xcounter
#

​У Верховній Раді розгромили реформу "Укроборонпрому": непрозоро та призведе до втрати обороноздатності

У Верховній Раді провели оцінку закону про реформу "Укроборонпрому"
У Верховній Раді провели оцінку закону про реформу "Укроборонпрому"
3282

Проект закону №3822 щодо реформування державного сектору ОПК отримав негативний висновок

Реформування "Укроборонпрому", який обіцяють ліквідувати у цьому році, має відбуватись на основі закону України. Про це неодноразово наголошували у самому концерні та активно просували законопроект №3822, який 1 липня 2020 року був презентований Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

"Це - необхідний юридичний інструмент, без якого ми не можемо розпочати системну та глибоку трансформацію підприємств та самого Концерну… Норми проекту створюють для підприємств умови швидкої, але продуманої та контрольованої трансформації", - повідомляв тоді один з заступників очільника "Укороборонпрому" Мустафа Найєм.

Читайте також: На тлі різкого скорочення експорту озброєння спецекспортер "Укроборонпрому" замовляє ремонт на 54 млн гривень
Укроборонпром
21 грудня 2020 грудня очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв підписав наказ про початок корпоратизації концерну

Водночас Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради України, яке проводить аналіз всіх законопроектів на предмет ризиків, прийшло іншого висновку.

"Запропонований у проекті механізм реформування ДК "Укроборонпром"... може створити передумови для зростання непрозорості у фінансовій та виробничій діяльності реформованих суб’єктів господарювання, що може призвести до втрати належного контролю держави за їх діяльністю з відповідними негативними наслідками для обороноздатності України", - говориться у висновку, який опублікований на сайті Верховної Ради.

укроборонпром
У відповідності до реформи основу державного ОПК складе 65 підприємств

Тобто, попри те, що керівництво "Укроборонпрому" вже понад року говорить про принципи ОЕСР, законопроект відкриває шляхи для корупції та втрати з боку держави контролю над "оборонкою".

У висновку загалом налічується 12 пунктів, які критикують законопроект за намагання створити для "Укроборонпрому" спеціальні умови, які далекі від понять "прозорість" та "відкритість".

Зокрема законопроект дозволяє концерну безконтрольно розпоряджатися державним майном. Прописує необмежений рівень зарплат членів наглядових рад із фактичною неможливістю їх звільнити. А також фіксує неконтрольоване використання внесків від підприємств, які до того ж не мають правових підстав для існування.

Антонов
За планом частина підприємств перейде у аерокосмічний холдинг, зокрема ДП "Антонов"

Наприклад, законопроект №3822 дає концерну можливість не проводити незалежну оцінку майна підприємств при їх "корпоратизації", що відповідно до висновку призведе до "формування розміру статутного капіталу новостворених товариств, виходячи з вартості, що не відповідає ринковій (справедливій) вартості".

До того "Укроборонпром" отримує можливість передавати акції підприємств від одного до іншого, або взагалі відчужувати до 25% акцій підприємств.

укроборонпром
За час існування "Укроборонпрому" частина оборонних підприємств "вмерла" остаточно

"Подібне розпорядження державною власністю створює можливості для фактичної приватизації державних підприємств ОПК та утворених на їх основі товариств поза межами Закону України "Про приватизацію державного та комунального майна" - стверджується у висновку.

Варто також зазначити, що проблеми законопроекту мають концептуальний характер. Зокрема вся трансформація "Укроборонпрому" буде проходити не у рамках чинного законодавства, а шляхом надання концерну особливих законодавчих умов.

"Зокрема, "незастосування" до них положень загального цивільного та господарського законодавства без належного обґрунтування такого "незастосування" у супровідних документах до проекту", - акцентують у Головному науково-експертному управлінні апарату Верховної Ради.

Читайте також: ​Новорічна загадка від "Укроборонпрому": куди подівся мільярд гривень з ДОЗ-2020 - коли у концерні не дружать із цифрами