xcounter
#

​В РФ не змогли обійтись без українських агрегатів - СБУ заблокувала постачання в інтересах ВМФ РФ

4446
​В РФ не змогли обійтись без українських агрегатів - СБУ заблокувала постачання в інтересах ВМФ РФ

В країні-агресорі не дочекаються українські агрегати для військово-морського флоту - контррозвідка СБУ попередила незаконний експорт військової продукції. Опитані Defense Express експерти зазначили, що подібні агрегати, що є на будь-якому кораблі, хоча і не є високотехнологічним обладнанням, але в РФ не виготовляються, а через санкції росіяни їх можуть мало де купити

Служба безпеки України перешкодила незаконному вивезенню до РФ українських товарів військового призначення. Під виглядом цивільної продукції для військово-морського флоту країни-агресора хотіли вивезти виготовлені на одному з піприємств України фреонові компресори. Вони можуть використовуватись у складі компресорно-конденсаторних агрегатів суднових холодильних установок різного призначення.

В СБУ перешкодили незаконному вивезенню до РФ українських товарів військового призначення, Defense Express
Агрегати, що були затримані оперативниками СБУ на митному посту "Запоріжжя" / Фото: СБУ

Контрозвідниками встановлено, що кінцевим споживачем українських агрегатів були підприємства військово-промислового комплексу РФ, які виконували оборонні замовлення в інтересах військово-морського флоту країни-агресора. При цьому вказані товари поставлялися кінцевому замовнику як продукція виробництва російського підприємства у межах реалізації державної програми РФ з імпортозаміщення.

Читайте також: "Канонерки Путіна" – новий засіб для шантажу цивілізованого світу

Як встановлено OSINT-групою Defense Express, генеральним замовником цієї продукції може виступати управління забезпечення державного оборонного замовлення кораблів морського озброєння департаменту міністерства оборони Російської Федерації по забезпеченню державного оборонного замовлення.

РФ не має власного виробництва таких агрегатів і постійно їх закуповує різноманітними способами з часів розвалу СРСР, як агрегати, що потребуть постійної заміни в ході проведення різноманітних ремнтів наявної військово-морської техніки, а також для обладнання новозбудованих її зразків. Раніше це робилось в ході відкритих тендерів, а наразі в РФ використовують різноманітні способи, аби забезпечити себе подібними комплектуючими. Розрив Україною військово-технічного співробітництва та введені країнами Заходу санкції (що стало наслідком агресії РФ проти нашої країни) зробили легальний імпорт цих агрегатів неможливим. Через це в РФ вимушені організовувати різноманітні схеми їх нелегальної закупівлі.

Приклад тенедру на холодильні установки корабельні фреонові та комплектуючі для компресорно-конденсаторних агрегатів ще від 2007 року

Товар було затримано на митному посту "Запоріжжя". Експортувати його хотіли на підставі документів, які містили недостовірні відомості щодо його походження та кінцевої сфери використання.

Таким чином, Службою безпеки України недопущено порушення чинного законодавства у галузі державного експортного контролю під час експорту контрольованих товарів для військових потреб РФ.

В СБУ перешкодили незаконному вивезенню до РФ українських товарів військового призначення, Defense Express
В СБУ перешкодили незаконному вивезенню до РФ українських товарів військового призначення / Фото: СБУ

На даний час у межах кримінального провадження, зареєстрованого за ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України, проводяться відповідні слідчі дії.

В СБУ перешкодили незаконному вивезенню до РФ українських товарів військового призначення, Defense Express
Ремонт єдиного російського авіаносця "Адмирал Кузнецов" затягується щонайменше до 2022 року

Нагадаємо, що раніше Defense Express вже писав про те, що РФ поступово втрачає статус великої морської держави. В The National Interest також зробили висновок, що російський військово-морський флот скочується до забуття.

Читайте також: Фрегати останньої надії – РФ поступово втрачає статус великої морської держави