим або керівництву своїх населених пунктів, районів та областей.

00:25 – Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний надав, оперативну інформацію щодо російського вторгення станом на 00:00 25 лютого.

Головне: угруповання об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей за результатом бойових дій на окремих напрямках відновили положення по передньому краю.

Залужний також повідомив, що за добу боїв ворог втратив понад 30 танків, до 130 бойових броньованих машин, 7 літаків та 6 вертольотів.

Читайте також: Міноборони оголосило кількість російських військ в Україні та план наступу ворога