xcounter
#
BAE Systems проти GD: два прототипи легких танків змагаються за майбутнє вогневої міці армії США

BAE Systems проти GD: два прототипи легких танків змагаються за майбутнє вогневої міці армії США

4267

Солдати армії США з 82-ї повітряно-десантної дивізії випробовують можливості легких танків нового покоління на базі Форт-Брегг. Результат цих випробувань і оцінка самих солдатів визначать переможця в армійській програмі Mobile Protected Firepower (MPF)

За допомогою програми MPF армія прагне дати повітряно-десантним і легким піхотним підрозділам те, чого у них не було з 1990-х років: легкий танк, який збільшить їх вогневу міць і допоможе їм прорвати оборону противника в умовах лісистої місцевості чи міської забудови.

M551 Sheridan легкі танки США
Армії було потрібно понад 20 років, щоб знову надати можливості легких танків своїм легким піхотним бригадам (IBCT)

Ці танки будуть більш смертоносними, простими в обслуговуванні й зможуть "йти в ногу" з новими легкими позашляховиками (ISV).

Читайте також: ​США перекинула до Європи "Бригаду Демонів" з метою відсічі агресії РФ

Після розгляду низки пропозицій залишилося тільки два прототипи: один від General Dynamics Land Systems, а інший від BAE Systems. Наприкінці служба хоче отримати 504 танки; виробництво перших 26 машин почнеться у 2022 році - після того, як оцінка солдатів допоможе визначити переможця.

M1 Abrams Bradley
General Dynamics будує ОБТ армії, 68-тонний M1 Abrams, а BAE будує 28-тонну бойову машину Bradley

Конструкція

Танки GD і BAE відрізняються за розміром – обидві компанії відштовхувалися від конструкцій своїх попередніх машин, щоб втілити в життя прототипи MPF.

BAE Systems. Танк BAE заснований на конструкції легкого авіадесантного танка, розробленого в рамках програми AGS для заміни M551 Sheridan. Результатом розробки став M8 Buford, а перші прототипи прибули в Форт-Нокс у 1995 році. Але Пентагон скасував програму AGS в 1997 році, ставши жертвою несприятливих оцінок і скорочень в кінці 90-х років.

BAE описує свій MPF як щось середнє за розміром між легким тактичним позашляховим бронеавтомобілем (JLTV) і бронетранспортером Stryker. Він важить близько 20 тонн.

M8 Buford легкий танк MPF BAE
Хоча M8 так і не надійшов на озброєння, він формує концептуальну основу MPF BAE

Армія вказала, що два MPF повинні поміщатися всередину літака C-17, щоб їх можна було доставити на аеродроми для підтримки експедиційних сил. В C-17 помістяться три броньованих легких танки BAE, а без броні один танк міг би поміститися навіть в C-130 Hercules, каже Джим Міллер (Jim Miller), директор BAE з розвитку бізнесу.

GD. "Базова конструкція машини - від шасі до башти, електронної архітектури та вироблення електроенергії - надає можливості для розвитку", - сказав Popular Mechanics директор GD Land Systems Тім Різ (Tim Reese). Потенціал розвитку пов'язаний із великим розміром MPF – від 30 до 40 тонн. За словами Різа, пара цих легких танків поміститься в C-17, як того вимагає армія.

Прототип General Dynamics був описаний як поєднання шасі, заснованого на сімействі легких броньованих машин AJAX (на фото), з конструкцією башти M1 Abrams і елементами демонстраційного танка Griffin.

MPF легкий танк

Компанія заявляє, що розмір MPF дозволяє йому краще адаптуватися до технологічного розвитку, включаючи нові датчики і системи захисту. Це також спрощує установку нової батареї (ймовірно, літієвої) і системи управління живленням.

Швидкість і потужність

BAE Systems. M8 Buford може розвивати швидкість близько 76 км/год в залежності від умов, а BAE заявляє, що їх MPF може досягати 72 км/год. У звітах говориться, що BAE буде використовувати дизельний двигун потужністю 550 кінських сил, а Міллер казав, що MTU (Detroit Diesel) є постачальником BAE. Тому передбачається, що двигун може бути версією 15,6-літрового Detroit DD16.

Компанія не розкриває запас ходу MPF, але при тій же вазі / розмірі, що і M8 Buford, новий танк може відповідати своєму попередникові - близько 480 км.

