xcounter
#

День війни четвертий: хроніка подій з усіх фронтів (постійно оновлюється)

10223
Знищений танк армії РФ біля Чернігова
Знищений танк армії РФ біля Чернігова

У цій гілці Defense Express вестиме хроніку подій 27 лютого. Та даватиме повідомлення лише із офіційних джерел та заяв воєнно-політичного керівництва України

Окупаційна війна РФ проти України триває вже четвертий день. Кремлівський режим веде війну не лише з Україною, а й з усім світом.

Читайте також: Bayraktar TB2 знищив ворожий залізничний ешелон з пально-мастильними матеріалами: ПС ЗСУ продовжують завдавати втрат противнику

Події першого дня війни можна переглянути тут. Події другого дня – тут. Хроніку нічних боїв за Київ третього дня ми виклали ось тут. Хроніка інших подій третього дня війни ось тут.

23:45 11 десантних кораблів вирушили з морської бази окупованого Криму для десантної операції в Одесу. Про це під час брифінгу повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович. Водночас він наголошує, що Збройні Сили України готові дати відсіч.

22.55 - ДП "ДержККБ "Луч" повідомляє, що передало українським захисникам всю продукцію, підготовлену на експорт.

Десятки комплексів "Скіф" та "Корсар", які мали бути поставлені інозамовникам, вже передані та успішно використовуються захисниками України. ПТРК "Скіф" може працювати по цілях до 5 км. "Корсар" - до 2,5 км.

22:51 – наводимо зведення Генерального штабу ЗСУ про оперативний стан відбиття наступу РФ станом на 18:00 27 лютого. Головне – війська агресора прикриваються мирними жителями для нових атак по нашим позиціям. Усі інші деталі - за цим посиланням.

22:45 – наводимо зведення про результати бойової роботи Повітряних Сил ЗСУ за 27 лютого. Головний підсумок – наша бойова авіація атакувала шість колон противника. Інші деталі – за цим посиланням.

21:10 – Сухопутні війська ЗСУ закликають цивільне населення допомогти організувати опір та стримати просування колон військ противника з Півночі:

20:43 – Президент України Володимир Зеленський повідомив, що уряд Бельгії прийняв рішення передати нашій країні партію стрілецької зброї:

20:40 – наводимо доволі цікаву інфографіку, яку подало інформагентство на своїй сторінці у Facebook.На цій інфографіці зображена орієнтовна вартість кожного із зразків озброєнь, яким володіє військо агресора. Також – вартість підготовки екіпажів та обслуги для цих типів техніки.

Коли будуть точні деталі по втратам РФ у техніці у розрізі за типами та кількістю, зможемо точно підрахувати, наскільки "схуд" воєнний бюджет РФ.

20:05 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний продемонстрував відео, як Bayraktar TB2 Збройних Сил України знищив російський ЗРК "Бук" біля міста Малин Житомирської області:

18:48 - Генеральний штаб ЗСУ перелічив, яку воєнно-технічну підтримку уже отримала Україна на даний момент.

Мова зокрема поставку тисяч одиниць протитанкової зброї, сотень протиповітряних ракет, тисяч одиниць стрілецької зброї та запасів боєприпасів. Союзники також надають фінансову та гуманітарну допомогу на мільйони євро, зокрема, медикаменти.

18:46 – АрміяInform повідомила про те, що у Білгород-Дністровському районі Одеської області повністю сформовано батальйон територіальної оборони.

18:42 – прес-служба ВМС України опублікувала ось таке повідомлення, яке свідчить – частини ЗСУ, що обороняють Одесу, озброєні зокрема ПТРК NLAW:

18:27 – Міністр оборони Олексій Рєзніков виступив з новим зверненням до співвітчизників:

18:22 – АрміяInform з посиланням на інформацію Полтавського обласного центру територіального комплектування та соціальної підтримки повідомляє, що в Полтавській області в рамках проведення загальної мобілізації почалось формування нового стрілецького батальйону ЗСУ.

Також повідомляється, що на Полтавщині вже укомплектовано до штатної чисельності воєнного часу підрозділи Територіальної оборони, які приступили до виконання своїх функціональних завдань.

18:09 – Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що за дві доби до лав Збройних Сил України та частин територіальної оборони було відмобілізовано майже 100 тисяч громадян.

17:39 - Міністр закордонних справ України повідомив мету переговорів з РФ, яка має відбутися на кордоні у районі річки Прип'ять.

"Якщо результатом цих перемовин буде мир і закінчення війни, це повинно вітатися. Але, я чітко заявляю, ми не будемо здаватися, не будемо капітулювати, ми не будемо здавати жодного клаптику нашої території. Це не є метою нашої боротьби", - заявив Дмитро Кулеба під час брифінгу, передає УНІАН.

17:02 - Противник видихнувся. Останні боєздатні частини кинули на Київ та Харків, але їх зупинили. Зараз по всій країні відносна тиша, окрім Волновахи, яку повернули під свій контроль українські підрозділи, а також північно-західних околиць Києва де потрапив під потужний обстріл і відійшов. Про це повідомили в Офісі президента.

Також в Офісі президента України повідомили, що армія Білорусі, за попередньою інформацією, підіймається по тривозі. Проте загальна кількість всіх боєздатних військ цієї країни не перевищує 17 тисяч, що є "краплею в морі". А останні дні добре показують, чим закінчується короткий шлях окупанта по українській землі.

