xcounter
#

За 2 тижні до заколоту Пригожин був на підприємстві ВПК, де роблять модернізації МТ-ЛБ

15383
Рашистські МТ-ЛБ "польової" модернізації, травень 2023 року, ілюстративне фото від Reuters
Рашистські МТ-ЛБ "польової" модернізації, травень 2023 року, ілюстративне фото від Reuters

Ймовірно, могли бути плани по оснащенню "вагнерівців" модернізованими "мотолигами", знятими з консервації

В контексті останніх подій особливо цікавим виглядають деякі повідомлення, що з’явились в публічному обороті 13 червня 2023 року. Ряд рашистських ресурсів тоді заявляли, що Євгеній Прігожин не тільки як глава ПВК "Вагнер", але і як власник групи компаній "Конкорд" відвідав підприємство "Муромтепловоз" в місті Муром Владімірской області, яке всупереч назві належить саме до рашистського ВПК, і в першу чергу спеціалізується на проектах по ремонту та модернізації бронемашин МТ-ЛБ та МТ-ЛБу, і по виготовленню баштових установок до цих ББМ.

"Побічною" продукцією "Муромтепловоза" є виробництво залізничної спеціалізованої техніки. Але судячи з фотографій у відкритому доступі, Пригожина в цій історії цікавили саме напрацювання заводу по МТ-ЛБ.

Читайте також: З якою технікою загони ПВК "Вагнер" зайшли в Ростов, і чи є різниця між армією РФ (фото)
Ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин на підприємстві "Муромтепловоз", що займається модернізаціями МТ-ЛБ, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Цікаво, що при цьому "повара Путіна" супроводжував Віктор Бут, російський торгівець зброєю, який нещодавно був випущений із в’язниці в США. Який функціонал при цьому виконував Бут, не зовсім зрозуміло.

Чому було обрано саме підприємство, що займається МТ-ЛБ – можемо лише припускати: ймовірно, ватажок ПВК "Вагнер" будував плани оснастити свої підрозділи модернізованими "мотолигами", які були зняті з консервації.

Про яку кількість бронемашин при цьому могла бути мова, питання відкрите. The Military Balance 2022 наводив цифри, що на початок повномасштабного вторгнення в Україну армія РФ мала в строю 2 тисячі одиниць МТ-ЛБ, і ще 3 тисячі таких машин на консервації.

Ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин на підприємстві "Муромтепловоз", що займається модернізаціями МТ-ЛБ, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Однак, у липні 2022 року російська кадрова армія почала активно знімати зі зберігання законсервовані МТ-ЛБ. І це могло бути пов’язано зокрема із відносною доступністю запчастин до "мотолиг" на цивільному ринку, про що Defense Express розповідав тоді в окремому матеріалі.

Читайте також: Армія РФ використала проти "вагнерівців" Ми-28 та Ка-52, частина з них збита