композитна гумова гусениця легкий танк BAE
CRT легкого танку BAE розроблена компанією Soucy Defense

MPF BAE має традиційну торсіонну підвіску, але замість звичайних сталевих гусениць використовується композитна гумова гусениця (CRT). CRT забезпечує кращу економію палива, гальмування і прискорення, знижує шум і вагу, а також гарантує покращену їзду.

GD. Компанія не повідомляє, який двигун використовує танк або яку швидкість він може розвивати. Але у звітах йдеться про те, що у нього дизельний двигун потужністю 800 кінських сил, здатний розвивати максимальну швидкість близько 72 км / год (в залежності від місцевості й кількості озброєнь).

General Dynamics також не стали вдаватися в подробиці про те, який запас ходу у цього танка, але минулі легкі танки, такі як Sheridan і M8, мали запас ходу 400-560 км.

MPF легкий танк GD
Різ каже, що MPF GD має "набагато більше можливостей, ніж попередні машини"

За даними General Dynamics, у танка будуть традиційні сталеві гусениці, в яких використовується легша конструкція опорних котків з підвищеною міцністю, а також нижчим рівнем шуму і вібрації. Замість традиційного торсіонного валу, вдосконалена підвіска танка має зовнішні гідравлічні елементи, які кріпляться болтами до корпусу, забезпечуючи кращу плавність ходу і захист.

Вогнева міць і захист

Обидва прототипи отримали 105-мм гармату M35 з малою силою віддачі. Джерела повідомляють, що її максимальна дальність дії становить близько 8 200 метрів.

BAE Systems. Екіпаж може встановити броню BAE за допомогою бортових інструментів приблизно за три години. Танк також вирізняється новою конструкцією корпусу для захисту від саморобних вибухових пристроїв, які не були передбачені при проєктуванні M8.

Прототип легкого танку BAE Systems
Прототип легкого танку BAE Systems

Екіпаж буде використовувати автомат заряджання з боєкомплектом з 21 снаряда, що дозволяє вести вогонь зі швидкістю до 12 пострілів за хвилину.

Як і у свого конкурента, у танка BAE буде 12,7-мм крупнокаліберний кулемет встановлений у башті, з'єднаний з системою управління вогнем. У ньому також передбачена майбутня система активного захисту або APS.

GD. "Ми використовуємо систему управління вогнем V3 танка Abrams", - говорить Різ. Фактично, GD заявили, що їх башта MPF має ті ж дисплеї, архітектуру і розподіл потужності, що і башта M1 Abrams SEPV3 (на фото). Різ додає, що башта оснащена спеціально розробленим незалежним тепловізором для командира, аналогічним Abrams, але з новими функціями.

башта M1 Abrams SEPV3

Однією з причин збільшення екіпажу може бути те, що в MPF GD не використовується автомат заряджання. Компанія не поділилася подробицями про місткість магазину (можливо, більше, ніж у BAE через розмір) і швидкість стрільби.

Підтримка і обслуговування

Армія вказала, що хоче зберегти свої IBCT гнучкими, і "не очікує значного збільшення технічного обслуговування IBCT для підтримки MPF".

BAE Systems заявляє, що основна мета з MPF полягала в тому, щоб спростити логістику - від розміру до композитних гумових гусениць.

Двигун розташований в задній частині танка, і його модульна конструкція підтримує заміну компонентів. Заміна двигуна не вимагає зняття броні з задньої частини танка, що прискорює процес ремонту.

вантажівка HEMTT
Танк BAE також можна евакуювати за допомогою стандартних вантажівок HEMTT, які вже є в IBCT

GD. MPF General Dynamics був розроблений з упором на модулі LRM (Line-Replaceable Module) з можливістю самодіагностики.

Двигун розташований в передній частини танка, а основні компоненти силової установки - двигун, трансмісія і допоміжне обладнання - розташовані в обраних місцях для полегшення доступу.

Прототип легкого танку MPF General Dynamics

"Якщо солдати працювали над Abrams під час свого перебування в армії, вони будуть відчувати себе як вдома, підтримуючи MPF", - говорить Різ.

Читайте також: Гармата, що стріляє на 2000 км: у США розмірковують, чи стане проєкт реальною бойовою одиницею