16:44 - Російські окупанти знищили флагман української авіації - легендарний Ан-225 "Мрія". Це відбулося на аеродромі "Антонов" в Гостомелі під Києвом, де перебував літак.

ан-225 мрія
Ан-225 "Мрія" - була більше ніж просто літаком...

Його відновлення коштуватиме більше 3 млрд доларів і потребуватиме тривалого часу. Україна докладе усіх зусиль, аби ці роботи оплатила держава-агресор. Про це повідомив "Укроборонпром".

16:11 - Ворог обстріляв жили квартали нескореного Чернігова. Секретар міської ради у Чернігівської міської ради, повідомив, що ворог бив по центру, де знаходиться міськрад.

"Постраждали дитяча та доросла стоматології, адмінбудівлі та житлові багатоповерхові будинки. Це атака на мирне населення міста", - йдеться у його повідомленні.

15:46

- Путін наказав перевести стратегічні ядері сили у особливий режим несення бойового чергування.

15:31 - Олександр Лукашенко зателефонував Володимиру Зеленському. Політики домовилися, що українська делегація зустрінеться з російською без попередніх умов на українсько-білоруському кордоні, в районі річки Прип'ять.

15:11 - Покидання техніки окупаційними військами набирає обертів. Дає знати шалений спротив всіх українців: поки одні б'ються зі зброєю в руках, інші допомагають чим можуть - знищують дорожні вказівники, блокують дороги тощо.

14:54

- Міноборони оприлюднило оперативну інформацію станом на 13:00 щодо російського вторгнення. Головне:

Противник продовжує спроби наступу в напрямку Києва, який успішно захищає українське військо.

Після того, як нічна спроба штурму Харкова провалилась, ворог продовжує вчиняти воєнні злочини та здійснює обстріли міста. Також під ударом мирні квартали Балаклеї.

Триває оборона Херсону. Противник здійснював спроби висадки морського десанту в районі Чорноморська. Ворожий десант знищено.

14:40 - Біля Прилук знищено танкову роту армії РФ з особовим складом.

14:06 - Контроль над Харковом відновленно: йде зачистка міста від ворога, велика кількість полонених росіян.

13:44 - Заступник Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенанта Євген Мойсюк звернувся російською до окупантів: "ваш билет домой - підняті руки та розрядження зброя".

13.35 -наводимо дані зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 10.00. Головне – Кремль задіяв для війни проти України кораблі та інші сили ВМФ РФ. Та використовує територію Білорусі для агресивної війни проти України. Усі деталі – тут та тут.

11.57 – Повітряні Сили ЗСУ повідомляють, що отримали від західних партнерів велику партію ракет "повітря-повітря". Ці ракети уже підвішені під крила наших винищувачів.

11:26АрміяInform повідомляє, що під час боїв на півночі Полтавщини противник кинув свою справну бронетехніку. Зокрема, неподалік селища Бобрик, що на півночі Полтавської області, окупанти кинули абсолютно справний танк із повним боєкомплектом.

Фото трофейного танка

11:20 - заступник міністра оборони Ганна Маляр навела оновлені дані по втратам РФ за усі три дні війни:

  • літаки - 27
  • гелікоптери - 26
  • танки - 146
  • бойові броньовані машини - 706
  • гармати - 49
  • ЗРК БУК - 1
  • "Град" - 4
  • автомобільна техніка - 30
  • цистерни - 60
  • БпЛА ОТР - 2
  • кораблі/катери - 2
  • особовий склад орієнтовно 4300(уточнюється).

10:47 - міністр оборони Олексій Рєзніков виступив з вказівками для українців, як зараз правильно проходити блок-пости, облаштовані в умовах воєнного стану:

10:24 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний продемонстрував результати ефектного удару, виконаного Bayraktar TB2 в с. Чорнобаївка, Херсонська область:

10:22 – подаємо порадник для сил Руху опору, який опублікував Генеральний штаб Збройних Сил України.

10:02 – Сухопутні війська ЗСУ оприлюднило відео, як поліція та мирні жителіна околицях міста Корюківка, що на Чернігівщині, юрбою блокують пересування техніки противника.

09:49 - Співробітники СБУ заволоділи секретними документами російських військових, яких українські силовики розбомбили під Гостомелем. Тепер українська спецслужба та збройні сили отримали поіменні дані на російських загарбників, а також секретні паролі та шифри, які використовує країна-агресор. Це дозволить зрозуміти суть перехоплених розмов ворога.

Серед документів також:

  • бойовий розрахунок з позивними бійців і командирів;
  • схеми дій загарбників: шляхів нападу, відходу, заправок, тощо;
  • умовні знаки противника, зокрема дешифрування команд управління.

08:52 – Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив, що російський бомбардувальник типу Ту-22, що злетів з території Білорусі, намагався виконати ракетний удар по Києву. Ворожа ракета була успішно збита.

08:18 – Офіс Президента України оголосив про створення Іноземного легіону територіальної оборони. Запрошують вступати всіх бажаючих іноземців. Щоб приєднатись, іноземцям достатньо звернутись в посольство України у своїй державі.

Читайте також: Німеччина надасть Україні 1000 протитанкових засобів та 500 ракет до ПЗРК Stinger – Олаф Шольц