xcounter
#

Українська оборонка має "шалений кадровий голод": компанії б’ють на сполох через проблеми з бронюванням

22319
БПЛА А1-СМ "Фурія", фото ілюстративне
БПЛА А1-СМ "Фурія", фото ілюстративне

Підприємства оборонно-промислового комплексу, які постачають озброєння для українського війська, зіштовхуються з низкою проблем, пов’язаних з критично потрібними для виробництва зброї висококваліфікованими працівниками

Низка українських оборонних компаній, такі як НВП "Атлон Авіа", ДержККБ "Луч" та ТОВ "Укрспецсистемс" нещодавно звернулися до Генерального штабу ЗСУ з проханням вирішити проблему, яка виникла з бронюванням працівників підприємств українського оборонно-промислового комплексу.

"Це велика та, на мій погляд, абсурдна проблема, — відзначає у коментарі Defense Express очільник "Атлон Авіа" Артем В’юнник. — Компанії, які виробляють озброєння та військову техніку для Збройних Сил України отримали відмову від Генерального штабу, від Міністерства оборони в бронюванні співробітників".

Читайте також: Як армія США планує протидіяти дронам і що в неї є зараз
ракета
Пуск ракети ракети "Нептун", фото ілюстративне

Він наголошує, що це могло трапитися "суто через якісь технічні нюанси", але сьогодні існує реальний ризик, що підприємства, які виконують оборонні контракти та постачають озброєння Силам оборони України, можуть залишитися без працівників дефіцитних спеціальностей — інженерів, конструкторів тощо.

БпАК А1-СМ
БпАК А1-СМ "Фурія"

"Я так розумію, ця ситуація склалася через скасування певних нормативних документів у вересні цього року, але по факту ми маємо наступну ситуацію — 10 жовтня закінчується попереднє бронювання переважної більшості співробітників нашої компанії, і це означає, що вже за декілька днів будь-хто з них може бути мобілізований", — стверджує В’юнник.

Розвідувальний безпілотник
Розвідувальний безпілотник "ШАРК", фото "Укрспецсистемс"

За попередніми прогнозами очільника "Атлон Авіа", чергову "броню" для своїх фахівців компанія отримає десь за місяць, але виникає питання, що впродовж цього часу робити людям, яким будуть виписувати повістки і мобілізувати. "Тим паче, якщо згадати, що навіть попри наявне бронювання, майже кожного дня трапляються випадки, коли людей забирали у ТЦК [Територіальні центри комплектування] і навіть іноді під загрозою використання зброї", — каже В’юнник.

Він наголошує, що на цю проблему треба звернути увагу і ймовірно врегулювати на законодавчому рівні: "Якщо підприємство виконує державний контракт з оборонного замовлення, то мають бути заброньовані абсолютно всі співробітники".

На проблемі з бронюванням фахівців акцентує й Микола Саламаха, керівник проєктів оборонно-промислової компанії "Енергія 2000".

"На превеликий жаль, наша компанія нічим не відрізняється від решти приватних, а іноді й державних компаній, які випускають продукцію військового чи подвійного призначення, і забронювати персонал дуже складно", — відзначає фахівець.

"Виникають деколи навіть такі питання, що якщо людина отримала броню на певний період, але всі ці документи проходять до ТЦК і після того, як людина отримала броню, вона проходить відповідно військово-лікарняну комісію, вона отримує багато довідок, потім приносить копію броні у ТЦК, а там людині прямо у вічі заявляють, що як тільки у тебе закінчиться броня, то ти перший, хто буде мобілізований", — розповідає Саламаха.

Він відзначає, що компанії сьогодні змушені повторювати бронювання, але водночас є випадки, коли робітників все ж таки мобілізовували і компанія втрачала цінних для себе фахівців.

Разом з проблемами бронювання фахівців, сьогодні, як наголошує очільник "Атлон Авіа" Артем В’юнник, є шалений кадровий голод. "Сьогодні ми робимо все можливе для того, щоб залучати максимально компетентні кадри. Створюємо можливості для людей як фінансові, так і робимо все, щоб вони могли навчатися, експериментувати, розвивати свій потенціал і створювати нові зразки, які потрібні військовим у сьогоднішній гібридній війні", — зауважує В’юнник.

Читайте також: Українські зброярі потрапляють у пастку через річні контракти — директор "Атлон Авіа"