xcounter
#

155-мм снарядом на 80 км: іспанський Expal працює над кардинальним збільшення дальності артилерії

Для артилерії дальність стрільби завжди була ключовим показником (фото: US DoD)
Для артилерії дальність стрільби завжди була ключовим показником (фото: US DoD)
6085

У Expal вирішили об'єднати два рішення, які відомі з середини 40-х та 60-х років у одному снаряді з покращеною аеродинамічною формою

Питання, як збільшити дальність артилерійського вогню була актуальна завжди, збільшення калібрів, довжини ствола, зарядної камори, робота над аеродинамікою снаряда, зрештою газогенератори та реактивні двигуни - все для того, щоб бити далі.

А якщо подивитися на останні декілька десятиріч, то дальність 155-мм вогню доволі стрімко виросла з показників до 30 км для артсистем з довжиною ствола 39 калібрів, до 40-50 км для довжини у 52 калібри, абсолютний рекорд у PzH 2000 з 23-літровою каморою - 67 км у 2019 році активно-реактивним снарядом Assegai M2005-V-LAP.

Читайте також: "Калашников" продовжує мучити АК-12: у новій версії "зразка 2023 року" жадібність знову взяла верх над глуздом
Assegai M2005-V-LAP
Assegai M2005-V-LAP

Далі - лише збільшення довжини ствола, як в американський M109А7 у 58 каліберному "форматі", яка дозволяє бити на 70 км високоточним Excalibur.

Але, насправді певні резерви ще знаходяться у самому 155-мм снаряді, при цьому для цього нема потреби експериментувати із прямотічним реактивним двигуном, як у Ramjet 155 від Nammo.

Зокрема іспанська Expal повідомила, про розробку артилерійських снарядів із дальністю 60 та 80 км, повідомляє Infodefensa. Базою розробки є вже серійний снаряд з покращеною аеродинамікою ER02A1, який дозволяє реалізувати вогонь на дальність у 30 км, а з додавання донного газогенератора - 40 км.

У версії снаряда на 60 км буде застосований активно-реактивний принцип, тобто застосований реактивний двигун. А ось у 80-км версії до нього приєднається й донний газогенератор, останній усуває розряджену зону за снарядом.

Враховуючи те, що обидві технології добре відпрацьовані, зокрема активно-реактивні снаряди з'явились ще у Німеччині на завершальних стадіях Другої світової, а донні газогенератори були винайдені у Швеції у 60-х роках, іспанська компанія пішла доволі прагматичним шляхом.

Звісно на таких дальностях залишається питання точності, бо одна справа просто закинути снаряд на відстань, інша зробити так, щоб він впав у районі цілі. Але тут на допомогу приходять сучасні модульні підривачі, які перетворюють звичайний снаряд на високоточний, наприклад, M1156 PGK. Тим паче, що Expal з 2020 року веде розробку аналогічного рішення.

Читайте також: Іран анонсував демонстрацію гіперзвукової ракети, яка краща за російський "Кинжал" та "Циркон"