xcounter
#

Важливі дані про оборонні підприємства досі є відкритими, цю проблему треба вирішити

Сьогодні NAUDI звернулась з відповідним листом до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля
2548
Робота українського ОПК, фото ілюстративне
Робота українського ОПК, фото ілюстративне

Невирішеність цієї проблеми підважує перспективи виробництва зброї загалом

Протягом останнього часу Defense Express в своїх публікаціях неоднократно підіймало важливу проблему, яка напряму стосувалась роботи українського ОПК в умовах регулярних російських ракетних обстрілів, а саме – що ворог може знайти всю необхідну для планування удару інформацію, лише відкривши відповідні реєстри.

Наприклад, наприкінці грудня 2023 року, ще до початку нової кампанії масованих ракетних ударів РФ, ми розповідали про те, як країна-агресор полює на виробництво озброєння в Україні, при цьому часом просто відкривши держреєстр підприємців.

Читайте також: Чому Франція, Греція та Кіпр заблокували закупівлю снарядів для України
Міномети від "Української бронетехніки", фото ілюстративне

Після 29 грудня 2023 року ця проблема загострилась, і уже в січні 2024 року ми писали про те, що РФ отримає з публічних держреєстрів інформацію для ударів, і що українські зброярі закликають їх закрити.

Однак як можемо зрозуміти, і на даний момент ця проблема з відкритістю чутливих даних по українському ВПК лишається не вирішеною, і це негативно впливає загалом на перспективи вітчизняного виробництва зброї. Такий висновок ми можемо зробити зокрема із факту відповідного звернення NAUDI (Національна асоціація підприємств оборонної промисловості) до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

І тут варто звернути увагу не тільки на сам факт появи відповідного звернення, але й також які саме прикладі в тексті цього звернення наводяться.

Робота українського ОПК, фото ілюстративне

Наприклад виявилось, що ледь чи не будь-який громадянин може у відповідному реєстрі відшукати локацію, де мають будувати завод по виробництву ударних БПЛА. Або ж – купити за відносно скромний прайс митні дані про імпорт мінометних пострілів до України, та компанії, які виконують ці поставки.

В NAUDI наголошують, що з цією проблематикою вже звертались до Служби безпеки України, РНБО та Кабміну, але поки видимих зрушень не відбулось. Тому тепер звертаються напряму до очільника уряду.

Тим більш, як додають в Асоціації, уже були випадки, коли росіянам вдавалось своїми ракетами діставати підприємства українського ОПК на Заході країни. І це все лише підкреслює гостроту проблематики, описаної вище.

Читайте також: Які 36 САУ отримає Україна у пакеті озброєння від Німеччини на 1,1 млрд євро, а головне - коли