xcounter
#

У DeViRo розповіли про їхній власний центр підготовки операторів БПЛА і в чому різниця з держструктурами

2716
У DeViRo розповіли про їхній власний центр підготовки операторів БПЛА і в чому різниця з держструктурами

А також чи встигають у компанії готувати операторів БПЛА з урахуванням поточних темпів виробництва БпАК "Лелека-100"

Сьогодні Сили оборони використовують на полі бою низку вітчизняних безпілотників, один з яких це розвідувальний безпілотний авіаційний комплекс "Лелека-100" від компанії DeViRo (входить до складу NAUDI), який вже не перший рік експлуатується українським військом в і 2021 році був прийнятий на озброєння ЗСУ — Defense Express поспілкувався зі співвласником компанії Денисом Чередніченком, з яким ми передусім про питання підготовки операторів безпілотників.

Як розповідає наш співрозмовник, система навчання операторів на їхні БПЛА — багаторівнева: наприклад, у рамках постачань дронів для волонтерів, оператори опановують дрони виключно на власному навчальному центрі DeViRo. Водночас у рамках постачань для ЗСУ компанія також співпрацює і з державними навчальними центрами.

Читайте також: ГУР МОУ отримало на озброєння партію розвідувальних безпілотників "Лелека-100" (фото)

Чередніченко наголошує, що DeViRo має сертифікований тренінг-центр, який отримав за затвердженою програмою навчання дозвіл Державної авіаційної служби України. Це означає, що пілоти-оператори за результатами навчання отримують сертифікати державного зразка, завдяки яким вже отримують необхідну військово-облікову спеціальність.

"Програма навчання, яка затверджена Державіаслужбою України, передбачає календарний місяць навчання, у процесі якого пілоти-оператори проходять теоретичну частину, практичну частину, пов’язану безпосередньо з керуванням нашим продуктом, і отримують у тому числі необхідні базові навички для бойового застосування. У нашій програмі підготовки передбачені усі рівні, які дозволяють фахівцеві після отримання свого комплексу бути корисним на полі бойових дій", — розповідають у DeViRo.

Одне з актуальних на сьогодні питань стосується того, а чи встигає процес підготовки операторів за власне виробництвом дронів — як відзначають у компанії, сьогодні черга на навчання становить близько 1-1,5 місяці, і завдяки роботі у тому числі й державних навчальних центрів процес підготовки операторів більш-менш встигає з обсягами виробництва.

З нюансів — після того, як оператори проходять навчання у державних центрах, DeVirRo запрошують їх вже до свого навчального центру, щоб оператори також могли ознайомитися з останніми змінами у безпілотнику — як у програмному забезпеченні, так і в апаратній частині, щоб повноцінно використовувати його на полі бою. Водночас також у DeViRo запрошують до себе інструкторів з державних навчальних центрів, щоб у стислі терміни розповісти їм про зміни у комплексі і підтягнути їхній рівень.

Щодо роботи державних навчальних центрів, то Чередніченко відзначає проблему з необхідною матеріально-технічною базою — вона пов’язана передусім з пошкодженням техніки під час навчання, коли важко заздалегідь передбачити необхідну кількість бортів. Водночас власний навчальний центр компанії має перевагу в тому, що навчальний борт можна доволі швидко відремонтувати — орієнтовно за день-два, тоді як у державних навчальних центрів цей процес займає більше часу.

Як наголошує наш співрозмовник, їхня програма навчання максимально адаптована, щоб зрештою оператори могли якнайкраще реалізувати отримані навички на полі бою: "Ми викидаємо всю воду, даємо безпосередньо знання, які необхідні людям для того, щоб вони могли використовувати техніку ефективно, якомога безпечніше для себе, і могли робити це так, щоб якомога менше було якихось аварійних випадків".

Читайте також: У ЗСУ брак артилерійських снарядів покриватимуть FPV-дронами: буде створено потужне виробництво