xcounter
#

Що означають слова британської розвідки про "пересадку" рашистів на старі МТ-ЛБ

132019
Колонна рашистських МТ-ЛБ, навчання "Центр-2019", фото з відкритих джерел
Колонна рашистських МТ-ЛБ, навчання "Центр-2019", фото з відкритих джерел

І чи зможе Кремль за допомогою цивільних підрядників відновити наступальний потенціал армії РФ, що вирішила "пересідати" на старі "мотолиги"

Міноборони Великої Британії виступило з новим звітом розвідки про ситуацію на фронтах війни РФ проти України.

Автори цього звіту зокрема написали, що рашисти перекидають із глибини території РФ до кордону з нашою державою додаткові мотострілецькі частини, оснащені переважно старими радянськими архаїчними тягачами МТ-ЛБ. Хоча перший ешелон сил вторгнення, що зайшов на нашу землю 24 лютого 2022 року, був озброєний переважно досконалішими радянськими БМП-2.

Читайте також: Чому рашисти в боях проти ЗСУ поспішають кидати свої "братські могили піхоти" (аналіз)
Розвідувальний звіт Міноборони Великої Британії за 9 липня

На перший погляд, історія стандартна – ворог переходить на архаїчне озброєння, бо не може якісно відновити свої втрати, отримані в боях проти ЗСУ, і тут наче нічого важливого. Але тут є одразу декілька цікавих моментів, вартих уваги.

Якщо візьмемо консервативні оцінки від авторів порталу Oryx, то побачимо, що за час війни окупанти уже втратили або кинули на полі бою близько 320 одиниць БМП-2 усіх модифікацій, та близько 250 одиниць МТ-ЛБ усіх модифікацій (в тому числі санітарних та із зенітками ЗУ-23-2).

МТ-ЛБ армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Навіть за такими даними, рівень втрат ворога по "мотолигам" - доволі високий, хоча дані з відкритих джерел вказують, що машини на базі МТ-ЛБ в механізованих частинах армії РФ використовувались доволі епізодично. Виняток – "арктичні" мотострілецькі бригади берегових військ Північного флоту РФ, котрі дещо менше аніж повністю були оснащені МТ-ЛБ як основною бронемашиною.

Досвідчений спостерігач скаже, що МТ-ЛБ не призначений для наступальних дій, має доволі "символічну" протикульову броню, тому й втрати по "мотолигам" у ворога такі високі. Відповідно, такі машини не підходять на роль основних для мотострілецьких частин, навіть якщо в десантне відділення МТ-ЛБ може вміститись до 11 осіб.

МТ-ЛБ армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Більш того, якщо відкриємо довідник The Military Balance за 2021 рік в плані даних по армії РФ, то побачимо, що МТ-ЛБ – не настільки масова гусенична бронемашина, "котру не шкода". Автори довідника пишуть, що на кінець 2021 року ЗС РФ мали 500 одиниць БМП-1 в строю та + до 7000 одиниць БМП-1 на зберігання, 3000 одиниць БМП-2 в строю та + 1500 одиниць БМП-2 на зберіганні. І на цьому тлі – "усього" 3500 одиниць МТ-ЛБ в строю та + 2000 одиниць МТ-ЛБ на зберіганні.

Виглядає логічніше, якби ворог робив би ставку саме на розконсервацію старих та більш масових БМП-1 та БМП-2. Тим більш, ми уже бачили приклади, коли рашисти кидали у бій доволі рідкісні зразки, як то БМП-1Д та БМП-2Д "афганських" модифікацій, або ж взагалі "кастровані" БМП-1П без штатних ПТРК "Фагот".

МТ-ЛБ армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

І раз на такому фоні орки все рівно роблять ставку саме на МТ-ЛБ як масову гусеничну бронемашину для мотопіхотних частин, з цього виникає два висновки.

Перший - наші припущення про низьку культуру зберігання бронетехніки на базах зберігання армії РФ не просто підтверджуються. Судячи з усього, БМП там зберігаються ще більш халатно, аніж танки.

Схожі на БМП-1 бронемашини армії РФ на одній із баз зберігання, із яких самі рашисти зняли навіть моторно-трансмісійні відділення

Другий – схоже, "мобілізація" МТ-ЛБ відбуватиметься за рахунок в тому числі цивільних підрядників.

Тим більш, що демілітаризовані "мотолиги" активно використовуються в різних секторах економіки РФ. Відповідно, ремонт та поставки МТ-ЛБ для стройових частин – це може бути один із проектів, для яких Кремлю знадобилась опція примушувати приватні підприємства виконувати оборонні замовлення для війни проти України.

Демілітаризована російська МТ-ЛБ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Нашкребти "гарматного м’яса", або як насправді відбувається "економічна мобілізація" Кремля